Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЦЕФАЗОЛИН / CEFAZOLIN

Съдържа цефазолин натрий като единствена съставка; продуктът е във фабрично дозирани флакони за инжекционен разтвор, съдържащи по един или два грама от медикамента в прахообразно състояние

Предназначение

цефазолинЦЕФАЗОЛИН е широкоспектърен антибиотик от типа цефалоспорини. Прилага се за лечението на инфекции, причинени от патогенни бактерии; въздействието му нарушава синтеза на бактериалната клетъчна стена. Използва се при заболявания на дихателните пътища, на на отделителната система – включително бъбреците, на жлъчния мехур и жлъчните пътища, на кожата и меките тъкани, на кости и стави. Подходящ е за лечението на септицемия – хронично страдание, при което едно инфекциозно огнище в организма системно продуцира в кръвта патогенни микроби. Прилага се и при лечението на ендокардит.

Медикаментът се прилага венозно още при тежки хирургични интервенции с цел избягване на усложнения в постоперативния период.

Как се приема

ЦЕФАЗОЛИН се прилага под формата на мускулна инжекция или венозно вливане по лекарско назначение и само от медицинско лице. Индивидуално се определят дози в зависимост от здравословния проблем, възрастта и общото състояние на пациента – през интервали от 6, 8 или 12 часа.

Профилактика, свързана с оперативни интервенции, се провежда от един час преди до 24 часа след операцията. При сърдечни операции постоперативното приложение може да продължи до 3-5 дни.

При мускулни инжекции дозата от 1 или 2 грама се разрежда с 3 или 5 мл стерилна вода за инжекции. Ако се планира венозна инжекция, разреждането е с 10 или 20 мл вода за инжекции или с 5-10-процентов разтвор глюкоза. Инжектирането е бавно, в продължение на около 5 минути.

При венозно вливане съдържанието на един флакон ЦЕФАЗОЛИН се приготвя с 50 или 100 мл инфузионен разтвор и се вкарва продължително, на капки.

Лечението с този продукт изисква системен лекарски контрол. При пропуснат прием лекуващият определя как да продължи терапията, без да се увеличават единичните дози. При предозиране са възможни сериозни странични ефекти като замайване, главоболие, изтръпване на крайниците, натрупване на медикамента в организма. За всеки необичаен симптом следва да се съобщава веднага на лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент трябва предварително да изключи възможни алергични реакции. Не се препоръчва терапия с този медикамент и за пациенти с пеницилинова алергия. Алергичните прояви се изразяват в отоци на лицето, гърлото и езика, обриви, копривна треска и пр.

Съобщавано е за реакции на организма, изразяващи се в промени на показатели от кръвната картина, редукция на бели кръвни клетки, влошено кръвосъсирване и пр.

Не са изключени прояви от рода на главоболие, замайване, изтръпване на крайниците, припадъци – особено при пациенти с бъбречни заболявания и приложение на по-високи дози от медикамента.

Често коментирани странични ефекти са гадене и повръщане, болки в корема, задържане на газове, диария. Други нежелани симптоми са възпаление и смущения в бъбречните функции, чернодробно възпаление и жълтеница, болки и възпаления на кръвоносни съдове – особено близки до мястото на инжектирането.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦЕФАЗОЛИН не се използва при доказана алергия, включително към пеницилинови продукти. При пациенти с медикаментозни алергии стартовите дози се поставят под медицински контрол и се следи за възможни реакции на свръхчувствителност, независимо от вида на известния алерген. Рискови са и пациентите с бронхиална астма и алергичен ринит.

Медикаментът е противопоказан като средство за лечение на новородени и бебета до едномесечна възраст.

ЦЕФАЗОЛИН се избягва при бременност – особено през първия триместър, и кърмене.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална преценка на безопасността преди лечение с този медикамент, са такива с бъбречни заболявания – особено бъбречна недостатъчност, хронични колити, преживелите стомашно-чревни кръвоизливи или склонни към вътрешно кървене.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът следва да информира лекуващия за медикаментите, които приема в момента заради други здравословни проблеми, както и ако доскоро е вземал определени продукти. Особено важно е проследяването на кръвни показатели в случаите, когато пациентът приема антикоагуланти – заедно с ЦЕФАЗОЛИН те увеличават риска от кръвоизливи.

Други лекарствени комбинации забавят излъчването на метаболитните продукти от цефазолина и в кръвта се формират и задържат високи  концентрации на антибиотика – това е опасно. Така се случва при прием на лекарства със салицилати или индометацин. Ако ЦЕФАЗОЛИН се приема едновременно с отводняващи или с други антибиотици, расте опасността от бъбречни увреждания.

Усреднена цена в аптеките – 3.50 лв за флакон от 2 г

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *