Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва ли да се притеснявате ако бебето спи с полуотворена уста или очи?

Повечето кърмачета често спят с полуотворени уста или очи. Чудите се дали това е нормално или е отклонение от нормата?


Ако зададете този въпрос на някой добър педиатър той ще ви отговори, че сънят с полуотворени очи или уста най-вероятно се дължи на недоразвитата нервна система. За кърмачетата това е нормално. При тях повечето органи и системи претърпяват развитие.

За по-любопитните и загрижени млади родители, както и за онези, които се притесняват излишно, днес ще дадем малко повече информация за това притеснително ли е спането с отворена уста или притворени очи.

Здраве и развитие на децата

Сънят на бебето се състои от бързи и бавни фази, които се редуват. По време на сън мозъкът на бебето работи интензивно, показвайки му различни сънища. Отделни моменти от тези сънища карат бебето да си движи очите, да се усмихва, да отваря спонтанно уста. Има и такива бебета, които размахват ръце така, все едно искат да уловят нещо във въздуха. След навършване на година и половина всички тези реакции постепенно изчезват.

Но! Ако сънят с полуотворени очи се случва постоянно при дете на две и половина години, струва си да се направи консултация със специалист.

През този период от живота вече порасналото бебе трябва да спи като възрастен – с плътно затворени очи. Отклоненията могат да показват някои състояния като: по-къси клепачи; лагофталмус, екзофталмози и други очни заболявания. Възможно е да има и нарушение на нервната и ендокринната система, сомнамбулизъм, поражение на мозъка и др.

Не изпадайте в паника! В крайна сметка, ако забележите, че възрастен спи с полуотворени очи или уста, ще се запитате защо това се случва, и ще го посъветвате да отиде на лекар. Същото е и с малките деца. Една консултация със специалист никога не е излишна, особено ако има нещо, което ви притеснява. Колкото и дребно да ви се струва притеснението – попитайте, консултирайте се, прегледайте детето. За ваше спокойствие и за негово добро!

Защо двегодишното дете продължава да спи с отворена уста?

По време на сън детето трябва да диша през носа. При назалното дишане въздухът преминава през назофаринкса, овлажнява се, затопля се, изчиства се от прах и микроорганизми, минава през рецепторите, които активират притока на кръв и мозъчната работа.

Ако бебето хърка или издава други странни звуци с носа си, и е с отворена уста по време на сън, то нещо не е наред. Може би носните му проходи са запушени със слуз. Същото се наблюдава и при ОВИ (общи вирусни инфекции) и ринит. Всичко това трябва да се провери. Особено внимание трябва да се обърне при прегледа за наличието на аденоид – едно от най-честите детски заболявания на носа.

Дишането с устата може да стане навик, да остане дори и след излекуване на носа и да навреди на здравето на детето. Необходимо е да се направи всичко възможно то да започне да спи със затворена уста. Тази малка на пръв поглед промяна може да има сериозни последици. Такива са нарушения на съня, хронична хипоксия, нарушено развитие на зъбите, нарушения на речта, както и оформянето на аденоидно лице.

Какво трябва да се направи?

Фармацевтичният пазар предлага различни приспособления и обучители, изработени от силикон. Те спомагат за поддържането тонуса на мускулите, които са отговорни за затварянето на устата и стимулират рефлекса за затварянето на устните. Тези вестибуларни пластини, или друга терапия, ще ви бъде назначена от специалист, ако спането с отворена уста на малкото дете вече се е превърнало в сериозно притеснение за вас.

Укрепване здравето на децата е грижа на родителите. Взимайте навременни мерки и това ще ви се върне пребогато – с добро здраве и отлично настроение на вашето хлапе.

Източник: detizdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *