Лечение с вендузи – вижте при какви здравословни проблеми се препоръчва!

Вакуумтерапията помага при най-различни неразположения

Тази древна практика – лечение с вендузи, забравена за дълго време, отново става актуална.

На Олимпиадата в Рио де Жанейро през лятото на 2016 година един детайл се набива в очи – невероятният шампион по плуване Майкъл Фелпс, спортистът с най-много олимпийски медали за всички времена, се появява със странни виолетови петна по раменете и гърба. Подобни следи се виждат и по телата на останалите американски плувци. Мистерията бързо е разгадана – става дума за терапията на вендузите, която позволява подобряване на кръвообращението, дихателната, сърдечната и мускулната функция.

лечение с вендузи
Лечение с вендузи

Тази практика се оказва много полезна и за бързо възстановяване след физическо усилие и елиминиране на натрупаните в организма токсини. Но няма нужда да сте спортисти на високо ниво, за да се възползвате от нея. Вендузите помагат срещу многобройни неразположения – от дихателни смущения до болки в гърба или сухожилията.

Отново на мода

Вендузите се използват още в Древен Египет, около 1550 години пр.Хр., в комбинация с кръвопускане за преодоляване на различни болки. Хипократ ги препоръчва срещу проблеми с гърба и мускулно-скелетни смущения. През Средновековието монасите в Европа също широко използват вендузи при различни неразположения. Всъщност лекари от цял свят включват през вековете вакуумтерапията в лечението на многобройни болести. От поколение на поколение се предават съветите на народни лечители да се използват вендузи както при обикновена хрема, така и при сериозни белодробни заболявания. Появата на антибиотиците засенчва древната практика и тя минава в забрава за дълъг период от време в целия свят, с изключение на Китай, където се практикува без прекъсване.

Днес вакуумтерапията сякаш възкръсва в Европа. Вендузи се използват при костно-ставни проблеми, патологии на дихателната система, главоболие, менструални болки, заболявания на кожата.

Специфична точки от акупунктурата

Според древната китайска медицина използването на вендузи възстановява правилния поток на енергията чи в тялото. Вакуумтерапията усилва кръвообращението и елиминира токсините, а ефектът на процедурата се изразява в намаляване на болките. Методът съчетава в себе си елементи от кинезитерапията, остеопатията и акупунктурата. Той си служи с „картографията” на точките, възприета от китайската медицина – всяка точка отговоря на определен орган в човешкия организъм и поставянето на вендуза върху нея води до ефект върху евентуално нарушената функция на този орган. Основните точки са разположени на гърба, върху гръдната кост или на корема и се използват при дисфункции на храносмилането, дихателната система или психосоматични оплаквания.

Как преминава процедурата?

Поставянето на вендузите не е болезнено, пациентът усеща само леко щипване. Понякога преди това се прави кръвопускане – звучи доста зловещо, но всъщност става дума за повърхностно одраскване със стерилен бръснач за еднократна употреба. Ефектът на кръвопускането е бърз, особено при възпалителни процеси.

Процедурата трае около 20 минути. Следите от вендузите изчезват при някои хора за 24 часа, при други – чак след 3 седмици. Лечебните резултати се забелязват обикновено след 1-3 сеанса. Те са потвърдени от многобройни научни изследвания и могат да се сравнят с терапевтичния ефект на акупунктурата.

Самолечение вкъщи

1. Подберете необходимия материал

Най-ефикасни са пластмасовите вендузи. Те се продават в комплект с мини аспиратор, с който се изтегля въздухът и вендузите се фиксират. Съществуват и вендузи от каучук или силикон, които се прикрепват по-трудно по някои части на тялото, но пък са по-лесни за употреба. Стъклените вендузи са предпочитани от практикуващите специалисти, но поставянето им е усложнено защото въздухът се извлича с помощта на пламък. Те са неподходящи за самолечение.

2. Локализирайте болката

При ясно локализирана болка, например в коляното или рамото, вендузата може да се постави направо там, без да се държи сметка за точките от акупунктурата. След като прикрепите вендузата, я придвижвайте с плъзгане, докато попаднете на най-болезненото място.

3. Поставете вендузите

Пластмасовите вендузи се поставят и с аспиратора се извлича въздухът от тях. Каучуковите и силиконовите трябва първо леко да намажете с крем или малко растително масло, за да се прикрепят по-лесно. След това ги прищипете, за да залепнат.

За да отлепите пластмасовите вендузи, натиснете кожата с пръстите на едната ръка, а с другата наклонете вендузата за по-лесно освобождаване. Каучуковите се отделят с леко прищипване.

4. Бързо ще усетите благотворния ефект

При болки ефектът се усеща няколко часа след процедурата. При умора и стрес са нужни 24 часа. Ако не усетите подобрение след три сеанса, прекратете лечението.

Вендузите са неподходящи при кожни проблеми, счупвания, тумори, бременност, хронична язва, флебит… Консултирайте се с вашия лекар.

Къде се поставят вендузите?

При болки в гърба

Определете най-болезнените точки и сложете вендузите върху тях. При скован врат разположете една вендуза в основата на тила върху гръбнака и още две симетрично по средата на раменете в задната им част. Ако ви боли кръстът, поставете 5 вендузи като колан по средата между талията и опашната кост.

При болезнена менструация

Поставете четири вендузи – две една под друга, разположени на 5 и 10 см под пъпа, а другите две във вътрешната страна на прасеца – малко под нивото на коляното и на десетина сантиметра над глезена.

При главоболие

Поставете една вендуза в основата на тила.

При стрес

Поставете две вендузи – едната малко под пъпа, а другата на десетина сантиметра над глезена от вътрешната страна на прасеца.

Източници:Здpaвeн жуpнaл,Pixabay.com,zdrav-udm.ru,alg-massage.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 3 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.