Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да си помогнем сами! 11 неудобни въпроса, свързани със здравето

Ако се сблъскате с някой от тях, в никакъв случай не го пренебрегвайте, само защото изпитвате срам

Според статистиката, заради срам двама от трима пациенти предпочитат да страдат безмълвно, вместо да обсъдят проблема със специалист. С появата на интернет той се задълбочава, защото хората първо търсят отговори в мрежата – и си мислят, че това е достатъчно. Повечето такива проблеми всъщност се поддават на лечение, често – достатъчно бързо и лесно. Но понякога са знак за по-сериозни заболявания.

1. Прекомерно потене

Вероятни причини: интензивни физически упражнения, горещо време, люта храна, състояния като тревожност, менопауза, диабет, алкохолизъм, депресия, болка с различен причинител. Редовното свръхизпотяване често е следствие от хиперхидроза, при която прекомерно се стимулират потните жлези.

здравето
Въпроси, свързани със здравето

Какво да правите? Носете свободни дрехи от естествени материи, дишащи обувки, ползвайте специални препарати срещу хиперхидроза, опитайте да практикувате отпускащи техники като йога и медитация, за да намалите нивото на стреса.

Как ще ви помогне лекарят? Той ще открие истинската причина (например инфекция, нарушение в работата на щитовидната жлеза…) Може да се наложи и отстраняване на част от потните жлези или въздействие със слаб ток в областта на дланите и стъпалата.

2. Газове

Вероятни причини: гълтането на въздух по време на говорене или хранене; нарушения в съня, консумация на млечни, бобови продукти; прием на антибиотици или други лекарства.

Какво да правите? Хранете се по-бавно. Приемайте при нужда активен въглен, продукти, съдържащи симетикон, или препарати с храносмилателни ензими. Намалете консумацията на проблемните продукти.

Как ще ви помогне лекарят? Може да назначи изследване за непоносимост към лактоза, да диагностицира прекомерно развитие на микрофлората или синдром на раздразненото черво.

3. Запек

Вероятни причини: недостатъчен прием на течности; усилени тренировки; стрес, някои антидепресанти и лекарства за високо кръвно. При жените е по-често срещан проблем, защото тазовите мускули с годините отслабват, което води до отпускане на сигмовидното черво и на другите части на дебелото черво им се налага да работят по-интензивно.

Какво да правите? Може да ви помогне приемът на магнезий или щадящи слабителни, както и физическите упражнения (не по-малко от 30 мин дневно), кафето. Доскоро се препоръчваше диета с повече целулоза, но има мнения, че в някои случаи запекът може да се пребори чрез диета с намалено съдържание на целулоза.

Как ще ви помогне лекарят? Ако с течение на времето вашето състояние не се подобрява, трябва да преминете през диагностика на функциите на щитовидната жлеза, проверка за рак на дебелото черво, дивертикулоза или други нарушения в стомашно-чревния тракт. Лекарят ще преразгледа медикаментите, които приемате, и може да ви предпише по-подходящи.

4. Ректален сърбеж

Вероятни причини: недобро почистване след тоалетна; глисти (острици); анални папиломи; псориазис; хемороиди; оцветители и ароматизатори на тоалетната хартия.

Какво да правите? Заменете обикновената тоалетна хартия с мокри салфетки. Не прекалявайте с търкането на кожата в тази зона – това може да я разрани.

Как ще ви помогне лекарят? Той ще ви тества за диабет или гъбична инфекция, ще направи преглед за колоректални нарушения.

5. Неприятна миризма на краката

Вероятни причини: хиперхидроза, както и носене на чорапи и обувки от синтетични материали; тесни обувки.

Какво да правите? Слагайте антиперспирант за крака. След душ подсушавайте добре кожата между пръстите. Никога не ходете с мокри обувки. Носете памучни чорапи.

Как ще ви помогне лекарят? Ще ви направи тестове за наличие на гъбична или бактериална инфекция, анемия или проблем с щитовидната жлеза.

6. Неприятна миризма на тялото

Вероятни причини: генетична предразположеност; затлъстяване; консумация на люти храни; недостатъчна хигиена.

Какво да правите? Каквито и да са обстоятелствата, не пропускайте ежедневния душ, за да отстранявате редовно естествено присъстващите по кожата бактерии. Те се размножават при появата на пот (самата пот няма миризма). Но в горещо време не прекалявайте с къпането – взимането на повече от два душа на ден може да изсуши кожата ви и да засили лошата миризма на тялото.

Ако обикновените дезодоранти дразнят кожата ви, използвайте антибактериален сапун.

Как ще ви помогне лекарят? Ще ви тества за диабет, ще ви предпише правилния антиперспирант, ако миризмата се причинява от прекомерно потоотделяне.

7. Неприятна миризма на влагалището

Вероятни причини: млечница; хламидия (и други болести, предавани по полов път); изтъняване на лигавицата на вагината вследствие на менопауза.

Какво да правите? Носете памучно бельо, сменяйте го не само веднъж дневно, но и винаги след физически упражнения. Откажете се от найлоновите чорапогащи. Ако твърде често се сблъсквате с проблема млечница, обърнете се към лекар – не се самолекувайте.

Как ще ви помогне лекарят? Ще ви прати на изследвания за заболявания, които се нуждаят от антибиотично лечение. В някои случаи неприятната миризма от влагалището може да е знак за рак на шийката на матката.

8. Инконтиненция (незадържане) на изпражненията

Вероятни причини: епизиотомия или разкъсвания при естествено раждане; недостатъчна физическа активност; отпускане на ректалната стена; туширани проблеми с хемороиди или продължителен запек; диабет; множествена склероза; алцхаймер.

Какво да правите? Правете упражненията на Кегел (при които трябва да стягате тазовите мускули), увеличете употребата на целулоза до 20-30 г дневно. Избягвайте приема на млечни продукти, кофеин, пушени колбаси, алкохол и подсладители.

Как ще ви помогне лекарят? Ще ви изследва за болест на Крон, рак на дебелото черво или други гастроентерологични заболявания, ще ви препоръча и други упражнения за стягане на тазовото дъно и техники за подобряване на контрола над процесите, които са станали самопроизволни.

9. Незадържане наурина

Вероятни причини: при жените – отслабване на тазовите мускули (обикновено след раждане), или изтъняване на тъканите във влагалището или уретрата през менопаузата. При мъжете – увеличение на простатата или оперирана простата. При двата пола – затлъстяване; инфекции на пикочните пътища; диабет; алцхаймер или множествена склероза.

Какво да правите? Избягвайте кофеина, тютюнопушенето и лютите храни. Упражненията на Кегел могат да облекчат проблема и да предотвратят прогресирането му.

Как ще ви помогне лекарят? Може да ви изпише лекарство, ако проблемът при вас е свръхактивен пикочен мехур, или да назначи операция при стресово незадържане на урина (възникващо при кашлица, смях или вдигане на тежести).

10. Лош дъх

Вероятни причини: сухота в устата, предизвикана от лекарства (вкл. антидепресанти, препарати срещу високо кръвно, алергии, паркинсон); прием на продукти, които съдържат сяра (лук, чесън); заболявания на венците, пушене. Една от главните причини е лошата хигиена на устната кухина.

Какво да правите? Можете да се справите със сухотата с помощта на достатъчно количество вода или продукти, които предизвикват слюноотделяне (например ябълки, целина). Вклчете в менюто си повече кисело мляко и добавки с пробиотици за регулиране на микрофлората. Според някои изследвания чистенето на езика с четката за зъби намалява лошия дъх със 70%.

Как ще ви помогне лекарят? Ще потърси истинската причина за лошия дъх, защото този симптом може да е знак за респираторни инфекции, синузит, бронхит, диабет и нарушение на работата на стомашно-чревния тракт и бъбреците.

11. Преждевременна еякулация

Вероятни причини: понижено ниво на невротрансмитера серотонин; стрес; чувство за вина; депресия; възпаление или инфекция на простатата или уретрата, особено ако има и еректилна дисфункция.

Какво да правите? Опитайте да спрете половия акт за 30 сек, ако почувствате приближаване на еякулацията. Слагането на презерватив също може да помогне. Можете да използвате анестезиращи кремове или специални презервативи, които позволяват контролиране на еякулацията. Може да опитате с упражнения на Кегел и йога.

Как ще ви помогне лекарят? Може да ви предпише антидепресанти или обезболяващи кремове (които да намалят чувствителността), както и сеанси при психотерапевт.

Източници:здpaвeн журнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *