Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Еньовден е! Тези билки и подправки са мощни лечители!

Използвани векове от билкари и лечители, тези растения все повече грабват вниманието и на учените

Еньовден се отбелязва на 24 юни и тогава билките имат най-голяма сила! По-долу ще прочетете коя билка за какво помага:

Розмаринът привлича все повече интереса на експертите, които искат да намерят ключа към дълголетието на 300-те столетници от италианското село Ачарули. Неговите жители, които използват много розмарин при готвене, не само че живеят над сто години, но и не страдат от сърдечносъдови заболявания и алцхаймер.

И това едва ли е толкова учудващо, като се има предвид, че проучвания са доказали, че маслото от розмарин подобрява паметта.

Розмаринът е богат на биоактивни съставки. Една от тези съставки спомага за предотвратяването на разпада на ацетилхолин – еневротрансмитер, който е ключов за добрата памет.

Но не само розмаринът от подправките, които използваме в ежедневието си, има такива изключителни ползи за здравето ни. Има още 5, чиито свойства не бива да подценяваме.

Еньовден
Еньовден е!

Канела

Дъхавата подправка се използва при липса на апетит, настинки, грип и проблеми с храносмилането. Канелата спомага и за контролирането на кръвната захар при хора с предиабет и диабет. Свойствата на ароматната подправка се дължат на състава й, в който има противовъзпалителни вещества и антиоксиданти, като тези, които се срещат в ябълките, люспите на гроздето и червеното вино.

Добре е да знаете! В едно изследване, в което участвали хора с преддиабет, се оказало, че онези, които използвали канела, за да овкусяват ястията си, имали по-добра краткосрочна памет, която се влияе негативно от преддиабета. Друго проучване пък установило, че канелата помага срещу инсулиновата резистентност (когато тялото произвежда инсулин, но не може да го употреби правилно) и срещу стреса на мозъка, предизвикван от хранене, богато на мазнини и въглехидрати.

Мащерка

Това растение традиционно се използва за облекчаване на симптомите на инфекции, кашлици, настинки, остри и хронични бронхити и хрема. Скорошни проучвания сочат, че мащерката в действителност е богата на противовъзпалителни вещества.

Добре е да знаете: Растителният химикал тимол, който дава отличителния аромат на мащерката, както и карваркола (друго растително химическо вещество), който се среща и в мащерката, и в ригана – най-вероятно са причината за силното противовъзпалително действие, с което се слави мащерката.

Градински чай

Той е ценен високо заради спазмолитичните, антимикробните, противогъбичните и противовъзпалителните си свойства. Освен това, градинският чай е известен с успокояващия си ефект, както и с приноса му за постигане на хормонален баланс. Билковите лечители го считат незаменим при топлите вълни и изпотяванията, характерни при менопауза.

Добре е да знаете: Швейцарско проучване сочи, че по една таблетка дневно хранителна добавка с градински чай спомага за облекчаване на топлите вълни с около 50%, ако се приема в продължение на 4 седмици. И с цели 64%, ако приемът е 6 седмици.

Чили

Лютите чушлета съдържат капсаицин, много силна химическа съставка, която освен че дава лютия вкус, може да облекчи болките при артрит и фибромиалгия. През 2015 г. е проведено изследване от китайски учени, според което хората, които хапват люто 6-7 дни в седмицата, имат с 14% по-нисък риск от преждевременна смърт. При хората, които ядат люто два пъти седмично – вероятността да умрат рано е снижена с 10%.

Добре е да знаете: Капсаицинът унищожава веществото, което способства за пренасяне на сигнала за болка до мозъка. Има и скорошни проучвания, които предполагат, че капсаицинът може да е от помощ при лечение на диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Куркума

Учените отдавна са привлечени от противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумина, който е част от състава на куркумата.

Добре е да знаете: Куркуминът помага за контролирането на нивата на кръвната захар и предпазва черния дроб, бъбреците, сърцето и нервната система. Той е и предпазно средство срещу инфаркт и образуване на съсиреци в кръвта – това сочат данни от проучване, направено през 2015 г. От публикацията става ясно, че куркуминът може да подобри когнитивните способности и да отложи във времето или да предпази нервната система от проблеми, включително и сериозни като болестта на Алцхаймер.

Източници:Здрaвен жуpнaл,wikipedia.org,Pixabay.com

царски билки
Царски билки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *