ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коленете щракат, ушите бучат… Какво означава това?

Къркорене, свистене, щракане, скърцане – всякакви шумове излизат от човешкото тяло и издават много за здравето. Как да разберем значението им?

Коленете щракат

Прищракването на коленете, когато се изправяме от седнало положение или приклякваме, както и пукането на ставите на пръстите или на шийните прешлени, не са вредни за хрущялната тъкан, поне няма такива доказателства. Шумът се дължи на натиска върху синовиалната течност, при което се отделят мехурчета газ.

Когато щракането не е съпроводено с болка, то не изисква специално внимание или лечение. При болки и подуване на ставите обаче може да е налице възпалителен процес и в такъв случай е необходимо мнението на лекар.

Коленете щракат
Когато коленете щракат…

Зъбите скърцат

Понякога причината е в стреса, но скърцането може и да няма нищо общо с психическото напрежение. 6% от хората скърцат със зъби, главно нощем. Явлението се нарича бруксизъм и се характеризира също с главоболие, мускулни болки в лицето и обща умора. Засяга често хора, които имат навика да стискат силно челюстите си, с което рискуват да нарушат емайла на зъбите и да ги направят по-чувствителни към студено и топло, както и по-чупливи.

Предпазвайте зъбите си, като използвате специална протеза по време на нощния сън. Потърсете също причините за скърцането и ако те се крият в прекален стрес, работете върху нервната си система чрез медитация и други техники за релакс.

Въздушни възглавници

Оригването е знак за погълнат въздух по време на храненето. Случва се, когато се храним прекалено бързо и на големи хапки. Въздухът се натрупва в хранопровода и стомаха и се освобождава, като се издига внезапно нагоре към устата.

Хранете се бавно, в спокойна атмосфера. Дъвчете добре и не пийте течности по време на хранене. Избягвайте газираните напитки и дъвките. За временно успокояване използвайте ароматни масла – 5 капки от босилек, 10 капки от пиперлива мента и 10 капки от лимон. След всяко хранене изпивайте чаша вода, в която сте капнали 1 капка от тази смес. Продължете така 3-5 дни.

Ушите бучат

10% от хората страдат от шум в ушите, който понякога се оприличава на бучене, друг път на жужене или свистене.

Непременно се консултирайте с лекар, защото шумът в ушите може да е признак за хипертония, проблеми с горните дихателни пътища или нарушен слух. Понякога причините за шума са трудни за откриване и всъщност няма ефикасно лечение.

40% от страдащите определят усещането като много неприятно. Акупунктурата помага в случай на възпаление на вътрешното ухо.

Стомахът къркори

Ако стомахът ви е шумен преди хранене, това е нормално – гликемията е понижена, стомахът се контрактира по-силно и това предизвиква къркоренето.

Закусвайте солидно сутрин и хапвайте нещо малко към 11 ч. Ако къркоренето е съпроводено с болки и с редуване на разстройство и запек, най-вероятно страдате от синдрома на раздразненото черво. Това неразположение се среща най-често при жените на възраст 30-40 години и е признак за стрес и безпокойство.

Шумни газове

Преди да достигнат дебелото черво, хранителните вещества преминават през етапа на ферментацията, при който се отделят газове. Това е нормален процес. Ако обаче се появи и подуване на стомаха, съчетано с колики, вероятно чревната флора е в затруднено положение.

Избягвайте бобовите храни, зелето, целината, бананите. Хранете се бавно и в спокойна обстановка, дъвчете добре. Зелето варете, като изхвърляте два-три пъти водата, за да отстраните с нея трудносмилаемите серни съставки, а когато готвите праз, добавяйте кардамон, който улеснява усвояването на зеленчука. Стимулирайте производството на стомашни сокове с помощта на ароматните масла от босилек и лютива мента – изпивайте десетина капки от сместа в чаша вода след всяко хранене.

Свистящо дишане

Това е признак за стесняване на дихателните пътища. Ако звукът идва от носа, може да става дума за обикновено запушване от набъбнала лигавица при хрема. Използвайте морска вода под формата на спрей за прочистване на ноздрите. Ако свистенето идва от гърдите, бъдете внимателни, защото има вероятност за астма или бронхит. Но и някои смущения в работата на сърцето могат да се проявят с такъв шум. Алергията пък води до разширяване на бронхите, при което се произвежда свистене. При децата се случва шумното дишане да говори за погълнат предмет, ядка или нещо друго.

Винаги търсете лекарско мнение. Ако няма никакви медицински причини за свистенето, използвайте овлажнител на въздуха в дома си, тъй като сухият въздух задълбочава симптомите.

Източници:Здpaвeн журнaл,Pixabay.com,woman.ru,http://sustavzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *