Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АМЛОВАСК / AMLOVASK

Съдържа амлодипин, микрокристална целулоза, калциев хидроген фосфат дихидрат, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат

Предназначение

АМЛОВАСК е калциев антагонист – медикамент за лечение на хипертония, стенокардия с болки в гръдната област, включително т.н. стенокардия на Принцметал. Приемът на медикамента отпуска и разширява кръвоносните съдове, което позволява нормализация на артериалното налягане. Подобрява се снабдяването на сърдечния мускул с кислород, което е условие за неутрализирането на специфичната сърдечна болка.

Как се приема

Приемът на АМЛОВАСК е по лекарско предписание. Стандартната терапия се състои в прием на индивидуално определена доза веднъж дневно – по едно и също време, с чаша вода, без връзка с храненията. Най-често тази доза е 5 мг, но може да се повиши до 10 мг. При деца и подрастващи дневната доза е съответно 2.5 до 5 мг.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и тогава се взема обичайната доза, без удвояване с цел компенсиране на пропуснатото. Предозирането може да причини рязко смъкване на кръвното, умора и замайване, загуба на съзнание. Подобно състояние изисква медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е лечението с АМЛОВАСК да предизвика алергични реакции, изразени в отоци по лицето, езика и гърлото, затруднено дишане с хрипове, затруднено преглъщане и говор, възпаление на лигавиците, тежки обриви – включително с мехури и разранявания. Съобщавано е за възпаления на панкреаса, болки в корема и гърба, нарушения на сърдечния ритъм и сърдечен удар.

Пациенти, лекувани с този медикамент, са се оплаквали от главоболие и замайване, умора и слабост, отоци на крайниците, болки в корема, гадене. В по-редки случаи са възможни прояви като тревожност, смущения в зрението и слуха, тремор, чревни нарушения – запек или разстройство, пресъхване на устата, косопад, сърбеж по кожата и промяна на пигментацията й, смущения при уриниране, еректилна дисфункция, ставни и мускулни болки, трупане на килограми или отслабване.

В редки случаи се отбелязват състояния на обърканост, хипергликемия, възпаление на кръвоносни съдове, изтръпване и скованост на крайниците, кашлица, гастрит, хепатит, скованост на долните крайници и затруднения при ходенето.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМЛОВАСК не се употребява при алергия към една или повече съставки на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при хипотония, аортна стеноза, кардиогенен шок, при сърдечна недостатъчност след инфаркт.

При деца и подрастващи лекарството се дава под лекарски контрол в случаи с повишено кръвно за навършилите най-малко 6 години.

Медикаментът не се препоръчва при бременност и кърмене, но може да е допустим за краткотрайна употреба под лекарски контрол. Рискови пациенти са тези с чернодробни заболявания и в напреднала възраст, за които се препоръчват персонални дози и са под наблюдение.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание изисква съвместяването на АМЛОВАСК с други лекарствени продукти заради риска от усилване/отслабване на терапевтичните ефекти, както и от интензивна проява на странични ефекти. Това се отнася за съчетаването с противогъбични продукти, препарати за ХИВ-позитивни, лекарства за сърце, продукти с жълт кантарион, статини, температуропонижаващи, медикаменти като такролимус и кларитромицин.

Спира се консумацията на грейпфрут – плод и сокове, докато трае лечението с АМЛОВАСК.

________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *