ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Акне: над 50 съвета, продукта и рецепти за лечение

Лечение на акне: стъпки. Локално лечение на акне: ретиноиди, бензилов пероксид, азелаинова киселина, локални антибиотици. Системно лечение на акне: системни антибиотици, системни ретиноиди, хормонална терапия. Хирургично лечение на акне. Още продукти и домашни рецепти при акне. Акне – лечение с хомеопатия.

Акне – козметичен проблем, но не само!

Акне или още акне вулгарис, обикновено акне е кожен проблем, който обикновено се наблюдава през пубертета, но може да засегне и хора в напреднала възраст.

Лечение на акне

Въпреки че има случаи, в които акнето преминава спонтанно и без лечение, към кожния проблем трябва да се подходи със своевременни и адекватни мерки.

Като основна цел на лечението се извежда ограничаване на продължителността и тежестта му, намаляване на риска от образуване на белези и подобряване на общото психо-емоционално състояние на пациента.

Преди да се насочим към конкретните съвети за това как се лекува акне, ще се спрем на няколко основни признака на състоянието.

За кожното заболяване се знае, че е комплексен проблем. Заради това няма единствен подходящ способ, чрез който да се ограничат всички условия, които стоят в основата му. В това число – повишено производство на себум, възпалителен процес, хиперкератинизация, бактериално развитие, хормонални смущения, съпътстваща инфекция и прочие. Изборът на подход за лечение зависи от всички изброени по-горе обстоятелства, но и от тежестта на акнето, от нанесените поражения, от типа кожа и други.

При акне – основни стъпки за лечение

В тази част на текста ще се спрем на основните методи, върху които стъпват почти всички лечебни практики. В началото ще изведем няколко стъпки, които често остават пренебрегнати в рамките на самото лечение. А именно:

Почистване

Въпреки че при повечето пациенти с акне се наблюдава повишено производство на себум и кожата изглежда мазна, погрешно е да се смята, че акнето е заболяване на мръсната кожа.

И все пак трябва да се полагат специални грижи за измиването на кожата. За целта могат да се използва специализирани продукти под формата на твърди блокчета, гел, пяна, лосион, разтвори и други.

Всеки един от продуктите с подобно предназначение съдържа определена анти-акне съставка. Това, което се цели, е понижаване на количествата себум, поддържане на киселинността и намаляване на наличните по кожата бактерии. Сред често влаганите в продуктите против акне вещества са бензолов пероксид, салицилова киселина, млечна кицелина, резорцин, цинкови съединения, медни съединения, триклозан, тетрамин, алантоин, растителни екстракти и други.

Емоционална подкрепа

Често емоционалният момент при пациентите с акне е неглижиран от страна на близките им. В някои случаи – и от лекуващия ги специалист.

И въпреки че става дума за кожен проблем, акнето въздейства и върху психиката на човек и то в много голяма степен. Именно поради това подкрепата е от съществено значение както по време на лечението, така и при наличието на белези и пигментиране.

Слънце

Отделно звено в терапията при акне е темата за излагането на слънце при съответния кожен проблем. По правило, през летните месеци състоянието на кожата при диагностицирани пациенти се подобрява. В някаква част това се преписва на противовъзпалителния ефект, който имат ултравиолетовите лъчи.

Трябва да се има предвид, обаче, че излагането на слънце и фототерапията не са сред методите, използвани за лечение на акне. Причината се крие в това, че те провокират фотостареене и увреждане на кожата. Освен това, при излагането на слънце се повишава рискът от появата на пигментни петна и от влошаване на цялостното състояние на кожата.

Козметика

При акне изборът на козметика е от съществено значение. Продуктите, които се използват, трябва са съобразени както с типа кожа, така и със склонността към развитието на акне.

Някои компании имат специално разработени серии от козметични продукти при акне. Става дума за медицинска козметика както за нежна грижа, така и за активно лечение.

Ако се използва пък декоративна козметика с цел прикриване на несъвършенствата, тя трябва да е съобразена с типа кожа и с наличните по кожата лезии.

Локално лечение

Когато става дума за акне, приоритетно вниманието е фокусирано върху локалното лечение. Заличаване на комедоните и ограничаване на кератинизацията в зоната на космения фоликул се смятат за задачи от първостепенно значение. Непосредствено след тях се нареждат елиминиране на бактериите и намаляване на риска от белези.

Сред продуктите, които често се използват за локално лечение на акне, попадат следните:

Локални ретиноиди

Представител на групата е Третиноин . Представлява комедонолитичен агент. Иначе казано – продукт, чиято основна цел е да ограничи образуването на комедони и да спомогне за премахване на наличните.

Третиноин за лечение на акне се прилага под формата на гел или крем. Концентрацията на продукта варира от 0,01% до 1% в различните му форми. Конкретният избор трябва да бъде направен с изключителна съобразителност. Под внимание трябва да се вземат типът кожа, степените на акне и увреда на кожата.

Препоръчва се продуктите със съдържание на третиноин да се прилагат преди лягане, като внимателно се избягват кожните гънки и зоната около устните.

Изотретиноин, Адапален, Тазаротен са други представители на локалните ретиноиди, които се прилагат за лечение на акне. Може да се каже, че при тях дразненето на кожата е значително занижено.

Важно!

Употребата на продукти, съдържащи вещества от разглежданата категория, прави кожата фоточувствителна. Още нещо – в началото на терапията с въпросните медикаменти често се наблюдава моментно влошаване на състоянието на кожата.

Бензилов пероксид

Другата основна група препарати, които се използват за лечение на акне, е на основата на бензилов пероксид. Веществото има елиминиращ ефект върху комедоните, като се отличава и с антибактериално действие. Предлага се отново като гел или крем, като концентрацията в отделните продукти достига до 10%. Както споменахме, в редица от измивните продукти при акне присъства именно бензилов пероксид.

Важно!

При някои пациенти използването на продукти със съдържание на бензилов периоксид може да предизвика зачервяване или излющване на кожата.

Азелаинова киселина

Лечението на акне може да се осъществи и с азелаинова киселина. Най-често се употребява като крем с концентрация 20%, който действа антибактериално и противовъзпалително. Намалява броя на комедоните.

Трябва да се има предвид, че лечението с азелаинова киселина изисква търпение. В същото време, веществото не предизвиква нежелани реакции.

Локални антибиотици

При установен възпалителен процес лечението на акне задължително включва локални антибиотици. Сред често прилаганите са еритромицин, клиндамицин, тетрациклин, надифлоксацин и други. В повечето случаи медикаментите се откриват в състава на кремове, гелове, лосиони.

Важно!

Употребата на локални антибиотици повишава риска от развитието на грам-негативни фоликулити и е предпоставка за установяване на резистентност от страна на пропионибактериум акнес. За да се сведе до минимум рискът от подобни сценарии, локалните антибиотици следва да се използват след изрично лекарско предписание. Най-често и в комбинация с други медикаменти.

Системно лечение

Когато нелекарствените продукти и препаратите за локално лечение не се довели до изчистване на кожата от комедони и лезии, прилага се и системно лечение на акне. Става дума за медикаменти за перорален прием, назначени от дерматолог. Сред използваните продукти са следните:

Системни антибиотици

При акне, обусловено от наличието на голям брой пустули или иначе казано гнойни пъпки, локалното лечение често се оказва недостатъчно ефективно. Налага се системно лечение с орален прием на антибиотици. В групата на често използваните антибиотици попадат:

  • тетрациклиниTetracycline, Doxycycline, Minocycline;
  • макролиди – Erythromicin, Azitrhomycin, Roxithromicin, Clarithromycin.

Трябва да се има предвид, че приемът на антибиотици следва да е направен изцяло под заръките на дерматолог.

През последните години се наблюдава тенденция за резистентност на микроорганизмите, причинители на възпаление. Именно поради това често се прилага комбиниран прием на медикаменти.

Системни ретиноиди

По своята същност системните ретиноиди са група препарати, които се прилагат при неуспех на антибиотичната терапия. Използват се при тежки форми на акне.

Най-често изборът пада върху Изотретиноин. Медикаментът се използва с цел намаляване на продукцията на себум и на размера на себумните жлези, ограничаване на появата на комедони, както и заради противовъзпалителния му ефект.

Важно!

Употребата на Изотретиноин се свързва с редица странични ефекти. Най-често се наблюдава сухота – на кожата и лигавиците. Въпросната сухота е търсен ефект, но тя може да рефлектира и върху уринирането, дефекацията и половите контакти. Като вероятни нежелани реакции се сочат още болки в мускулите, чернодробни смущения, проблеми с обмяната на липидите и други.

Хормонална терапия

Хормоналното лечение на акне е сравнително рядко приложимо в случай, че пациентът няма други оплаквания от здравословен или козметичен характер. В повечето случаи хормоналната терапия се прилага при акне, съпътствано от други неразположения.

Като основа на терапията могат да се използват антиадрогени, пример за какъвто продукт е ципротероне ацетате. Или те да се комбинират с други медикаменти.

От значение е, ако се наложи прием на хормонални таблетки, лекуващият дерматолог да съгласува избора на препарат с ендокринолог, гинеколог или друг специалист, ако е необходимо.

Хирургично лечение

При акне хирургично лечение се състои в разнородни манипулации, цел на които е да се коригират едни или други изменения, предизвикани от акне.

Ако състоянието е довело вече до появата на белези, могат да се приложат оперативни практики с цел отстраняването им. Ако налице са кисти или фистулни комедони, се прилага изрязване на поразения участък.

При инверсно акне се прилага основно хирургично лечение. В колкото по-ранна фаза се предприемат адекватни мерки, толкова по-голяма е вероятността състоянието да се овладее и да се намали риска от белези.

Още продукти при акне

Освен традиционно лечение, редица други продукти обещават ефикасно справяне с кожния проблем. Именно поради това тук ще обърнем внимание на някои от най-популярните лекарствени и нелекарствени варианти за справяне с акнето.

Ин дерма
Ин дерма е ефективен при акне!

Въпреки че Ин дерма е продукт, популярно средство за лечение на псориазис, той намира приложение и при справянето с акне.

Лосионът, който представлява иновативен подход за лечение на дерматологични проблеми, действа антибактериално, като се противопоставя на един от основните фактори за развитието на акне – патогенните микроорганизми. Ефектът му се изразява в тонизиране, активизиране, подхранване и омекотяване на кожата, като по този начин по-лесно се елиминират възпалителните процеси и се подобрява кожният имунитет.

Още нещо важно, Ин дерма е изцяло натурален продукт, който е абсолютно безвреден. Понася се отлично от кожата, като по естествен начин насърчава възстановителните процеси чрез синергичните си качества.

Биотин

Биотин е продукт, който намира успешно приложение при редица кожни болести. Известен още като витамин В7, препаратът помага при проблеми с косата, кожата и ноктите, дължащи се на влошено храносмилане, бедно на полезни вещества меню, хормонални смущения и прочие.

Конкретно продуктът на Nature’s way се радва на особена популярност при лечението на акне и различни форми на обриви.

Сарсапарила

При псориазис, акне и екземи се препоръчва и Сарсапарила. Конкретно при разглеждания от нас дерматологичен проблем, добавката помага в няколко посоки: пречиства кръвта, детоксикира организма, действа антибактериално, имуномоделиращо и извежда свободните радикали от организма.

Добавката може да се открие като продукт на Nature’s way с утвърдено име и доказан ефект.

Анти акне концентрат

Анти акне концентрат с масло от чаено дърво и прополис е още един нелекарствен продукт, който често се прилага при акне. Препоръчва се не само при активен дерматологичен проблем, но и с профилактична цел – при кожа, склонна към образуването на комедони и лезии. Биологично активните съставки в концентрата потискат бактериалната инфекция, действат антимикробно и почистващо, като в същото време освежават и тонизират кожата.

Освен масло от чаено дърво, за което стана дума по-рано в текста, в продукта се съдържат още масла от смрадлика, жожоба, лавандула, гроздови семки и други полезни вещества.

Билков лосион
Билков лосион, приложим при младежки пъпки!

Ако вече сме провокирали интересът ви към натуралните продукти против акне, можете да опитате и Билков лосион против акне. Употребата му се препоръчва за почистване на проблемна кожа, намаляване на раздразнението и регулиране на мастната секреция. Отличава се с противовъзпалителен ефект, като в същото време нежно ексфолира кожата и намалява оплакванията.

Акнерин

Акнерин е още един продукт, прилаган при проблеми с акне. Представлява разтвор със съдържание на еритромицин, като действието му е насочено срещу растежа на патогенните бактерии, източник на възпалението.

Контрактубекс

Основното приложение на Контрактубекс е във фазата на зарастване на акнето с цел предотвратяване образуването на белези. Съдържа екстракти от лук, алантоин и хепарин натрий, комплексното действие на които води до омекотяване на втвърдената кожа, ограничава възпалението и неутрализира зачервяването и отока.

Здраве акне стоп

Здраве акне стоп представлява козметична серия, специално разработена за лечение на акне. Съдържа крем, лосион, измиващ и локален гел, предназначени за отделните етапи при третирането на проблемната кожа.

Кремът против акне се препоръчва като цяло при мазна кожа, склонна към образуване на комедони. Действието му е насочено към регулиране на мастната секреция и свиване на порите.

Акне аут

Акне аут е още една популярна серия за лечение на акне. За постигане на цялостен лечебен ефект се препоръчва комбинация между отделните продукти от серията и спазване на препоръките за приложение.

Рецепти при акне

Наред с традиционната медицина, на популярност се радват и редица методи за лечение на акне с естествени продукти. Именно поради обръщаме внимание и на тях в редовете по-долу:

Аспирин

Аспиринът е сред продуктите, използвани за лечение на акне, които се откриват във всяко домакинство. Ако решите да го вкарате в употреба, необходимо е да стриете таблетка на прах. Отгоре капвате няколко капки вода до образуването на паста. С получената смес третирате комедоните, като оставяте лекът да засъхне без отмиване. Най-добре е така да прекарате нощта, а на сутринта да отмиете аспирина с хладка вода.

Сода за хляб

Като лек при акне сода за хляб може да се приложи дори и при чувствителна кожа, защото в изключително редки случаи предизвиква дразнене. Прилага се, като 1 с.л. сода се накапва с няколко капки прясно изцеден сок от лимон. Получената смес се нанася директно върху поразената кожа и се оставя да действа за не повече от 5 минути. След отмиване се нанася подходящ хидратиращ продукт.

Чесън

Популярният чесън намира приложение и при лечението на акне. Под внимание трябва да се вземе обаче обстоятелството, че директната му употреба може да предизвика изгаряне на кожата. Затова се прилага препоръчително в комбинация с вода или естествени масла.

Пример за ефикасен домашен лек с чесън е смесването на равни части сок от растението и преварена вода. С получената течност се напоява памучен тампон и се обтриват засегнатите зони от кожата.

Оцет и сол

Милка Добрева преди време сподели с нас и следната рецепта за лечение на акне с оцет и сол: „В купичка смесвам равни части оцет и сол и разбърквам до разтопяването на солта. Мажа обилно лицето, защото при мен основно там се появяват гнойни пъпки, и оставям за 15-20 минути да подейства. Отмивам само със студена вода и мажа с крем. Ефектът е повече от поразителен!”, пише ни Милка.

Чаено дърво
Домашни съвети при акне!

На особена популярност се радват и домашните рецепти с употребата на продукти, съдържащи масло от чаено дърво. Причината се крие в мощното антибактериално действие на естествената съставка.

Някои източници съветват маслото да се прилага директно. Но тъй като е наистина силен продукт, за предпочитане е да се приготви разтвор за многократна употреба – преварена вода и екстракт в съотношение 1:1. Трябва да се има предвид, че преди всяко нанасяне сместа трябва да се разбива внимателно, тъй съставките трудно поддържат хомогенна форма.

Именно поради това обстоятелство, в редица рецепти водата е заменена с базово масло – зехтин, бадемово или друго натурално масло.

Приложението обаче е идентично. Върху предварително почистена кожа с помощта на памучен тампон се нанася малко количество от сместа, съдържаща масло от чаено дърво.

Сребърна вода

Тъй като сребърната вода е популярен продукт за неутрализиране на вътрешни и външни инфекции, често се прилага и при акне. С помощта с памучен тампон, напоен в течността, щателно се почистват поразените зони от кожата по няколко пъти на ден.

Магарешки бодил

Типична народна рецепта за лечение на акне е тази с употребата на магарешки бодил. Билката обаче не се използва за приготвянето на почистващи продукти, а се приема вътрешно под формата на отвара. По този начин насърчава естественото прочистване на тялото и в частност на черния дроб от токсините, отговорни за разпространението на бактериите.

Ефектът си магарешкият бодил на веществото силимарин, което действа стабилизиращо и очистващо по отношение на чернодробните клетки.

Куркума

В източните култури растението с типичен жълт цвят често се използва и като лек при акне заради високото си съдържание на антиоксиданти.

Предлагаме ви за приготвянето на домашна маска с куркума, която е изключително ефикасна при разглеждания кожен проблем. Взета е от страниците на популярен сайт за женски съвети:

Канела

С ароматна канела също се приготвят домашни маски против акне. Популярна рецепта е тази, при която се смесват 1 ч.л. мед с ½ ч.л. канела и ½ ч.л. зехтин. След хомогенизирането на съставките се нанасят върху кожата. Маската се оставя да действа за около 20 минути и се отмива с хладка вода.

Ябълков оцет

Както при редица други здравословни проблеми, така и при акне ябълковият оцет е чуден лек. Трябва обаче да се използва органичен продукт с доказани качества.

Ако страдате от комедони и другите характерни форми на кожно възпаление при акне, достатъчно е ежедневно да обтривате кожата с памучен тампон, напоен с ябълков оцет.

Едновременно с това се препоръчва и приемът на ябълков оцет. Лъжица от него се разтваря в чаша с вода и се изпива. По този начин тялото се освобождава от токсините и се подпомагат оздравителните процеси.

Бирена мая

Наред с приема на медикаменти, при лечението на акне често се препоръчва и прием на бирена мая под формата на таблетки. В повечето случаи натуралната съставка е обогатена с цинк, селен, желязо и като цяло с микроелементи, които подобряват състоянието на кожата. А самата бирена мая е източник на изобилие от аминокиселини, витамини и полезни вещества.

Особено ефикасна бирената мая под формата на таблетки е при проблемно функциониране на мастните жлези, който проблем често предизвиква акне.

Ще обърнем внимание на може би единствената негативна страна от приема на бирена мая – възможното покачване на телесното тегло.

Салицилов спирт

Салициловият спирт, който представлява комбинация между етилов спирт и салицилова киселина, се прилага като част от комплексна терапия за лечение на акне. За целта проблемните зони от кожата се третират с тампон, напоен в разтвора, по няколко пъти на ден.

Трябва да се има предвид, че с употребата му не бива да се прекалява, както и че не бива да се нанася при наранена кожа, върху лигавици и открити рани.

Активен въглен

По презумпция активният въглен при акне се използва с цел цялостно очистване на организма. Приема се сутрин на гладно, като количеството на веществото зависи от телесното тегло.

Другият вариант за приложение е трикратно през деня да се приемат по 2 таблетки за период от 7 до 10 дни.

Акне – лечение с хомеопатия

Като нелекарствен подход за лечение на акне се препоръчва и приемът на Шуслерови соли. Комбинациите между тях балансират мастната секреция и укрепват имунната система, което е основно условие за преодоляване на козметичния проблем.

Сред често предписваните Шуслорови соли при акне са соли № 3, № 4, № 7, № 9, № 11, № 21.

Като основни етапи, през които по правило преминава хомеопатичното лечение на акне, се сочат следните:

  • ограничаване на зоните на възпаление, насърчаване на възстановяването на кожата, подобряване на циркулацията на кръвта;
  • съставяне на индивидуален план за лечение;
  • помощ в самия оздравителен процес, състояща се в подобряване на клетъчното хранен и поддържане на локалния имунитет.

Всичко важно за акне!

Ред идва и на частта от текста, в която ще разгледаме обстойно какво на практика представлява акне!

Какво е акне?

Акне или още акне вулгарис е често срещано кожно заболяване. Среща се приоритетно през годините на пубертета, затова често се назовава и младежки пъпки. При голяма част от хората настъпва оздравяване с напредване на възрастта. В някои случаи обаче заболяването е активно и след 30 или 40-годишна възраст или до края на живота.

Появява се в зоните от тялото, които са с висока концентрация на мастни жлези. Такива са лицето, гърбът, гърдите. Често води до белези.  При всеки пети пациент с акне, сочи статистиката, кожният проблем протича тежко, оставяйки както физически, така и психически отпечатък до края на живота.

По своята същност акнето се определя от наличието на възпалителни или невъзпалителни изменения на кожата. Възпалителните промени се изразяват в образуването на папули, пустули и нодули, които се обединяват от разговорната дума „пъпки”. Под невъзпалителни промени се разбира образуването на отворени и затворени комедони, съответно бели и черни точки.

Въпреки че почти в еднаква степен и двата пола са предразположени към акне, смята се, че при мъжете то протича по-тежко. Основната причина за това е хормоналният план при мъжете.

Видове акне

Като особеност на акнето се разглежда обстоятелството, че при различните хора проблемът намира различно проявление. При някои състоянието преминава леко – с появата на единични комедони, предимно отворени, като не се стига до възпалителен процес и образуването на лезии.

Приоритетно срещана форма е т.нар. обикновено акне, което се характеризира от наличието на папули и пустули. Седваща по тежест форма е т.нар. конглобатно акне. Като тежки се определят инверсното акне и фулминатното акне.

Степени на акне

Най-общо се разграничават следните степени на протичане на кожния проблем:

  • I степен – характеризира се от наличието на комедони. Те се определят като първи признак на акне. Когато преминат от отворени към затворени, това се смята за предпоставка за стартиране на възпалителен процес;
  • II степен – свързва се освен с наличието на комедони, но и на единични възпалителни лезии;
  • III степен – средна по тежест форма, при която броят на комедоните и лезиите (папули и пустули) е голям;
  • IV степен – комедоните са много на брой. а възпалителните образувания са не само папули и пустули, но се появяват и възелчета и синуси. Наблюдават се условия за кисти и белези.

Причини за акне

Няма как да се отговори еднозначно на въпроса от какво се обуславя появата на акне. Броят на факторите, които са отговорни за възникването на кожния проблем, е голям. Съществено значение се обръща на наследствената предразположеност.

Сред останалите често спрягани причини са още повишеното производство на себум, хормоналното въздействие, развитието на нормални и патологични бактерии, особености на космения фоликул и други.

В редовете по-долу ще обърнем малко повече внимание на всеки един от изброените фактори:

Наследственост

Смята се, че склонността към появата на акне се предава по наследство. Не могат обаче да се изведат точно определени, всеприложими механизми за унаследяване. Предположенията са в посока на това, че става дума за комбинация от особености или иначе казано мултифакторно унаследяване.

Това, за което съ сигурност се знае, че се предава от поколение на поколение е епидермалната пролиферация или иначе казано – разрастването и последващото запушване на космения фоликул.

Кератинизация

Кератинизацията или по-точно нарушената кератинизация също се смята за предпоставка за акне. При въпросния процес е налице изменение в нормалните процеси на образуване на роговия слой на кожата. Ако става дума за акне, се наблюдава повишено образуване и съответно натрупване в космения фоликул на рогови клетки, което води до запушвания и комедони.

Себум и мастна секреция

Характерна за хората с акне е повишената мастна секреция. Понякога това се обуславя и от по-големия размер на мастните жлези, които произвеждат повече себум.

Трябва да се има предвид обаче, че повишеното количество себум само по себе си не е условие за развитието на разглеждания кожен проблем.

Микроорганизми

По правило косменият фоликул се обитава от микроорганизми, които образуват естествената му нормална флора. Когато става дума за акне, драстично се увеличава обаче броят на въпросните микроорганизми. Сред основните обитатели на космено-мастния фоликул са пропионибактериум акнес, стафилококус епидермидис, маласесия фурфур, демодекс фоликулорум и други.

Хормони
Акнето може да обхване не само лицето!

С навлизането в пубертета мастните жлези увеличават размера си и стартират производство на себум. Това се дължи на т.нар. андрогенна стимулация, резултат от действието на мъжките полови хормони.

Реактивност на космения фоликул

При хора, склонни към акне, космения фоликул може да реагира бурно под въздействието на разнородни стимули, били те физиологични или външни. Като пример за обстоятелство, което влошава акнето, често се извежда приемът на медикаменти – кортикостероиди, изониазид и други.

Имунитет

На практика хората с акне не страдат от имунологичен проблем. По-скоро става дума за възпалителна реакция, активизирана от нормалните механизми на организми за самозащита.

Имунологичният отговор в повечето случаи е насочен към пропионибактериум акнес, което се потвърждава и от завишените стойности на антителата.

Признаци на акне

Въпреки че основните признаци на акне са повече от очевидни, ще се спрем и на конкретни симптоми.

Когато става дума за акне, се наблюдава изменение в т.нар. пилосебацейна единица. Въпросната единица включва косменото стъбло, фоликула и мастните жлези, както и мускула, при съкращението на който космите настръхват.

Всеки един от симптомите на акне е провокиран от различен патологичен процес, засягащ разгледаната по-горе единица. Именно поради това признаците на кожния проблем са многобройни и често се обединяват под наименованието клиничен полиморфизъм.

По-долу ще посочим основните групи промени при акне:

  • първични възпалителни лезии – включват запушване на фоликула, микрокомедони, отворени и затворени комедодни. Не се свързват с болка и зачервяване, а единствено с неравности по кожата;
  • вторични възпалителни лезии – ако не се предприеме лечение, всяка една от първичните форми на състоянието може да премине във вторична възпалителна лезия. На този етап се наблюдават зачервяване и възпаление. Останалите симптоми са подуване на кожата, разразяване, секреция, корички. Образуват се папули, пустули, като са възможни и възли и кисти. Тежестта на възпалителните лезии може да варира в зависимост от реактнивността на всеки човек;
  • остатъчни промени – наблюдават се след утихване на възпалителния процес. Наричат се още постинфламаторни лезии и представляват белези, кисти, фистулни комедони, изменения в цвета на кожата.

От какво се влошава акнето?

Факторите, които участват и в тази група, не са малко на брой. Смята се, че състоянието на кожата при акне може да се влоши драстично в резултат на следните групи условия:

*Хормонални изменения

Промените в хормонален план са може би основният фактор, който оказва влияние върху възпалителните процеси при акне. В тази група влизат бременност, прием на хормонални препарати, в това число и противозачатъчни таблетки, и други.

*Стрес

Психическото напрежение, безпокойствието, депресията, личностният срив и всички останали състояния, които оказват непосредствен ефект върху емоционалното състояние, са в пряка връзка с нивата на хормоните кортизол и адреналин. Това, на свой ред, е предпоставка за влошаване на състоянието на кожата при акне.

*Занижена хигиена

Редовното почистване на кожата е от съществено значение за преодоляване на кожните проблеми.

Към днешна дата обаче все по-често се говори и за свръхгигиената като фактор за влошаване на акне. Става дума за това, че прекомерното миене и почистване с всевъзможни продукти насърчава повишеното производство на себум, а оттам – и задълбочаването на проблема.

*Климат

Прекалено горещият и влажен прием е условие, което благоприятства задълбочаване на кожния проблем.

*Омазняваща козметика

Същото важи и за козметичните продукти на мазна основа, които могат да имат комедоногенно действие и да доведат до запушване на порите. Както и за препаратите за коса, съдържащи масла и прочие.

*Механично изстискване

Основна грешка, която мнозина, страдащи от акне допускат, е изстискването на лезиите с ръце. Подобна практика не само че влошава състоянието, но и създава условия за образуването на белези.

*Хранене

Въпреки че мнозина са на мнение, че храните с високо съдържание на мазнини са противопоказни при акне, на този етап няма категорични данни за това. Все пак при някои хора наистина се наблюдава връзка между хранителните предпочитания и кожния проблем.

*Докосване

Трябва да се има предвид, че честото докосване на поразените от акне зони от кожата може да доведе до усложняване на състоянието. Под ноктите, например, често се откриват бактерии, обострящи възпалителните процеси.

*Генетичен фактор

Няма как да пропуснем да отбележим и тук ролята на наследствеността. При някои акнето протича значително по-тежко именно в резултат на генетичната предразположеност.

*Прием на медикаменти

В групата на лекарствените продукти, които могат да влошат състоянието при акне, както вече стана дума, влизат тези, оказващи влияние в хормонален план. В това число, кортикостероиди, барбитурати и други.

С какво се бърка акне?

Акнето често се бърка с други състояния на кожата!

Въпреки особеностите на разглежданото състояние, някои заболявания могат да създадат заблудата именно за акне. В повечето случаи става дума за сходни форми на проявление, но за различен механизъм на протичане. При акне в основата на процеса стои образуването на микрокомедони. Докато при т.нар. акнеиформени заболявания в началото застава възпаление на фоликула. Комедоните при тях са по-малко на брой и се определят като вторични. Във въпросната група влизат:

  • акне Майорка – развива се през пролетните месеци и засяга деколтето и горната част на ръцет. В редки случаи – лицето и гърба. Измененията по кожата представляват малки червени пъпчици, разположени фоликуларно;
  • лекарствена реакция – въпреки че не е точно болест, акнеиформената лекарствена реакция също може да създаде заблудата за акне. В повечето случаи се дължи на приема на много и различни медикаменти и засяга лицето, гръдите и гърба. Самият обрив е еднотипен, без наличието на комедони;
  • спинулозна трихостаза – при въпросното състояние малки и тънки косми се задържат в себацейния фоликул. Измененията наподобяват отворени комедони и засягат челото, шията, носа, бузите;
  • халогенно акне – провокира се от влошаване на обикновеното акне, като в редки случаи е първично състояние. Приоритетно се отключва след прием водорасли под различни форми, приспивателни медикаменти, успокоителни и други;
  • йододерма/бромодерма – продължителното въздействие на йодиди или бромиди във висока концентрация провокира натрупването им във високо дози. Израз на състоянието са пустули и възелчета, откриващи се по лицето и крайниците.

Кога дерматолог при акне?

Като заблуда може да се определи твърдението, че акнето е заболяване, което преминава от само себе си. Това кара мнозина да отлагат до последно посещението при дерматолог. През времето на отлагане обаче състоянието може драстично да се влоши.

Това, което може да се даде като насоки, че е време да се посети дерматолог, е следното:

– ако акнето ви прави срамежлив;

– ако акнето предизвиква смущение;

– ако нито един продукт, предлаган без рецепта, не е довел до подобрение на състоянието;

– ако се появяват нови лезии;

– ако се образуват белези и петна с променена пигментация на места, където е имало лезии.

Дерматологът е този, който трябва да даде насоки за това как да се елиминират измененията по кожата, как да се ограничи появата на нови лезии и рискът от белези. В зависимост от конкретния тип кожа лекарят следва да даде насоки и за подходяща грижа за кожата след преодоляване на здравословния проблем.

Изследвания при акне

По правило за поставяне на диагноза „акне” достатъчен е преглед при дерматолог. Още по време на прегледа може да се определи степента на тежест, както и конкретната форма на състоянието.

В редки случаи се налагат допълнителни изследвания. Пример е вторичната инфекция, позната като грам-негативен фоликулит. При него се налага вземане на секрет от пустула за микробиологично изследване.

При необходимост от системно лечение може да се извърши кръвен анализ за определяне на състоянието на черния дроб и нивата на липидите.

При жени, в които акнето се комбинира с менструални смущения и повишено окосмяване, по правило се прилага анализ на хормони.

При съмнение за синдром на Къшинг, който е причина за акне, пък се изследват нивата на кортизола в организма.

Ако става дума за бебета и деца, при които симптомите на акне не преминават нито спонтанно, нито след лечение, може да се наложат изследвания на мъжките полови хормони, на работата на половите и надбъбречните жлези.

Хранене при акне

И тъй като, както вече стана дума, мнозина свързват проблемната кожа с хранителните навици, в края на материала ще дадем насоки за това необходимо ли е спазването на диета при акне.

Споменахме, че безапелационно научно доказателство за връзката между диетата и акнето няма. Редица проучвания, в които са проследени кожни изменения на тийнейджъри, ежедневно консумиращи шоколад, дават противоречиви данни. При някои от участниците състоянието се влошава, при други се подобрява, като при преобладаващата част – остава непроменено.

Интерес предизвиква и друго изследователско наблюдение. Става дума за дългогодишно проследяване на промените при индианци, които постепенно загърбват навиците си, в това число и хранителни, и преминават към градски начин на живот. Започват на консумират бърза храна и полуфабрикати, безалкохолни напитки, мазна храна и прочие. Факт е, че се отчита негативен ефект както върху общото им здравословно състояние, така и върху признаците за акне.

След всичко казано дотук, ще отбележим, че единственият фактор от диетата, за който със сигурност оказва влияние, е йодът. Съдържанието му в солта по принцип не е толкова високо, че да стартира възпалителни процеси. Може обаче да окаже негативен ефект върху общото състояние на кожата.

И за финал – всеки пациент с акне трябва да следи кои храни или комбинации от храни имат ефект върху собственото му здравословно състояние. Ограничаването или избягването им е предпоставка за по-бързо и успешно лечение, както и за намаляване на риска от последици.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php

https://www.marieclaire.com/beauty/a20054922/adult-acne-causes-treatment/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *