Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В Бургас: нов метод премахва завинаги нелечимото високо кръвно

Артериалната хипертония представлява заболяване с епидемиологичен характер. Високото кръвно налягане е проблем за една огромна част от възрастното население, в световен мащабхипертония

Инвазивния кардиолог д-р Мариана Контева по време на операция, снимка: credoweb.bgПревенцията на заболяването хипертония е със същата важност, с каквато е и лечението. В тази насока, медикаментите постигат известен контрол. Но, въпреки това, все повече стават пациентите с труднолечима хипертония. При една голяма част от тях състоянието става устойчиво, и се развива резистентна хипертония.

С помощта на съвременния метод „ренална денервация” в кардиохирургичната болница „Аджибадем Сити Клиник“ –  Бургас беше излекуван 56-годишен пациент с резистентна хипертония. Стойностите на кръвното му налягане се нормализират още в първите дни след процедурата.

Хипертонията е едно от най-честите хронични заболявания, които засягат повече от една четвърт от възрастното население. В същото време са налице многократни доказателства за присъствието на линейна зависимост между нивата на кръвното налягане и риска от фатални сърдечно-съдови събития. Ето защо лечението на това състояние може да се нарече животоспасяващо.

56-годишния пациент е страдал от високо кръвно през целия си живот. Имал е и фамилна анамнеза – почти цялото му семейство е с високи стойности на кръвното налягане. Мъжът е поддържал дълго време кръвно със стойности около 180/120.

Коя хипертония се дефинира като резистентна хипертония?

Хипертония, при която кръвното налягане остава над нормалните стойности, въпреки прием на 3 или повече антихипертензивни лекарства в оптимални дози, едно от които е диуретик, се нарича резистента или устойчива хипертония.

Професионалната оценка на инвазивния кардиолог д-р Мариана Контева, управител на болницата, убеждава 56-годишния хипертоник да се подложи на процедура за ренална денервация.

Катетър базираната ренална денервация е сравнително нов метод за лечение на резистентна хипертония.

При този способ се използва фактът, че част от симпатикусовите нерви в бъбрека имат отношение към механизма на завишаване на кръвното налягане. Нервите в бъбрека изпращат сигнали за свиване на съдовете. След това се повишава секрецията на ренин, натрият и водата започват да се задържат, и това води до покачване стойностите на артериалното налягане. След като всички тези неприятни процеси бъдат прекъснати, се постига едно трайно овладяване на високото кръвно налягане.

По време на процедурата се поставя катетър. Използва се и радиофреквентен ток, чрез който се осъществява изгаряне на определени зони в двата бъбрека. Катетърът се вкарва във феморалната артерия. Според тежестта на случаите манипулацията (ренална денервация) може да се приложи повече от веднъж.

Методът дава шанс на пациентите с резистентна хипертония да регулират артериалното си налягане трайно още след първите 24 часа. Тежките усложнения, вследствие високото кръвно – дисекация на аортата, мозъчен инсулт, друг периферен или коронарен съдов инцидент, могат трайно да инвалидизират пациента внезапно, и дори да се стигне до фатален изход. Няма друго такова хронично заболяване, каквото е високото кръвно, освен диабета, което да причинява толкова тежки последствия, казва пред credoweb.bg д-р Контева.

Прѝема на повече от 3-4 медикамента, или тяхната честа смяна не дава ефект при лечението на устойчивата хипертония

Доктор Контева уточнява, че от гледна точка на фармако-икономическия ефект еднократната процедура „ренална денервация“ спестява сериозни средства, които във времето се изразходват за скъпоструващи медикаменти.

Факт е, че при 10-15 % от хипертониците медикаментозната терапия не дава необходимите резултати. Това пречи на контрола на болестта. След ренална денервация може да се разчита на около 33 мм спадане на горната граница на артериалното налягане и на около 11 – за долната. Това е един сериозен резултат, а съвременната апаратура, с която разполага Аджибадем Сити Клиник Бургас, позволява едновременно третиране на рецепторите в бъбречните артерии на няколко точки. Доскоро с електроди се третираше само една точка.

С помощта на съвременната апаратура, с която се извършва ренална денервация липсва травматизъм при пациентите. Няма болка, няма я и субективната преценка на лекаря, защото процесът е автоматизиран. Положителните резултати от приложението на иновативния метод за лечение на устойчива хипертония са налице още на следващия ден.

„Пациентите не осъзнават, че освен симпатикусова/ вегетативна/ нервна система, наследственост, начин на живот и възраст, високото кръвно се дължи на органично стеснение на бъбречните артерии. Или по-просто казано- изследваме сърцето и кръвоносните съдове, а спасяваме бъбреците, защото едно запушване на артерията води до хемодиализа.”

Екипът на Аджибадем Сити клиник Бургас е овладял новия метод до съвършенство. Това дава шанс на засегнатите пациенти да се излекуват трайно от тежката хипертония.

Координати на Сити Клиник – Бургас:

Информация и записване на час

056/893860
056/893861
056/893862
burgas@acibademcityclinic.bg

ул. „Ст. Стамболов“ № 73, Бургас 8018

Източник: credoweb.bg

гарциния
Гарциния – при затлъстяване и хипертония

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “В Бургас: нов метод премахва завинаги нелечимото високо кръвно

  1. Сульо каза:

    Глупости, не трябва да се бара този нерв щото ще има по-страшни последствия във времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *