ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасна ли е липомата? Може ли да е причина за онкологично заболяване?

Забелязали ли сте някъде по тялото мека, каучукова на пипане издутина под кожата? Ако отговорът е да, то значи имате липома


Липомата се случва, когато в меките тъкани на тялото започнат да се събират определено количество мазнини. Въпреки че липомите се класифицират като тумори, те обикновено са безобидни.

Това е най-често срещаният тумор, който се образува под кожата, като 1 на всеки 1000 човека може да каже, че има липом. Обикновено се намират в горната част на тялото, ръцете или бедрата.

Капсулната формация не е „закачена“ към околните тъкани. Освен по тялото липомите често се откриват и върху главата.

Лекарите казват, че не бива да очакваме възпалителни реакции от липомата. Вероятността туморът да се превърне в злокачествен е почти равен на нула.

Защо може да възникне това образувание?

Медицинската наука все още не знае точния отговор на този въпрос. По-често се наблюдава при мъжете, отколкото при жените. Смята се, за да се появи липома трябва да е налице генетично предразположение. Ако един от родителите е имал липом, то най-вероятно и детето ще страда от това заболяване. Въпреки това, често се случва да се появява през поколение.

Трябва да се има предвид, че случаите на дегенерация на липомата в злокачествен липосарком са изключително редки. Те се наблюдават, когато образуванието расте много години, достига голям размер, често е травмирано. Малките липоми не представляват такава опасност. Ако забележите някаква съмнителна издутина, това е извинение да се консултирате с онколог. Външните прояви на липома са подобни на тези като при другите тумори – както доброкачествени, така и злокачествени.

След като липомът не е опасен, не може ли да се лекува?

При условие, че липомата не се развива, може да не се пипа през целия живот. Много хора го правят. Жените са по-загрижени за външния си вид, затова те се втурват да се отърват от дори малките издутини.

Задължителните индикации за отстраняване са болка и бърз растеж. Маха се също така, ако засяга функционирането на тялото. Растейки до ставата, липомът може да ограничи движението. Това е важна индикация за отстраняването на доброкачественото образувание.

Възможно ли е да мине от само себе си?

Не, никакви компреси, мехлеми, „прочистване“ на тялото и други народни методи няма да я отстранят и няма да помогнат. Ако искате да се отървете от липомата, трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

При малки липоми до 3 см в диаметър се въвежда специален препарат, който предизвиква резорбция. Образувания с диаметър до 7 см се отстраняват хирургически на база амбулаторно лечение. В повечето случаи липомите сега се махат чрез малък разрез, след което почти няма белег. Операцията се извършва не само с помощта на скалпел, но и с използването на лазерни или радиовълнови технологии.

Източник: hochu.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *