Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КИМОКС / KIMOKS

Съдържа моксифлоксацин, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, хидроксипропилцелулоза, натриев лаурил сулфат, натриев стеарилфумарат, поливинилов алкохол, оцветители, талк, алуминиев лак

Предназначение

кимоксКИМОКС е антибиотик от групата флуорохинолони. Благодарение на активната съставка моксифлоксацин овладява инфекции, причинени от патогенни бактерии. Препоръчва се при възпаления на синусите и дихателните пътища, включително пневмонии. Подходящ е за леки и умерени инфекции на женската репродуктивна система, като се фокусира върху възпаления на фалопиевите тръби и маточната лигавица. Прилага се и при инфекции на кожата и меките тъкани.

Този медикамент може да се включва в комплексна терапия с други антибиотици в зависимост от диагнозата и потребностите на лечебния процес.

Как се приема

Приемът на медикамента е по лекарско назначение в дози и с продължителност, определени от специалист. Обикновено се препоръчва дневна доза от 400 мг, приета веднъж дневно. Таблетката се поглъща цяла, но може да се погълне и счупена на две по делителната линия.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; не се допускат два приема в рамките на 24 часа или превишена доза за компенсиране на пропуснатото. Превишаването може да провокира страничните ефекти на лекарството, затова медицинската консултация в подобни случаи е задължителна.

Продължителността на приема варира в зависимост от диягнозата, като минималният срок на приложение е около седмица, а максималният е 21 дни. Така например остър бронхит или пневмония обикновено налагат терапия в рамките на 10-14 дни, а при инфекция на меките тъкани лечението продължава три седмици.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този антибиотик може да провокира алергични реакции от рода на обриви, зачервяване, както и затруднено дишане, оток на устните и гърлото. Тези симптоми изискват спиране на приема и незабавно търсене на медицинска помощ.

Най-честите странични ефекти засягат стомашно-чревния тракт и се изразяват в гадене и повръщане, болки в корема, диария, газове, запек, промени в апетита.

Има информация за смущения в чернодробните функции и работата на сърдечно-съдовата система, болки в мускулите и ставите, главоболие, промени в кръвната картина, слухови и зрителни смущения, влошено качество на съня, тремор, безпокойство и мисли за самоубийство, отслабена памет и концентрация, промяна в обонянието – до загуба, припадъци и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КИМОКС не се прилага при алергия към една или повече съставки на продукта.

Медикаментът не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години.

Не се прилага при бременност и кърмене, при тежки сърдечни патологии, при проблеми със сухожилията.

Рискови пациенти, за които е необходима специална консултация и преценка за безопасно прилагане на антибиотика, са такива с епилепсия, сихически лабилни, с миастения равис, с някои наследствени дефицити на ензимите.

Взаимодействие с други медикаменти

КИМОКС не бива да се приема едновременно с антиаритмични лекарства за сърце, с антипсихотични продукти, трициклични антидепресанти, антихистамини, кортикостероиди, антимикробни продукти и пр.

Всяко съвместяване с други медикаменти крие риск от промени на лекарствените въздействия, например съдържащите активен въглен, магнезий, алуминий и желязо намаляват ефекта на антибиотика.

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за 7 таблетки от 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *