ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АБИЛИФАЙ / ABILIFY

Съдържа арипипразoл, монохидратна лактоза, царевично нишесте, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, жълт железен оксид

Предназначение

абилифайМедикаментът АБИЛИФАЙ е лекарство от типа антипсихотици. Препоръчва се за възрастни и подрастващи над 15 години; помага при симптоми като виждане и чуване на несъществуващи неща, подозрителност, убеденост в погрешни тези и позиции, объркан говор, отегченост. Помага при описаните състояния, придружени с просветление и последващо чувство на вина, тревожност, вътрешно напрежение.

Използва се още и при състояния на приповдигнатост, прилив на свръхенергия, безсъние, раздразнителност. При такива проблеми освен за възрастни АБИЛИФАЙ седава и на деца и подрастващи над 13 години.

Как се приема

АБИЛИФАЙ се приема в индивидуално определени дози веднъж дневно – препоръчително по едно и също време. Най-често дозата за възрастни е 15 мг, а за подрастващи – 10 мг. Допустима е максимална дневна доза от 30 мг, но след като лечението е започнало с ниска доза и тя постепенно е била увеличавана. Таблетките се гълтат цели, с вода, без връзка с храненията.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето на следващия; не бива да се приемат две дневни дози в рамките на 24 часа.

Ако приемът е неволно предозиран, трябва да се направи консултация с медицинско лице за възможните последици.

Приемът не бива да се прекратява без лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-често съобщаваните странични ефекти са главоболие, нарушения на съня, замайване, гадене и повръщане, тревожност, тремор, влошаване на зрението. Има информация и за сърцебиене, депресивни състояния, двойно виждане.

Възможни са сериозни прояви от типа на алергични реакции с обриви, отоци на езика и гърлото, дихателни затруднения; сърдечни смущения, суицидни мисли и опити за самоубийство, отоци по тялото, промени в артериалното налягане, мускулни спазми, белодробни възпаления, промени в кръвната картина, смущения във функциите на бъбреците и черния дроб и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АБИЛИФАЙ не се употребява при алергия към някой от компонентите на продукта.

Медикаментът не се препоръчва за бременни и кърмачки. При новородени, чиито майки са вземали медикамента по време на бременността, могат да се проявят симптоми като мускулна скованост, сънливост, проблеми с дишането и храненето.

Продуктът може да се отрази негативно на пациенти с някои хронични заболявания; по тази причина т.н. рискови пациенти следва да обсъдят с лекуващия начина на терапията и възможното безопасно съвместяване на медикаментите. Като рискови пациенти се определят тези с диабет, страдащи от припадъци, с неволни съкращения на мускулите – включително на лицето, със сърдечно-съдови заболявания, със склонност за образуване на кръвни съсиреци. С повишено внимание да бъдат лекувани лица в напреднала възраст, преживелите инсулт, с деменция и др.

Да не се шофира, докато не се установи как въздейства лекарството върху точността и бързината на реакциите у пациента.

Не се използва за лечението на деца под 13 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Важно е лекуващият да знае какви медикаменти приема пациентът, за да коригира дозите и режима на прием при лечение с АБИЛИФАЙ. Това се отнася за лекарствата за кръвно, за корекция на сърдечния ритъм, антидепресанти, противогъбични, лекарства за ХИВ-позитивни, антиконвулсанти; лекарства за повишаване нивото на серотонина, трициклични антидепресанти, продукти със съставки от жълт кантарион.

Избягва се приемът на алкохол.

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 28 таблетки по 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *