ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Mелатонин – най-важното, което трябва да знаете за този хормон!

Мелатонинът отдавна е познат на стюрдесите, които го взимат, за да преодолеят по-лесно неудобствата на часовата разлика.

Днес този хормон е все по-популярен като средство за подобряване на съня. Но той не е подходящ за всеки…

1. Някои видове безсъние не се повлияват от мелатонина

Мелатонинът се произвежда в мозъка, когато светлината намалява. Но този естествен механизъм може да бъде смутен от лоши навици като прекалено късно лягане, дълго стоене пред светещия екран на компютъра във вечерните часове и др.

Възрастта също оказва влияние. Стига се до трудно заспиване или прекалено рано събуждане. Мелатонинът е в състояние да регулира съня. Той стабилизира неговите фази и го прави по-пълноценен.

мелатонин
Мелатонин – какво трябва да знаете?

Препоръчва се на тийнейджърите, които заспиват много късно, както и на хората над 55-годишна възраст, които се будят много рано сутрин. Освен това мелатонинът прави по-спокойни нощите на пациенти с болестта на Паркинсон или с деменция. За съжаление, хормонът няма такъв ефект при безсъние, причинено от безпокойство или депресия – когато проблемът е от психологическо естество, се налага друго лечение.

2. Действието му не е така бързо като на приспивателните лекарства

При часова разлика мелатонинът регулира съня доста бързо – след два-три приема. При безсъние обаче действието му не идва веднага. Приспивателните лекарства блокират нервните трансмисии в мозъка, с което се намалява бдителността и настъпва сънят. Въпреки че мелатонинът постига известен седативен ефект, като понижава леко телесната температура, неговото действие е преди всичко на ниво вътрешен биологичен часовник. За това е нужно време. Не спирайте приема след две нощи, ако не чувствате никаква разлика. Продължете поне една седмица, за да прецените правилно ефекта на мелатонина. Обичайно се препоръчва курс на лечение от 1 месец най-малко.

3. Мелатонинът съществува под различни форми

Хранителните добавки, съдържащи мелатонин, обикновено представляват комбинации с успокояващи билки. В тях мелатонинът е 0,5-1 г на хапче. При леко безсъние 1 грам е препоръчителната дневна доза. Ако това е недостатъчно, лекарят може да ви препоръча да взимате 2 г дневно.

Съществуват и хапчета за хора над 55 години. Те съдържат 2 грама мелатонин с продължително действие.

4. Трябва да бъде приеман в подходящ момент

Когато се предписва на хора над 55-годишна възраст, мелатонинът трябва да се взима 30 минути преди лягане. В случай, че проблемът е трудно заспиване, приемът му се прави 6 часа преди лягане, за да има време да се активира собственото производство на мелатонин. Намирането на подходящия момент невинаги е лесно. Може да помогне тест на слюнката, за да се разбере в коя част от денонощието нивото на собствения мелатонин е най-ниско.

5. Някои хора не го понасят добре

Мелатонинът се разгражда от ензимите в организма за около час и половина. Но в някои случаи това става много по-бавно, в резултат на което събуждането на следващата сутрин е затруднено. 5% от хората имат такава реакция спрямо мелатонина.

При прием на антидепресанти и анксиолитици лекарят трябва да прецени дали е уместно да се взима мелатонин, тъй като може да се получи взаимодействие между него и лекарствата.

6. Нужна е и промяна в навиците

Мелатонинът изпраща на мозъка сигнал, че светлината намалява и е време за сън. Ако в същото време сме на компютъра или пред телевизора, светещият син екран изпраща към мозъка сигнал, характерен за дневната светлина. Така че можете да вземете мелатонин, но ако продължавате да сте пред компютъра, анулирате действието му. Добрият сън е преди всичко въпрос на правилна хигиена на живот, която изисква спокойни вечерни занимания без възбуждащи мозъка светлини.

7. Не се препоръчва на бременни жени

Мелатонинът въздейства върху хипоталамуса, което означава, че може да смути производството на други хормони, най-вече на половите. Затова по време на бременността, а и в периода на забременяване, приемът му не се препоръчва. При опити с плъхове е установена временна атрофия на тестисите под въздействието на редовен прием на мелатонин.
Източници:Здрaвeн журнaл,http://usny.ru

мелатонин цена
МЕЛАТОНИН ТАБЛЕТКИ за спокоен сън, за информация и поръчки 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *