Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РЕКСЕТИН / REXETIN

Съдържа пароксетин, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат, хипромелоза, калциев хидрогенфосфат дихидрат, полисорбат 80, макрогол, титанов диоксид

Предназначение

рексетинРЕКСЕТИН е продукт за лечение на депресии и тревожни състояния. Прилага се при обсесивно-компулсивни разстройства, панически атаки, посттравматични състояния, генерализирано тревожно разстройство, социални фобии и пр.

Как се приема

Приемът на РЕКСЕТИН се назначава от лекар. Дозите и режимът на прилагане са в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Практиката е да се започне с минимална доза от 10-20 мг дневно и при необходимост да се повишава плавно в рамките на 3-4 седмици. Пределните дневни дози са 50 мг дневно при социални фобии, депресия, генерализирано тревожно разстройство и посттравматични състояния, или 60 мг дневно при паническо разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство.

Лечението се провежда под лекарски контрол; корекции на дневните дози и препоръки за прекратяване на приема може да дава единствено лекуващият.

Дневната доза се приема сутрин по време на хранене; таблетките се поглъщат цели. Пациенти в напреднала възраст или с отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците могат да получат назначение за редуцирани дози.

Прекратяването на приема става чрез постепенно намаляване на приеманите дози; така се предотвратява синдромът на отнемане, който е обясним при този тип антидепресанти.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с РЕКСЕТИН може да причини тежки странични ефекти като повръщане на кръв или поява на кръв в изпражненията, гърчове, невъзможност да се преглъща вода. Тези симптоми изискват незабавна медицинска намеса.

Признаци от рода на невъзможност да се седи или стои прав спокойно, схващане на мускули, умора, болки и влошена координация на движенията – тези признаци изискват лекарска помощ.

Възможно е приемът на медикамента да провокира алергични реакции, включително тежки от рода на отоци и обриви, затруднено преглъщане, трудности при дишането и стягане на гърдите. Не са изключени прояви на т.н. серотонинов синдром, при който потребителят усеща объркване, има халюцинации, тремор, спазми и сърцебиене. Съобщавано е също за влошаване на зрението, замъглено виждане, данни за лаукома.

Лекуващият и пациентът следва да внимават за склонност към суицидни мисли и нагласи за самоубийство, особено при по-млади потребители. Има информация и за засилени прояви на агресия.

По-често пациентите съобщават за гадене и повръщане, сексуални смущения, промени в показатели на кръвната картина, влошено качество на съня, главоболие, напрегнатост, промени в кръвното налягане, потене, чернодробни проблеми, слухови смущения и пр. При прогресия на страничните ефекти е наложителна лекарска консултация за корекция на терапията.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РЕКСЕТИН не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Ако специалистът прецени, че това все пак е наложително, следва да се има предвид висок риск от суицидни нагласи и действия.

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките.

Не се препоръчва прилагане на РЕКСЕТИН при бременност и кърмене. Възможни са случаи, при които това се допуска, но при стриктен контрол върху развитието на плода или бебето. Медикаментът може да е причина за аномалии в детския организъм от рода на белодробна хипертония, нервна възбуда, припадъци и пр.

Шофиране и работа с тежки машини се прекратяват при лечението с този медикамент.

Взаимодействие с други медикаменти

РЕКСЕТИН не се приема едновременно с МАО-инхибитори, тиоридазин, антипсихотичното лекарство пимозид. Необходима е конкретна преценка за възможния риск при съвместяване с медикаменти като болкоуспокоителни, нестероидни противовъзпалителни, други антидепресанти, анестетици, литий, жълт кантарион, лекарства за регулиране на сърдечния ритъм, противоепилептични, тамоксифен, някои антибиотици, лекарства за високо кръвно, за регулиране на холестерола и пр.

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за 30 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *