Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви заболявания могат да бъдат скрити зад обикновената диария?

За хората, които често страдат от запек, появата на диария може да е голямо облекчение. Но, във всички случаи, диарията е симптом, който не бива да бъде подценяван

Трудно може да се намери човек, който никога не имал разстроен стомах. Особено през лятото, когато са налице много причини за чревно разстройство.

На село – зеленчуци от градината, на почивка – необичайна храна, у дома – продукт, който се е развалил от топлината. Въпреки това, лекарите припомнят, че възникне ли какъвто и да е чревен симптом, е необходимо да се консултирате със специалист. Само лекарят може да различи едно просто стомашно разстройство от първите признаци на сериозно заболяване.

Възпалителна болест на червата – IBD (Inflammatory bowel disease) – това е група от хронични заболявания, при които възпалението се развива в стената на червата (най-честите са болест на Крон и улцерозен колит). Техните клинични прояви (болка, слабост, диария, загуба на тегло, кожни обриви) са характерни за почти всички заболявания на стомашно-чревния тракт.

Прогнозата при възпалителните заболявания на червата обаче е фундаментално различна. Ако не се лекуват (или се лекуват неправилно), те могат да доведат до сериозни усложнения – кървене, чревна обструкция и дори чревен рак.

Неудобна диагноза

Ако коремната болка, персистираща диария и дори кръв в изпражненията бъдат пренебрегнати, с течение на времето, болестта напълно ще промени живота на човек. Пациентът започва да прекарва все повече време в тоалетната. Не може да учи, да работи, да пътува и да комуникира с хората, които му носят радост, или просто е свързан служебно.

Високата честота на възпалителната болест на червата – IBD (Inflammatory bowel disease) се среща в най-активната възраст (20-40 години). Болестта поставя кръст върху живота на младите хора. Поне докато пациентът с „неудобна диагноза“ не се обърне към компетентен лекар.

Източник на изображението: pixabay.com

Симптомите често са неясни и толкова нетипични, че биха затруднили и най-педантичния лекар, обяснява в интервю за aif.ru директорът на Москвския регионален институт за клинични изследвания професор Дмитрий Семюнов. За съжаление, в повечето случаи се поставя най-баналната диагноза, и лечението на диарията се затруднява заради грешния избор на лекарства, допълва професорът.

За да стигне до истинската причина за неспирната диария, пациентът трябва да претърпи комплекс от скъпи и неприятни изследвания (колоноскопия, интестинсоскопия и т.н.). Ето защо, от появата на първите симптоми до диагнозата минават от 12 до 18 месеца. А в най-лошия случай процесът се проточва в продължение на години.

Модерни и скъпи

В началото диарията може да се повлияе от някои широко разпространени лекарства, които се взимат от аптеката без рецепта. Билките също са в състояние да помогнат. Но, това е само временно. Скоро диарията се връща отново, и тогава се налага лечение с модерни биологични продукти, които обаче са и доста скъпи.

Как да различим възпалителната болест на червата от обикновената диария?

Ако след проведено лечение диарията остане, ако редките изпражнения са факт повече от месец, ако се появяват циклично след седмица-две – идете на лекар. Особено толерантни към продължителната диария са жените. И точно при тях се срещат по-често всички онези възпалителни заболявания на стомаха, за които стана дума в началото – болест на Крон, рак на стомаха и дебелото черво и улцерозен колит. Повечето дами се заблуждават, че честото изхождане ще им донесе така желаната по-слаба фигура. Това е не само огромна заблуда, но представлява и опасност за живота.

Уви, невъзможно е напълно да се излекуват възпалителното заболявания на червата.

Това е автоимунно заболяване, причината за което е провала на имунната система. В един момент имунната система започва да унищожава тялото. В случая с честата диария – поврежда стените на червата. Истината е, че голяма час от автоимунните заболявания могат да бъдат ограничени. Ако това не се направи, неизбежно възникват усложнения, изискващи хирургична интервенция (стесняване на червата, фистула между вътрешните органи, чревна обструкция).

Лекарите се надяват, че хората, които имат честа диария, ще преодолеят собствените си скрупули и страхове, и ще потърсят компетентна лекарска помощ. Така ще бъде предотвратена появата на много сериозни заболявания, или поне ще се улесни тяхното лечение.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *