ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дерматолози съветват: Какво помага при псориазис?

Псориазисът е хронична болест, която изисква постоянно третиране

Според скорошни европейски проучвания при всеки пети пациент с псориазис лечението не дава очакваните резултати. Но винаги има какво още да се опита.

Кремове, хапчета, ултравиолетови лъчи, биотерапия с инжекции… Все повече са средствата, използвани в борбата с псориазиса. Въпреки това 18% от пациентите не могат да се излекуват от сърбящите червени плаки по кожата, които влошават качеството на живот и самочувствието.

Псориазисът е хронична болест, която изисква постоянно третиране. Истинският проблем с лечението й е липсата на упоритост и дисциплина.

псориазис
Какво помага при псориазис?

– Среща с дерматолога на всеки 6 месеца

Прогресът в лечението на псориазиса не спира. Всеки случай е обстойно анализиран от дерматолога, за да се намери най- доброто решение. Пациентът трябва да се среща с него най-малко веднъж годишно, но още по-добре е на 6 месеца.

Тези визити позволяват по-добре да се овладяват рисковите фактори като диабет и сърдечносъдови заболявания, както и да се следи дали болестта не еволюира, засягайки ставите. Вашият дерматолог е в течение на всички най-нови методи в лечението на псориазиса и може да ви насочи към тях при необходимост.

– Постоянно основно лечение

Първоначалният атакуващ курс на лечение трае 4-6 седмици. През този период всекидневно се нанася крем по засегнатите места – кортикоиди, производни на витамин D или комбинация от двете.

След това продуктите се нанасят два пъти седмично. Това позволява да се следи ефекта от лечението и евентуално да се ограничи употребата на лекарството. Но не и да се спира, защото това представлява риск от ново начало и необходимост от ново агресивно лечение.

– Достатъчна хидратация на кожата

Успоредно с лечението овлажняването на кожата е изключителен фактор в борбата срещу сърбежа. Някои от хидратиращите кремове, препоръчвани при псориазис, са много скъпи, но и по-обикновен крем ще свърши същата работа. Достатъчно е да съдържа овлажняващи съставки и да не е парфюмиран. След душа подсушавайте добре кожата, без да търкате, а само с потупване. Избягвайте силните сапуни.

– Правилен подбор на терапия

Понякога лекарите предписват комбинация от няколко лекарства, но най-добре е да се лекувате с един продукт. Не може да се смята, че прилагането на крем е по-ефикасно, ако се съпровожда от орален прием на хапчета. Комбинирането на различни молекули крие повишен риск от вторични ефекти. Лекарят преценява какво трябва да бъде лечението според тежестта на заболяването и територията от кожата, която е обхванало.

Биотерапията представлява инжектиране на антитела, които са насочени към възпалителния имунен механизъм, отговорен за болестта. Това най-съвременно лечение е предназначено за пациенти с тежка форма на псориазис, при които всички други видове лечения са се оказали безрезултатни.

Без стрес!

Релаксацията не е лечение сама по себе си, тъй като псориазисът се дължи на нарушена функция на имунната система, но е полезна срещу стреса, който е отключващ и усложняващ фактор за заболяването.

Ето защо медитация, йога и дори психотерапия са подходящи методи за паралелно на лекарствата приложение. Благодарение на тях може да се постигне дистанциране от болестта и възприемането й по по-спокоен начин.

– По-добро познаване на болестта

По отношение на псориазиса съществуват много фалшиви идеи, които плашат и пациентите, и тяхното обкръжение. Важно е да се познава добре болестта, но и лечението. Например, че за лицето и скалпа не могат да се използват едни и същи кортикоидни кремове.

Дерматолозите смятат, че две трети от пациентите с псориазис не знаят нищо за заболяването си и това затруднява лечението.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Ин дерма псориазис
ИН ДЕРМА помага при псориазис

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *