Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крампи – какви са причините и как да избегнем ужасните мускулни схващания

Какво е крампи? Причини за крампи. Видове крампи. Диагноза. Крампи при деца. Крампи при бременност. Лечение на крампи: Билки. Етерични масла. Домашни рецепти. Добавки. Съвети. Хомеопатия. Лекарства. Упражнения. Профилактика при крампи

Какво е крампи?

Крампите са болезнени мускулни схващания!

В нормални условия – когато се използват, мускулите се съкращават. Когато движението е завършено, те се разтягат или друг мускул извършва движение в противоположна посока. В случай, че мускул се свие рязко и не настъпи отпускане, се усеща силна болка, предизвикана от мускулна крампа. Самоволното съкращение може да продължи от няколко секунди до минути, през които човек изпитва ужасна болка. Забележима е и външна промяна – мускулът е видимо съкратен и уплътнен.

В преобладаващата част от случаите засегната е мускулатурата на долните крайници, най-често страдат подбедрицата и стъпалата. Крампите се случват приоритетно през нощта и то при възрастни. При децата подобни оплаквания се обединяват от названието „болки на растежа”.

Причини за крампи

Мускулните крампи са често срещано оплакване. На въпроса обаче какво точно предизвиква неконтролируемото схващане специалистите не се наемат да дадат еднозначен отговор. Известно е, че естествените механизми на тялото, от които зависят мускулните съкращения, могат да загубят ритмичност за определен период от време. Това създава условия за схващания в мускулите. Въпросните механизми са отговорни за съкращението на мускулните влакна и за последващото им деактивиране, като самият процес зависи от редица физиологични изисквания. Ако едно или няколко от тези условия не са изпълнени, вероятността от мускулни крампи става изключително висока.

Единодушие получава твърдението, че от съществено значение за правилното функциониране на въпросните процеси е поддържане на водно-електролитния баланс в организма. Става дума за концентрацията на неорганични йони (магнезиеви, калиеви, натриеви, калциеви, хлоридни) в определени норми. Когато се покриват физиологичните нужди на тялото, това е гаранция за правилното функциониране на нервната и двигателната системи, а оттам и за благоприятното осъществяване и контролиране на движенията.

Наред с този основен фактор, който се извежда като водеща причина за схващания в мускулите, се сочат и следните особености:

  • стегнати мускули и ограничена гъвкавост;
  • мускулно пренатоварване и цялостно изтощение на организма;
  • дехидратация.

Често в темата за предпоставките за крампи се посочват и съпътстващи фактори като работа, упражнения и физическо натоварване при високи градуси и влажност на въздуха, влошено кръвоснабдяване в определена част от тялото, нараняване, засегнало мускулите, мускулна треска, злоупотреба с алкохол, медикаменти и наркотици.

Рискови групи

Обобщавайки това, което казахме по-горе, можем да изведем следните рискови групи, при които повишена е вероятността от възникване на мускулни схващания:

Офис служители

При подобна ежедневна ангажираност, когато голяма част от деня човек прекарва седнал на стол и приведен към компютъра, движенията на мускулите са ограничени. Именно поради това от съществено значение са редовните почивки, раздвижването, разходките. При възможност е добре да се правят изпъвания и протягания. При интерес могат да се открият и съвети за специални упражнения, които да се изпълняват зад бюрото, дори по време на работа, но които са достатъчно ефективна мярка срещу схващания.

Ангажирани хора

Когато ежедневието е изпълнено със задачи, човек скача от един ангажимент в друг, редовно не му остава време да се погрижи за себе си и за собственото си здраве. Като пропуски, които често се допускат, можем да посочим нездравословното хапване „на крак”, дехидратацията, недоспиването, пренатоварването.

Бременни жени

Наред с всички останали оплаквания, по време на бременност често се появяват крампи. Голяма част от бременните жени всяка нощ се будят от схващания в долните крайници, като конкретната причина остава неустановена. Сред вероятните фактори, които оказват въздействие в негативна посока, са ограничено кръвообращение, натоварване, натиск върху нерв или комбинацията между тези и още предпоставки. Като съвет, който често се дава на жените в очакване, е да поддържат високо ниво на хидратация на организма си. Едновременно с това е необходимо редовно да повдигат краката си на високо.

Атлети
Крампи често се появяват по време на спорт!

Спортисти и фитнес маниаци са друга голяма група лица, които попадат в рисковата група. Всеки един, който активно се занимава със спорт, е задължително да познава тялото си в детайли и да е наясно какви са потребностите му. Само така ще успее да поддържа в препоръчителни граници крехкия баланс минерали, витамини и полезни вещества, от които зависи доброто здраве. Трябва да се има предвид още, че дори най-обикновен схващане на мускула може драстично да забави, ако не и да спре напредъка в спортен план.

Работници

При професионална ангажираност, която налага дълги часове прекарани на крак в изпълнение на монотонни, повтарящи се движения, често се наблюдават мускулни проблеми. Когато към това се добави работата на смени, каквато например предполага поточната линия, често умората се комбинира с недоспиване, дехидратация, нездравословно хранене. Не бива да се пренебрегва и изпотяването като предпоставка за обезводняване и загуба на електролити. Всичко това допринася за сериозно влошаване на общото здравословно състояние и повишава опасността от появата на крампи.

За финал, като обобщени причини за мускулни схващания могат да се изведат недостатъчната почивка след интензивно натоварване, заседяването и загубата на мускулен тонус, дехидратация и електролитен дисбаланс. Внимание често се обръща и на генетичната предразположеност към появата на крампи, както и възрастта.

Видове крампи

Интересен момент е обстоятелството, че може да се направи разграничение между отделните видове схващания. Въпросното се прави въз основа на това коя група мускули е засегната. Разглеждат се следните основни видове спазми:

  • истински спазми – провокират се от повишена възбудимост на нервите на мускула. Обхващат част или мускулна група в цялост и се срещат най-често. Като причини за такива се сочат повишена физическа активност, заседнал начин на живот, нараняване, дехидратация, електролитен дисбаланс. Към тази група се срещат и основните представители на крампите – нощните схващания при покой;
  • контрактури – появяват се, когато мускулите не успяват да се отпуснат. Причиняват се липса на аденозин трифосфат в организма;
  • тетания – разглежда се като спазъм, в резултат на който са активирани всички нервни окончания в тялото. Засегнати могат да са всички мускули;
  • дистонични крампи – засягат мускули, които не са пряко ангажирани с движението или работят в обратна на движението посока. Засягат по правило малки мускулни групи – на челюстта, клепачите и прочие.

Диагноза: мускулни крампи

Ако се стигне дотам, че мускулните схващания зачестят, то най-добре е да се потърси лекарски съвет. Още с влизането в кабинета на специалиста, той ще се запознае с оплакванията на пациента, ще установи какви са източникът и интензитетът на болката и дали тя оказва негативно влияние върху начина на живот. Ще проведе и кратък тест на долните крайници, които най-често страдат от крампи. От значение е при наличието на съпътстващи симптоми като изтръпване, вкочаняване, мравучкане те да се споделят своевременно с лекаря. Това ще спомогне за установяване на конкретните причини за схващанията и ще конкретизира диагнозата.

В допълнение се извършват и серия от кръвни изследвания, чрез които се установява какво е наличието на соли и минерали в тялото. Чрез проследяване на кръвните показатели може да се потвърди или отхвърли съмнението за съпътстващо заболяване, което може да се окаже и първопричина за неразположението.

Крампи при деца

Крампи се появяват и при децата!

За крампи при децата се говори във връзка с т.нар. „болки на растежа”. Става дума за комбинация между спазми, крампи, мускулни болки и пулсации, които са често срещани при малчугани в ранна детска или предучилищна възраст. Появяват се най-често в долните крайниците, по-точно в предната част на бедрата, в прасците и около коленете.

Смята се, че по-често момичетата изпитват „болки на растежа”. Въпросните се появяват внезапно и в повечето случаи изчезват също толкова бързо. Случват се привечер или през нощта, като болката е толкова силна, че е в състояние дори да събуди детето. Това обаче не означава, че на сутринта оплакванията ще продължат. Напротив, игрите и заниманията се изпълняват с лекота, няма оплаквания или затруднения в движението.

Въпреки че състоянието се нарича „болки на растежа”, на практика не е доказано, че въпросните неразположения са в пряка връзка с израстването. По-скоро се възприема, че са причинени от активните занимания на децата през деня и натоварването върху неукрепналата мускулатура.

Именно поради това не може да се говори за конкретно лечение на крампи при децата. По-скоро трябва да се имат предвид няколко съвета, приложими както профилактично, така и в момент на схващане или друг източник на болка. Ето ги и тях:

  • масажът подпомага отпускането на мускула и намалява болката;
  • топлият компрес спомага за облекчаване на крампите. За целта може да се използва както затоплено одеяло, така и кърпа, накисната в топла вода;
  • ваната с английска сол е друг способ, който облекчава болка от мускулни схващания. Прилага се с успех и при деца, когато болката е й в двата крака;
  • упражненията и разтяганията преди натоварване, когато са поднесени под формата на игра, са идеален способ да се избегнат болки в мускулите;
  • не бива да се пренебрегва и ролята на почивката. Това се отнася както за физическата, така и за психическата отмора, защото в тийнейджърска възраст често болките имат връзка и със стреса;
  • балансираното меню е от съществено значение по отношение на преодоляване и профилактика на „болки на растежа”.

Крампи при бременност

С напредването на бременността зачестяват и епизодите на крампи и болезнени схващания в областта на прасците. Много от бременните жени се оплакват от такива особено през нощта. Наред с всички останали причини, като предпоставка за неразположението при конкретната група лица се сочи и повишаването на телесното тегло. Не бива да се пренебрегва и ролята на изчерпаните запаси от полезни вещества в женския организъм.

Като цяло, по време на бременността жената усеща краката си подути и отекли. Когато към това се добави и редовно схващане на мускулите, положението се оказва на границата с нетърпимото.

Съвети, които макар да се дават често, са с различна ефективност, са следните:

  • да се следи телесното си тегло и да не позволява драстично или рязко напълняване;
  • да се запази физическата активност по време на бременността;
  • леката гимнастика е препоръчителна;
  • пренатален масаж при специалист или леки масажни практики в домашни условия ще отпуснат тялото и ще облекчат напрежението в мускулите;
  • вана с топла вода, обогатена с морска сол и етерично масло, е идеален способ за мускулна релаксация.

Към тези съвети добавяме и една рецепта, споделена в популярен между бременните жени форум:

Лечение на крампи

 Колкото и разочароващо да е за мнозина, крампите не се лекуват. Няма конкретна медикаментозна, оперативна или друг род терапия, която да бъде резултатна при всеки отделен пациент, оплакващ се от крампи.

Това твърдение в най-голяма степен е в сила за случаите на идиопатични крампи – когато не се установява конкретна причина и се смята, че схващанията са моментни, инцидентни, несвързани със заболяване или друг проблем.

При всички останали пациенти може да се говори за разнородни по същност начинания, които биха дали задоволителен ефект. В голяма си част те отново са немедикаментозни похвати. Става дума за съвети по отношение на храненето, движението, почивката, за упражнения, масажи и други облекчаващи прийоми. Доза облекчение носят някои бабини рецепти и домашни методи за преодоляване на неприятните схващания.

Без да изпадаме в повече обяснения, ето какво подбрахме за вас:

Билки за крампи

В голямата си част билките, които се препоръчват при мускулни крампи, се използват под формата на масажни смеси и билкови комбинации за вана. Срещат се обаче и варианти за приготвянето на отвари и други лековити напитки.

На популярност се радват следните 2 рецепти – една ще цитираме от писмо на наша читателка, а другата – от мнение на потребител в популярен здравен портал:

Бяла върба при крампи

Здравейте! Пише ви Катерина Димитрова. Редовно си намирам по нещо полезно на страниците на lekuva.net. Затова щом прочетох за кампанията ви да споделяме полезни рецепти, веднага се включвам с няколко…

…Следващата рецепта, която знам от баща си, Бог да го прости, беше лекоатлет, е при схващания на мускулите. Сега го наричат крампи. За приготвянето й ви трябва 1 с.л. от кората на бяла върба. Добавя се към 250 мл гореща вода и се оставя на огъня да поври за минута. След отдръпване се запарява под капак за десетина минутки и се прецежда. На ден се пият по 2 дози – сутрин и вечер, всяка приготвена по споделената рецепта.

Ще вметна, че не трябва да се очаква резултат за ден-два. Но от баща си помня, че след периоди на усилени тренировки този лек винаги му е помагал срещу схващанията в краката…”, пише още Катерина.

Дафинов лист при крампи

Другата рецепта взимаме директно от страниците на утвърдено електронно издание за здраве:

Етерични масла при крампи

С употребата на билки и по-точно на билкови екстракти под формата на етерични масла на ефективност при крампи се радват и следните рецепти:

  • масло от лавандула – прави се ежедневен масаж на мускула, който най-често е засегнат от нощни схващания. Достатъчни са 2 капки от маслото, като самите движения трябва да са интензивни, но в никакъв случай груби;
  • масло от голтерия – ароматното масло от голтерия се използва много често от спортисти. Само 3 капки от него, разнесени върху болезнената зона с масажни движения, са достатъчни за отпускане на схванатия мускул;
  • масажен коктейл – приготвя се, като се смесят по 5 капки масла от тропически босилек, розмарин и лавандула. Към тях се добавя 1 с.л. лешниково олио. След смесване на съставките, количеството се нанася директно върху мястото на спазъма. Може да се използва и с превантивна цел, като процедурата се повтаря поне 5 последователни дни;
  • отпускаща вана – приготвя се, като по 5 капки от масло от голтерия, масло от хвойна, масло от дафиново дърво и масло от пиперлива мента се добавят към вана с хладка вода. Достатъчно е тялото да се потопи за поне 15 минути преди сън, за да се усети благодатният ефект от отпускащите съставки.

Домашни съвети при крампи

Наред с билковите рецепти, които намират приложение за отпускане на схванат мускул, могат да се приложат и някои домашни съвети. Подбрахме за вас няколко такива:

  • преди лягане прасецът и всички останали склонни към схващане мускули на тялото се обтриват внимателно с чист ябълков оцет;
  • при повтарящи се нощни крампи под завивките се поставя марсилски сапун, богат на растителни масла. Ако схващанията се дължат на недостиг на калий, смята се, че това е бърз и ефективен начин за набавянето му директно в поразените зони от тялото;
  • за отпускане на мускул може да се приложи и масаж с леко затоплен зехтин;
  • ефективен е компрес от настърган суров картоф и домашен мед в равни количества. Сместа се разстила върху кърпа и се налага върху поразената зона. Оставя се да действа за няколко часа.

Добавки при крампи

Тъй като в голямата си част мускулните схващания се дължат на нарушен баланс на електролитните нива в организма, препоръчва се съобразен с конкретното състояние прием на хранителни добавки.

След като се установи каква точно е причината за схващанията, специалистите най-често препоръчват прием на някои от следните продукти под формата на суплементи:

Калций и магнезий

Когато се установи, че схващанията в мускулите се дължат на изчерпване на тези минерали, вариантите са много. Клаций и магнезий в комбинация или отделно се предлагат от редица производители.

Сред популярните продукти е този на Sanct Bernahard – Калций и Магнезий, който се препоръчва за предоляване на дефицита на двата основни елемента, от които зависи правилното функциониране на мускулите.

Ето какво четем като коментар за конкретния продукт:

Коралов Калций Комплекс пък е вариант, в който минералите се допълват от полезното действие на други полезни вещества, витамини и прочие. Добавката е подходяща при редица заболявания на костите, мускулите и ставите.

Калий

За правилното усвояване на калция и магнезия от съществено значение е калият. Освен това се знае, че той възпрепятства и в същото време облекчава схващания в мускулите.

Витамин Е

Смята се, че ролята на витамин Е по отношение на мускулните схващания е ненадмината. Дозите, в които следва да се приема под формата на добавка са между 400 и 1000Е дневно.

Витамин В комплекс
Коензим Q10 помага при крампи!

За правилното функциониране на организма и в частност за преодоляване на крампи се препоръчва витамините от група В. Когато се приемат под формата на комплекс, те имат мощен укрепващ ефект по отношение на целия организъм.

Коензим Q10

Сред ползите на коензим Q10 се откриват и такива, които са в пряка връзка със здравето на опорно-двигателния апарат и в частност – с функционирането на мускулите. Вариантите за приема на добавката са голям брой и зависят от собствените предпочитания. Сред популярните продукти са Коензим Q10 капсули, Коензим Q10 енергия и младост, Коензим Q10 на Sanct Bernhard и други.

Хомеопатия при крампи

Доколкото е възможно да се приложи хомеопатично лечение при мускулни схващания, то въпросното най-често се състои в приема на следните препарати:

*Купрум металикум 9 СН и Арника Монтана 9 СН – приемат се по гранули от всяко в самото начало на спазъма. Приемът се повтаря до пълното изчезване на симптомите;

*Секале корнутум 5 СН – приема се в потенция от 5 гранули по 3 пъти на ден, когато схващанията в мускулите се дължат на проблеми в кръвообращението;

*Купрум металикум 5 СН – при чести крампи през нощта се приемат по 5 гранули преди сън.

Съвети при крампи

Предлага ви още няколко съвета, за които е добре да имате едно наум, ако често се будите посреднощ от остра болка в крайниците.

Натиск

Облекчение при крампи носи моментния натиск с ръка. Важно е чрез опипване да се установи в коя част на мускула напрежението и болката са най-големи. Именно там с ръка, свита в юмрук, се прилага силен и интензивен натиск за 8-12 секунди. За целта се използва палецът или дланта. Обикновено настъпва мигновено облекчение.

Разтягане

Може би най-популярният съвет, който се дава при схващания, е разтягането. Прилага се внимателно стягане и отпускане на мускула, което специалистите наричат проприоцептивна нервно-мускулна фасилитация.

Топка за тенис

Интересен подход е употребата на топка за тенис. Смята се, че тя притежава необходимата комбинация между податливост и твърдост, чрез които се облекчава болка при спазъм на гърба. За целта се поставя на пода и се покрива с хавлиена кърпа. Човек ляга върху нея и чрез наместване позиционира схванатия мускул точно върху нея. Само за минути ще усети облекчение.

Лед

Ако спазъмът не преминава за дълго време, възможно е да се постави торбичка с лед. По този начин болката ще отшуми.

Магнезий

Както ще стане дума и по-надолу в текста, магнезият е естествен мускулен релаксант с доказани ползи. Често хроничните крампи се дължат именно на изчерпването му в организма.

Калий

Друг минерал с доказани ползи при чести схващания е калий. В такива случаи се препоръчва хранителен режим, в които редовно място намират картофи, банани, спанак и други богати на минерала храни.

Лекарства при крампи

Не си мислете, че ще пропуснем да отбележим и ролята на традиционната медицина при крампи, колкото и ограничени да са приложенията й. По-скоро обаче можем да говорим за средства за моментно облекчение на болката, отколкото за цялостна терапия.

Най-голяма роля разбираемо се обръща на болкоуспокояващите. И те обаче не могат да се смятат за панацея. В повечето случаи, за да подействат, им е необходимо време. През това време на практика схващането преминава. Ако все пак след преминаване на крампата се усеща остатъчна болка, то може да се приема болкоуспокояващ продукт, продаван без рецепта в аптеката.

Любопитно!

Според някои специалисти, с особен ефект при крампи се използва хинин. На този етап обаче няма категорични доказателства за ефективността му, както и за евентуалните странични действие, които би имал дългосрочният му прием.

Ако все пак се стартира курс на лечение с хинин, то продължителността му най-често е между 4 и 6 седмици. Приема се еднократна доза преди лягане.

Упражнения при крампи

Тъй като мускулите са тези, които страдат при крампи, упражненията се оказват удачен вариант за преодоляване на състоянието. Чрез комбинация от натоварване и разтягане може да се постигне не само облекчение на моментното състояние, но и да се избегне повторно неконтролируемо схващане. Предлагаме ви няколко упражнения с доказана ефективност, които са насочени конкретно към крампи в долните крайници:

  • в легнало положение (по гръб) ръцете се прибират изпънати до тялото, а краката се събират. Без да се отлепят петите от повърхността, пръстите на левия крак се изпъват максимално в посока към главата. В крайната позиция се задържа за 5 секунди, след което се прави повторение с другия крак. Упражнението се изпълнява 5 пъти;
  • от изправено положение тялото се повдига на пръсти (все едно кракът е на висок ток), след което петите рязко се пускат на пода. Упражнението се повтаря 10 пъти;
  • в изправено положение се застава само на пети. Пръстите са повдигнати, а самите крака леко се присвиват в коленете. От тази позиция се поддържа баланс за поне 10 секунди, след което се заема изходна поза. Повторенията са 5;
  • краката се кръстосват така, че да се допират външните страни на стъпалата. Изходната позиция може да е от изправено положение или от седеж. Краката се задържат кръстосани за 10 секунди, след което се връщат в нормална позиция. Правят се 5 повторения;
  • за период от 3 минути се правят бавни свивания и отпускания на пръстите на краката;
  • сяда се на пода, като краката се изпъват напред. За период от 3 минути се изпълняват бавни въртеливи движения в глезените.
Крампи на прасеца

Обикновено схващането на мускула на прасеца се случва през нощта. Човек се буди от остра болка, която обхваща целия подбедрен мускул и не преминава.

Това, което се препоръчва като първа помощ, е от седнало положение да изпънете крака и да притиснете стъпалото в посока на тялото. Позицията се задържа до намаляване на болката.

Може да се приложи и лек, релаксиращ масаж директно върху втвърдения мускул или да се загрее.

Профилактика при крампи

И тъй като многократно споменахме, че крампите не се лекуват, от съществено значение е да се вземат необходимите мерки, за да се ограничат неприятните схващания. Ето какво ще ви предложим като правила, които е добре да се превърнат в навици:

  • повишен прием на вода – високата хидратация на организма е от значение не само за правилното функциониране на мускулите, но и за поддържане на оптимален електролитен баланс в тялото. Освен това – спомага за доброто кръвообращение и притока на кислород в клетките;
  • редовно разтягане – иначе казано стречинг. Ролята му е съществена не само за хората, които се занимават активно със спорт, но и като противодействаща мярка при чести крампи;
  • удобно облекло – въпреки че обикновено крампите се появяват нощем, при повишен риск от схващания е добре да се носят свободни дрехи. Това е от значение във връзка със своевременната реакция при схващане.

 Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820

https://www.healthline.com/health/pain-relief/how-to-stop-leg-muscle-cramps

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *