ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛОРАПАМ / LORAPAM

Съдържа лоразепам, лактоза монохидрат, повидон , кросповидон тип А, царевично нишесте, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, полакрилин натрий

Предназначение

лорапамЛОРАПАМ с активната съставка лоразепам е лекарствен продукт, препоръчван при състояния на тревожност и влошено качество на съня. Принадлежи към групата на бензодиазепините и се прилага за краткотрайни терапии. Подходящ е в качеството на успокоително преди провеждането на стоматологични или хирургични операции.

Как се приема

Приемът на ЛОРАПАМ се препоръчва от специалист в дози и за срок, съответстващ на характера на здравословния проблем. Правилото е да се прилага минималната ефективна доза за възможно най-кратък полезен срок. Преди окончателното спиране на терапията се провежда заключителен етап с постепенно намаляване на приеманата доза.

Дневната доза зависи от потребностите на пациента. Така например при тревожност се определя дневна доза в рамките на 1-4 мг, които се приеман разделени по лекарска препоръка. При влошено качество на съня се препоръчва прием на 1-2 мг вечер преди лягане при гарантирани условия за сън в рамките на 7-8 часа. Ако продуктът се взема преди операция, първата доза от 2-3 мг трябва да бъде поета вечерта преди събитието, а втората от 2-4 мг – час или два непосредствено преди интервенцията.

Принципно продуктът не трябва да се прилага за лечение на деца под 13-годишна възраст. Допустимо е единствено прилагането му като предоперативна подготовка в доза 0.5 до 2.5 мг – в зависимост от теглото на детето. Този тип приложение е възможен само ако детето е на възраст над 5 години. Приемът е един час преди операцията.

Таблетките трябва да се поглъщат цели, с вода. При пациенти в напреднала възраст, с бъбречни заболявания или с чернодробни страдания в лека до умерена степен, медикаментът се прилага в редуцирани дози.

Ако приемът е пропуснат, планираната доза се взема при първа възможност или при голямо закъснение се изчаква времето за следващия. При предозиране се търси без отлагане медицинска помощ.

Самоволното спиране на приема е недопустимо. Рязкото прекратяване на терапията провокира т.н. синдром на отнемането, изразен в мускулни болки, тревожност, главоболие, депресивни състояния, гадене, диария, замаяност, обърканост, тремор, стомашни болки, аритмия, повишена температура, изпотяване. Това е причината при спиране на лечението с ЛОРАПАМ това да става постепенно, чрез плавно намаляване на приема.

Възможни странични ефекти

Приемът на ЛОРАПАМ може да причини алергични реакции, понякога в тежка форма – обриви и оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, гадене и повръщане. Такива състояния се нуждаят от незабавна медицинска помощ.

Често съобщавани странични ефекти са сънливост и умора, мускулна слабост, депресия, замаяност. В по-редки случаи се развиват смущения в половото общуване – отслабване на либидото, импотентност, липса на оргазъм и пр.

Съобщавано е също за проблеми със зрението и паметта, неясен говор, мисли и опити за самоубийство, враждебност и агресия, затруднено дишане, алопеция, припадъци, понижаване на телесната температура и артериалното налягане, промени в показатели на кръвната картина и нивата на чернодробните ензими, повишена чувствителност към светлината и др.

При пациенти в старческа или детска възраст са възможни реакции на агресия, кошмари и халюцинации, необичайно поведение и личностни промени.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛОРАПАМ не се прилага при алергия към съставките или към други продукти от групата на бензодиазепините.

Медикаментът е противопоказан при болки в гърдите и затруднено дишане, миастения гравис, тежки чернодробни проблеми, при сънна апнея.

Да не се дава на деца под 13 години. Допуска се еднократен прием при подготовка за операция само за групата 5-13 години.

За рискови пациенти се преценяват индивидуално целесъобразността на приема и възможните негативни последици. В тази категория се отнасят хора с тежки чернодробни заболявания, страдащи от разстройство на личността, от депресии, психични заболявания, гърчове, глаукома и пр.

Не се препоръчва прием при бременност и кърмене заради последиците върху здравето и развитието на бебето.

При шофиране има риск от инциденти заради смущения в зрението, паметта и концентрацията.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени внимателно съвместяването на ЛОРАПАМ с други медикаменти, които пациентът трябва да приема. Това се отнася за продукти като барбитурати, антидепресанти, болкоуспокояващи, антихистамини, лекарства за епилепсия, за подагра, за астма, анестетици, антипсихотични и др.

Усреднена цена в аптеките – 2.50 лв за 10 таблетки от 1 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “ЛОРАПАМ / LORAPAM

  1. Виктор Жеков каза:

    Лорапам ми беше предписан а аз имам цироза.вече 18 години.И си го пих 3 години и естествено се пристрастих.За 7 дена ми мина абстиненцията -изтърпях я.Иначе помага при симптоми на акохолна зависимост и депресия-може да спаси живот.Но не трябва да е заместител на алкохола.и други психоактивни вешества със сигурност.Може да спре силнс алкохолна абстиненция от която може да се умре и обикновенно алкохолиците умират от такава.Тя може да причини -удар,инсулт и т.н.Това прави алкохолната абстиненция,Лорапама прави така,че всички тези неща се стопяват за няма минута.Говоря от собствен опит.Но това нещо трябва да се спре скоро след като е свършило своята работа-да спаси човек от депресия или нещо по-лошо.Продължава се защото когато помогне чувството на облекчение и благодарност е толкова силно,че човек се влюбва в това хашче и бедите започват от там откъдето би трябвало да са се свършили,Мога и есе да напиша по темата ама мисля ,ч посланието е разбираемо и добре представено..Накратко ако има нужда -употребяваш преди да си се пристрастил и спираш навреме.При мен мина леко ,но при тебе може да доведе до нов източник на неприятности.Бъдете здрави и профилактика на мозъка правете.Хапчета не са ви нужни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *