ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРОПИЦИЛ / PROPICIL

Съдържа пропилтиоурацил, лактоза, царевично нишесте, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, повидон, прежелатинизирано нишесте

Предназначение

пропицилПРОПИЦИЛ е медикамент, прилаган при състояния на хипертиреоидизъм – прекалено висока хормонална активност на щитовидната жлеза. Като антитиреоиден продукт ПРОПИЦИЛ регулира дисбаланса и съдейства за неутрализирането на симптоми като аритмична сърдечна дейност, промени в теглото, емоционална лабилност, проблеми с цикъла, висок риск от развитие на гуша. Медикаментът се използва също при лечение на аденом на щитовидната жлеза, при подготовка за операции на щитовидната жлеза – включително тиреоидектомия, както и при лечение с радиоактивен йод.

Как се приема

ПРОПИЦИЛ се приема по лекарско назначение в дози и с продължителност, определени от характера на здравословния проблем и състоянието на потребителя. Дозирането е индивидуално, но има стандартни програми за различните потребителски групи.

При деца над 10-годишна възраст и възрастни с умерен хипертиреоидизъм се препоръчва дневна доза в рамките на 100 до 300 мг или две до 6 таблетки от 50 мг. Дневната доза се разпределя поравно за два или три приема. Ако състоянието е тежко, горната граница може да достигне до 600 мг дневно, разпределени за 4-6 приема през равни интервали. При продължителен прием поддържащата доза е 50-150 мг.

При деца на 6-10 години се препоръчва дневна доза от 50-150 мг дневно с последваща поддържаща доза от 25 до 50 мг.

Пациенти в напреднала възраст и потенциални потребители със заболявания на бъбреците и черния дроб вземат редуцирани дози по преценка на лекуващия.

Таблетките ПРОПИЦИЛ се поглъщат с чаша вода, без да се дъвчат или стриват предварително. Продължителността на приема може да продължи до две години.

Ако медикаментът се приема като част от подготовката за хирургична интервенция на щитовидната жлеза, продуктът се взема около месец преди операцията и приемът се прекратява един ден преди това.

Медикаментът трябва да се приема според лекарските указания, редовно и без самоволни корекции на дозата. Превишаването може да причини промени, водещи до понижена функция на жлезата с прояви като наддаване на тегло, влошена памет и концентрация, апатия, сърдечни болки, болки в крайниците.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини промени в показателите на кръвната картина, алергични реакции от кожен тип – сърбеж, зачервяване и обриви; отклонения в чернодробните функции, болки в мускулите и ставите; виене на свят, отоци и възпаление на кръвоносни съдове.

Сред често съобщаваните странични ефекти са гадене и повръщане, астма, белодробни възпаления, нарушения на вкуса и обонянието, влошаване или загуба на слуха. Част от тези симптоми са преходни и отзвучават при прекратяването на приема. Проявите на алергия изискват медицинска консултация.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРОПИЦИЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките

Необходима е индивидуална оценка на риска, ако в други случаи на лечение с подобни продукти пациентът е получил чернодробни увреждания.

Допуска се лечение с ниски дози ПРОПИЦИЛ при бременност и кърмене; пациентката следва да е под лекарско наблюдение. Не се допуска комбинирана терапия с този медикамент и тироксин за бременни и кърмачки.

Не се препоръчва шофиране, ако терапията причинява затруднения в ориентацията и реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на медикамента трябва да бъде съобразен с възможното съвместяване с други лекарствени продукти. Особено внимание си изисква при комбинациите с тироксин, йод или йод-съдържащи контрастни вещества, пропранолол, кумаринови деривати.

______

Усреднена цена в аптеките – 19 лв за 100 таблетки от 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *