ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

САРТЕГ / SARTEG

Съдържа валсартан, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, повидон К29-К32, талк, магнезиев стеарат, безводен силициев диоксид, поливинилов алкохол, макрогол 3350, талк, лецитин, оцветители

 Предназначение

сартегСАРТЕГ е медикамент за контрол на високото артериално налягане. Приемът осигурява отпускане на кръвоносните съдове, свити от спазъм, нормално кръвообращение и зареждане на сърдечния мускул с кислород. Този медикамент е от групата ангиотензин II рецепторни антагонисти.

Продуктът се използва за лечение на деца над 6 години и подрастващи с повишено артериално налягане, както и за възрастни със сърдечна недостатъчност или преживели инфаркт. Медикаментът се предлага в три варианта – таблетки от 40, 80 или 160 мг.

Как се приема

Приемът на този медикамент става по лекарско предписание – в дози и с продължителност, определени от специалист в зависимост от диагнозата, възрастта и състоянието на потребителя.

Възрастни пациенти с инфаркт могат да започнат прием на лекарството 12 часа след инцидента. Първоначално се вземат минимални дози – два пъти дневно по 20 мг. Приемът се увеличава под лекарски контрол – плавно, като максималната доза не бива да е по-висока от 160 мг два пъти дневно.

Сърдечна недостатъчност при възрастни се лекува с дози  от 40 мг  два пъти дневно. Дневната доза може да се увеличава до постигане на желания ефект, но не повече от 160 мг два пъти дневно.

При деца над 6 години и подрастващи  с високо кръвно е обичаен прием на 40 мг САРТЕГ веднъж дневно, ако теглото на пациента е под 35 кг, или 80 мг – ако е над тази граница. Под лекарски контрол дневната доза може да се увеличава под контрол съответно до 160/320 мг.

Възрастни с повишено артериално налягане обикновено приемат веднъж дневно по 80 мг, но дозата може да се увеличава по преценка на лекуващия до 320 мг.

Таблетките се поглъщат цели, с вода – без връзка с храненията, в едни и същи часове на деня.

При пропуснат прием дозата се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващата, но без да се увеличава количеството с цел компенсиране. При предозиране е възможно рязко спадане на кръвното, замайване или припадък; необходима е медицинска помощ.

Приемът може да се прекрати само по лекарско указание.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са алергични реакции – включително сериозни, от типа ангионевротичен оток  с подуване на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, зачервяване и обрив, уртикарии.

Чести нежелани ефекти са замайването и нарушените бъбречни функции. Съобщавано е също за нарушения на сърдечния ритъм, мускулни спазми, загуба на съзнание, главоболие, кашлица и коремна болка, гадене, диария и липса на сили.

Други странични ефекти са булозен дерматит, мускулни болки, треска, отклонения в кръвни показатели, смущения във функциите на черния дроб, промени във водно-солевия баланс и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

САРТЕГ не се използва при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене, чернодробни заболявания, диабет, бъбречни увреждания, при хиперпродукция на хормони от надбъбречните жлези.

При пациенти в риск се преценява индивидуално дали медикаментът е приложим без негативни последици. Такива са пациенти на диализа или с трансплантиран бъбрек, с тежки сърдечни заболявания – различни от сърдечна недостатъчност; лекувани с калий съдържащи медикаменти.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на САРТЕГ с други лекарства може да промени действието им или да засили страничните ефекти. По тази причина лекуващият трябва внимателно да прецени дали съвместяването е възможно, необходима ли е промяна в дозировки и режим на прием и пр. Отнася се за медикаменти като АСЕ инхибитори, бета-блокери, минералкортикоидни рецептори антагонисти, някои нестероидни противовъзпалителни, антибиотици, литий, продукти за лечение на СПИН.

__

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 30 таблетки по 160 мг  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *