ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЕКСКЕТОПРОФЕН / DEXKETOPROFEN

Съдържа декскетопрофен трометамол, царевично нишесте, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, глицеролов дистеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400

Предназначение

декскетопрофенДЕКСКЕТОПРОФЕН е нестероидно противовъзпалително, подходящо при слаба до умерена болка в мускулите, зъбобол, болки при месечен цикъл.

Как се приема

Медикаментът се приема в дози, определени индивидуално от лекуващия в зависимост от здравословния проблем, възрастта и състоянието на пациента. Стандартната схема на лечение е прием по 25 мг – една таблетка, на 8 часа; максимумът за едно денонощие е 75 мг. При пациенти в напреднала възраст или с хронични заболявания на бъбреците и черния дроб максималната доза за 24 часа е 50 мг.

Таблетките ДЕКСКЕТОПРОФЕН могат да се приемат и на гладно – тогава болкоуспокояващият ефект настъпва по-бързо. Поглъщат се цели, с чаша вода.

Ако редовният прием е бил пропуснат, най-добре е да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайната доза. При превишена доза е възможно да се проявят някои от страничните ефекти на медикамента; най-добре е да се направи медицинска консултация дори при липса на смущаващи симптоми.

Медикаментът е предназначен за краткотрайно приложение.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от приема на този продукт засягат стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, болки в стомаха, диария. Известни са също последващи неразположения като пресъхване на устата, смущения на съня, замайване, главоболие, запек, нервност и сърцебиене, газове, болка и тремор.

В по-редки случаи пациенти са се оплаквали от повръщане на кръв и черни изпражнения, насочващи към вътрешни кръвоизливи; сърцебиене, отоци, нарушения в месечния цикъл, повишено артериално налягане, отоци, отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците.

В много редки случаи са възможни тежки алергични реакции – включително до анафилактичен шок; припадъци, твърде ниско кръвно налягане, тежки обриви, смущения на зрението и слуха, панкреатит, бронхоспазъм и пр. При първите прояви на подобни сериозни симптоми трябва да се потърси незабавно медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДЕКСКЕТОПРОФЕН не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките на лекарството, както и към други нестероидни противовъзпалителни.

Продуктът е противопоказан за деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не може да се използва, ако пациентът е имал или има здравословни проблеми като астма, остър алергичен ринит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, проблеми с храносмилането, киселини, болест на Крон, сърдечна недостатъчност, бъбречно или чернодробно заболяване в напреднал стадий, нарушения на кръвосъсирването.

Медикаментът не се дава при бременност или кърмене.

Рискови пациенти, чието лечение с този продукт може да се допусне при определени условия, са тези със сърдечни проблеми, в състояние на дехидратация, имунни нарушения на съединителната тъкан, лупус, приемащи други медикаменти – с потенциален риск от кръвоизливи и проблеми на кръвосъсирването.

Пациентът не бива да шофира, ако приемът на лекарството причинява смущения като замайване, смущения на зрението и слуха, тремор, влошена концентрация.

Взаимодействие с други медикаменти

Този медикамент не бива да се комбинира с аспирин, кортикостероиди и други противовъзпалителни; с литий, антикоагуланти, метотрексат, противоепилептични, продукти срещу бактериални инфекции от типа на сулфаметоксазол.

С повишено внимание е съвместяването на ДЕКСКЕТОПРОФЕН и АСЕ-инхибитори, бета-блокери, някои антибиотици, противодиабетни.

След индивидуална консултация са допустими комплексни лечения с някои медикаменти за подагра, сърдечна недостатъчност, за потскане на имунната система при трансплантация на органи, антидепресанти и др.

__

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 20 таблетки от 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *