Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колаген – как да изберем подходяща хранителна добавка?

Колаген – какво представлява? Аминокиселини. Видове. Хранителни добавки с колаген: според формата, според източника. Основни ползи. Още приложения. Желатин. Хиалуронова киселина.

Колаген – какво представлява?

Колагенът е съществен за кожата!

Колаген! Свикнали сме да откриваме колаген като съставка на редица продукти, които присъстват в ежедневието ни. Но какво на практика е колагенът?

Колагенът представлява най-богатият протеин, който се открива в човешкото тяло. Наличен е в костите, мускулите, кожата, сухожилията. Ролята му е от особено значение и за кръвоносните съдове, храносмилателната система и други жизненоважни органи и системи.

Именно поради това, този, който тялото ни синтезира само, или иначе казано ендогенно произведеният колаген е от съществено значение за здравето на целия организъм. Когато се наблюдава дефицит, това е предпоставка за редица здравословни проблеми.

На свой ред, екзогенният колаген или произхождащ извън организма се използва с особен успех с медицински и козметични цели, за лечение и възстановяване.

По своята същност колагенът е твърд, неразтворим белтък с влакнеста структура. Съставлява близо 1/3 от всички белтъчини в човешкия организъм.

По-голямата част от молекулите му са в своеобразна „опаковка”. Изграждат множество еднородни, продълговати и сравнително тънки влакна. Според някои научни издания всяка от съставящите го молекули има уникално съотношение на тройната спирала, което съотношение най-често се обозначава като алфа-верига. Във всяка една от въпросните вериги се съдържат над 1000 аминокиселини, представляващи последователност от хидроксипролин, пролин и глицин.

Към днешна дата знанията за колагена се смятат за достатъчно обширни. Познати са над 16 типа, като се знае, че близо 90% от целия колаген в организма принадлежи към тип I, II или III. Влакната на самия протеин се определят като изключително силни и в същото време гъвкави.

Аминокиселини

Тъй като споменахме кои са аминокиселините, които се откриват в най-голяма концентрация, нека дадем малко по-обширна информация и за тях:

  • пролин – представлява почти 15% от протеина. Има съществена роля за безпроблемното функциониране на почти всички органи и системи в човешкото тяло. От него зависи здравината и целостта на кръвоносните съдове и на ставите;
  • глицин – близо 1/3 от аминокиселините в колагена представляват на практика глицин. Взема важно участие в изграждането на здрави нишки ДНК и в производството на креатин, като подпомага мускулното нарастване и повишава енергията по време на тренировки;
  • глутамин – това е една от най-изобилно откриващите се аминокиселини в човешкия организъм. Синтезира се в мускулите или се привнася отвън. Помага при редица състояния на нарушена психика като тревожност, проблеми със съня и концентрацията, при влошено храносмилане и понижени имунни сили.

Колагенът в тялото

Когато говорим за колаген, най-често се прави асоциация с този, който се открива в кожата, костите и съединителната тъкан на тялото. От него зависи достатъчната стабилност, силата и еластичността на отделните структури.

Самото му производство се осъществява от различни клетки, преобладаващо – от клетките на съединителната тъкан. При млад организъм синтезът е почти непрестанен процес. След 40-годишна възраст този темп значително се забавя. Забавянето важи с пълна сила за жените след навлизане в менопауза. С достигането на 60-годишна възраст при мнозина се говори за цялостно стопиране на процеса. Това стои в основата на редица дегенеративни процеси. Кожата започва да се отпуска и да увисва, появяват се бръчки, а ставите се износват.

Видове колаген

Както вече стана нееднократно дума, разграничават се поне 16 вида. Сред тези, за които най-често става дума, са тип I, II, III, V и X. Разпознават се и някои различни типове, които се откриват в определени храни или се използват за производството на специализирани продукти и добавки.

В редовете по-долу ще дадем кратка информация за най-разпространените видове от разглеждания от нас протеин:

Тип I
Колагенът изгражда колагенови влакна!

Най-често колагенът в човешкото тяло принадлежи към тип I. Той се смята и за най-силният вид. Състои се от еозинофилни влакна и образува някои части от тялото, например сухожилия, ставни връзки, органи и кожа. Съществена е ролята му и за здравината на костите.

От него в голяма степен зависи еластичността на кожата и заздравяването на раните.

Тип II

За изграждането на хрущялите и за тяхното нормално състояние от значение е колаген тип II. Хрущялите, на свой ред, са основна съставна част на ставата и на опорно-двигателната система като цяло. Именно поради това наличието на колаген от втори тип е решаващо за възможността на човешкото тяло да се движи.

Тип III

Колаген тип III, на свой ред, е основен компонент на извънклетъчната матрица, съставляваща органите. Той представлява ретикуларни влакна, откриващи се в единство с тези на колаген от тип I. От взаимодействието помежду им зависи еластичността и здравината на кожата.

Колагенът от тип III също така има съществена роля за образуването на кръвоносните съдове и тъканите на сърдечно-съдовата система. Именно поради това изчерпването му се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания и дори от преждевременна смърт.

Тип IV

Колаген тип IV е от съществено значение за образуването на базална ламина. Става дума за мрежа от различни белтъци и базални гънки, разположена в ендотелните клетки. От нея се образуват тъкани, обграждащи органите, мускулите, мазнините. Съществена е ролята им за правилното функциониране на нервната, храносмилателната, кръвоносната системи.

Най-често базалната ламина се открива между най-горния кожен слой и най-долния. Наподобява подобна на гел течност, осигуряваща омекотяващо действие.

Тип V

Открива се в косата, в клетъчните повърхности и в плацентата на цените.

Тип Х

Ролята на колаген тип Х се свързва най-вече с производството на кости и ставен хрущял. Взема участие в процеса на заздравяване при травми и фрактури.

Любопитно за колагена

За да не задълбаваме изцяло в научна терминология, а в същото време материалът ни да бъде достатъчно увлекателен и изчерпателен, ще се спрем на няколко любопитни факта:

  • етимологията на термина се свързва с гръцкото “kolla”, което значи „лепило”;
  • близо 1/5 от телесната маса на всеки човек е съставена от белтъчини. На свой ред, колагенът представлява 30% от всички белтъчини в тялото;
  • познати са поне 16 типа. Тези от тип I, II и III съставят близо 90% от целия наличен в тялото протеин;
  • нишките на тип I са по-здрави от стомана;
  • той придава здравина на кожата, като в същото време подпомага подмяната на мъртвите кожни клетки;
  • излагането на ултравиолетова светлина е сред факторите на околната среда, които ограничават естественото производство на колаген;
  • в козметичните и медицинските продукти се използва белтък от едър рогат добитък, от свине, овце, риба и птици;
  • поставянето на колагенови превръзки насърчава придвижването на нови кожни клетки към наранените места;
  • много от козметичните продукти, за които се твърди, че съдържат колаген и се предлагат с цел повишаване на нивата му в кожата, реално нямат този ефект. По правило молекулите на разглеждания белтък са твърде големи и трудно се усвояват директно през кожата;
  • производството на колаген може да се насърчи чрез прилагането на лазерна терапия или чрез употребата на транс-ретинолови киселини;
  • приемът на големи количества въглехидрати, най-вече захар, възпрепятства производството на колаген. Същото важи за тютюнопушенето и неконтролираното излагане на слънце.

Хранителни добавки с колаген

В тази част на текста ще се спрем конкретно на приложението на колагена в състава на хранителни добавки. На няколко пъти по-рано споменахме, че двата основни начина за набавяне на достатъчни нива колаген за организма са чрез храната и под формата на нелекарствени препарати.

Преди да посочим какви са конкретните варианти за прием на добавки, ще се спрем на нещо много важно. Въпреки че обширно се говори за подходящи храни (например костен бульон), които съдържат колаген в големи дози, на практика трудно човек може да си набави нужните му количества само и единствено чрез храната. Причините за това са много – както хранителните предпочитания, така и съдържанието на самите продукти, начинът на живот, ежедневните навици.

Именно поради това подборът на подходяща добавка, съдържаща колаген, е от съществено значение както за правилното функциониране на органите и системите в човешкото тяло, така и за външния вид на кожата.

Добавки според формата

БиоСел Колаген е популярен продукт с колаген!

Както при преобладаващата част от популярните нелекарствени продукти, така и при тези с колаген съществува голямо разнообразие. Хранителните добавки се различават по редица показатели. Един от тях е формата. Когато се говори за препарати с колаген, такива могат да бъдат открити в следните варианти:

  •  на прах – пример за утвърден продукт от тази категория е Колаген плюс на прах на Sanct Bernhard. Препаратът е лесно разтворим и обогатен. Препоръчва се както при проблеми с опорно-двигателната система, в частност със ставите, костите и сухожилията, така и за по-здрав и красив външен вид на кожата. Приложението на препарата е изключително лесно – по няколко пъти на ден 1 ч.л. от него се разтваря в чаша с вода или друга подходяща напитка;
  • на ампули – приложението на колаген под формата на ампули е най-вече с козметична цел. Пример за успешен продукт е Регенериращ серум с екстракт от охлюв и колаген под формата на ампули. Съдържа колаген, извлечен от рибни люспи, структурата на който наподобява този на естествено синтезираният.

След счупването на ампулата съдържанието се нанася директно върху кожата на лицето и шията. Действа регенериращо и подмладяващо;

  • на капсули – пример за изключително успешен продукт е БиоСел колаген, който ще разгледаме малко по-късно в текста;
  • течен колаген.

Добавки според източника

Изключително интересен е моментът от какво може човек да си набави липсващите му количества колаген.

От една страна, храната е основен източник на полезни вещества за човека. Изключение не прави и колагенът – правилно подбраната храна е може да снабди тялото с така ценния колаген, макар и не в оптимални количества. Това важи с пълна сила за тези, чиято възраст вече напредва, а тялото не успява да синтезира достатъчни количества.

От друга, хранителните добавки със съдържание на колаген са много по-сигурен и благодатен способ за запълване на липсващите дози.

Без значение кой от двата подхода за снабдяване на тялото се избере, като основни източници се сочат следните:

Телешки колаген

Колагенът от говеда или още телешкия колаген се добива от кожата, костите и мускулите. Представлява приоритетно колаген от тип I и тип III, които по правило се откриват в най-големи количества в човешки организъм. Съдържа глицин и пролин в изобилие, подпомага изграждането на мускулите, производството на креатин и естествения синтез на колаген в тялото.

Пилешки колаген

Тип II в най-голяма степен е разновидността, която се открива в пилешкия колаген. Той играе съществена роля за възстановяването и изграждането на ставния хрущял. Именно поради това е най-подходящият вариант при проблеми със ставите.

Съдържа глюкозамин и хондроитин сулфат в големи дози.

Преобладаващата част от хранителните добавки със съдържание на колаген залагат именно на пилешки колаген.

Рибен колаген

Колагенът, който се получава в голямата си част от рибни хрущяли, се абсорбира изключително лесно. Голяма част от него е колаген тип I, съдържащ изобилие от споменатите по-рано в текста аминокиселини – глицин, пролин, хидроксипролин.

Заради обстоятелството, че на практика колаген тип I се открива във всички органи и системи на човешкото тяло, рибният колаген е изключително полезен както за ставите, така и за костите, кожата, кръвоносните съдове и редица други органи и системи в човешкото тяло.

Яйчен колаген

Разновидност на колагена е и т.нар. яйчен колаген или колаген на яйцевидната мембрана. Той се открива в черупките и в белите яйца и представлява приоритетно колаген от тип I. Набавя необходимите на организма дози глюкозаминм сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и редица други аминокиселини. Разнообразието от полезни елементи има съществена роля за изграждането на съединителната тъкан, за заздравяването на рани, намаляване на болка и скованост.

Колаген – основни ползи

Ползите от колагена са обширна тема, която трудно можем да сведем до няколко конкретни точки. Именно поради това без да претендираме за всеобхватност и изчерпателност, ще се спрем на някои от най-често дискутираните плюсове за здравето и красотата при редовното набавяне на колаген, било то под различни форми.

За външния вид

Поддържане на оптимални нива на колагена в организма е от съществено значение за външния вид. Когато тялото не страда от дефицити, кожата е по-стегната, бръчките – по-малко, косата – по-жива. Високите нива на колагена в тялото са условие за редовното обновяване на клетките на кожата, за по-добрата й еластичност, за поддържане на влажността и нежността.

Допълнителен плюс е обстоятелството, че колагенът има свойството да прави по-малко видими несъвършенствата по кожата, каквито са целулитът и стриите.

За ставите
При болка в ставите!

В голямата си част проблемите за ставите, появили се в резултат на дегенеративни процеси, са в пряка връзка с изчерпването на колагена в организма.

Именно защото естественият синтез се забавя след определена възраст, износването на ставите също се свързва с фактора „възраст”. Когато ставите не получават достатъчно количество колаген, хрущялът изтънява, синовиалната течност намалява, стига се до триене между костите, до възпалителни процеси. Последиците са болка, скованост, затруднено движение.

БиоСел Колаген е сред най-популярните продукти със съдържание на колаген, който се препоръчва при проблеми със ставите. Използва се както при възпалителни процеси, така и при износване на ставите, провокиращи болка, скованост и затруднения в движението.

За храносмилателната система

Макар доста по-рядко да става дума за това, колагенът е от решаваща роля за правилното функциониране на храносмилателната система. Когато се наблюдава дефицит на протеина, това дава пряко отражение върху червата. Те губят своята еластичност и стават значително по-пропускливи. В резултат на това токсини и отпадни продукти, които иначе биха били изхвърлени от тялото, свободно достигат до други органи и системи в човешкото тяло.

Достатъчното количество колаген, на свой ред, допринася за здравината на съединителната тъкан. Укрепва защитния слой на червата, като по този начин възпрепятства нерегламентираното разпространение на токсини и предпазва храносмилателната система в цялост от възпалителни процеси.

За мускулна маса

Освен че насърчава метаболизма, с което подпомага изгарянето на подкожните мазнини, колагенът допринася и за добиването на чиста мускулна маса. Чрез свойството на глицина да преобразува глюкозата в енергия захранва мускулите и им помага да изгарят поетите калории.

За зъбите, ноктите и косата

Протеинът колаген е сред основните градивни елементи на косата, ноктите и зъбите. Именно поради здравето и външният им вид се намират в пряка връзка с наличието на този така важен елемент.

Смята се, че оптимални дози от него са гаранция за здрави зъби, за коса, която не капе, и за нокти, които не се чупят.

За черния дроб

Не на последно място, колагенът намира място и сред условията за детоксикиране на организма. Глицинът в него има свойството да пречиства черния дроб, като свежда до минимум последиците от злоупотребата с алкохол, храна и медикаменти. Наред с това, подобрява кръвообращението и извежда токсините от организма.

Колаген за здраво сърце

Няма как да пропуснем да отбележим ролята на колагена и за здравето на сърдечно-съдовата система. Аминокиселината пролин, за която писахме по-горе и която се открива в големи количества, спомага за прочистване на стените на артериите от отлагания и за разрушаване на натрупаните мастни депа. Действа по посока възстановяване на нарушената цялост на артериите и спомага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

Още приложения на колагена

Колагенът, както вече стана ясно, намира форми на приложение както в козметиката, така и в медицина. Като конкретни приложения на протеина, които разглеждаме в настоящия материал, могат да се изведат следните:

  • дермални филъри – инжекциите, чрез които се въвежда колаген под кожата, се прилагат с цел подобряване на контурите на кожата и запълване на вдлъбнатините. Използват се най-вече за козметични корекции – за заличаване на недълбоки бръчки и белези. Важно условие е третираните неравности да нямат остри ръбове, а пациентите – да не страдат от алергии;
  • заздравяване на рани – приложен при рани под формата на колагенова превръзка, колагенът привлича нови кожни клетки и подпомага зарастването. Превръща се в основа за растежа на нова тъкан.

Колагеновите превръзки са подходящи при хронично незарастващи, отворени, некротични и гранулиращи рани, при изгаряния от втора степен, при присаждане на кожа и други;

  • лечение на остеоартрит – някои лекарствени форми и добавки със съдържание на колаген се използват за лечение на остеоартрит.

Колаген и желатин

Когато разглеждаме темата „колаген”, няма как да пропуснем да отбележим каква е връзката между колаген и желатин.

Желатин е още един протеин, откриващ се в организма. Желатинът обаче е налице след разпада на колагена, т.е. когато колагеновите влакна се разпаднат, те се преобразуват в желатин. Често пример се дава с наситените с колаген кости. В процеса на термична обработка от тях се извлича колагенът и се получава желатин.

На практика източната медицина е използвала желатина като лек срещу много болести още от дълбока древност. Ползите му за здравето не се отричат и към днешна дата, напротив. Немалък брой домашни рецепти стъпват на основата на желатина и обещават справяне с редица болестни състояния.

Колаген и хиалуронова киселина

Новаторска и в същото време с доказани ползи за външния вид и здравето е комбинацията между колаген и хиалуронова киселина. Основното им приложение е по посока преодоляване на последиците от остаряването и в най-голяма степен – признаците за старост, които засягат кожата – отпускане на епидермиса, поява на бръчки, загуба на блясък и еластичност.

Това в най-голяма степен е възможно да се постигне чрез приема на подходящи хранителни добавки. Причината вече я изтъкнахме – молекулите на колагена са толкова големи, че трудно се абсорбират директно през кожата.

На свой ред, хиалуроновата киселина е вид полизахаради, който съществено допринася за хидратацията на кожата и синтеза на колаген. В същото време оказва допълнителни ползи върху здравето на ставите и очите.

БиоСел Колаген е сред популярните продукти, комбиниращи полезните ефекти на колагена с тези на хиалуроновата киселина. Действа изключително ефикасно срещу белезите на стареене на кожата, като подобрява циркулацията на кръв, а с това и на кислород и полезни вещества в кожата. Насърчава естественото производство на колаген и хиалуронова киселина.

Още добавки с колаген

Редица продукти, които се препоръчват с цел подобряване на външния вид на кожата, преодоляване на последиците от остаряването и сковаността при движение, също съдържат колаген, наред с други полезни вещества.

Алайв коса, кожа, нокти стъпва на основата на колаген в комбинация с хиалуронова киселина, фолиева киселина, витамин А, молибден, за да се превърне в хранителна добавка с ползи ноктите, косата и кожата.

Хидраплениш, на свой ред, е комбинация между колаген тип II, натрий, белтъци и въглехидрати за здрава кожа и подвижни стави.

С тези добавките за стави не се изчерпват. Примерите, които дадохме, служат за ориентир – как с помощта на нелекарствени продукти може да се съхрани младежкият вид на кожата и завидната подвижност на тялото.

Как да запазим колагена?

Възрастта е основния фактор, който възпрепятства и на практика стопира производството на колаген. Това е обстоятелство, което трудно може да се повлияе от усилията, които полага човек. Въпреки това, ще се спрем на няколко елемента от грижата за собственото ни здраве, които могат да са ни от полза за запазване на този толкова важен протеин в оптимални нива:

  • хранене – спазване на подходящ хранителен режим, който да насърчи тялото да произвежда повече колаген. Сред подходящите храни могат да се изведат следните основни групи:

*съдържащи пролин – яйчен белтък, сирене, соя, месо, зеле;

*съдържащи антоцианидини – дребни горски плодове, още малини и череши;

*съдържащи витамин С – цитрусови плодове, ягоди, чушки, броколи;

*съдържащи витамин А – източници на бета-каротин от животински или растителен произход;

  • лазерна терапия – подпомага възстановяването на кожата и стимулира производството на колаген и еластин;
  • ограничение на захарта – задължително условие за запазване на производството на колаген е минимален прием на храни, съдържащи захар;
  • отказ от тютюнопушене – по този начин ще се избегне ефектът от веществата, съдържащи се във вредния дим, в това число – и в никотина;
  • предпазване от ултравиолетови лъчи – ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина водят до разпад на колагеновите влакна и преждевременна поява на бръчки.

Източници:

https://www.healthline.com/health/collagen-powder-benefits

https://www.iherb.com/c/collagen

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *