ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КЕТОНАЛ / KETONAL

Съдържа кетопрофен, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид – безводен, желатин, титанов диоксид, оцветители

Предназначение

кетоналКЕТОНАЛ е нестероидно противовъзпалително средство с активна съставка кетопрофен. Прилага се при необходимост от обезболяване, понижаване на висока температура, овладяване на възпалителен процес. Най-често се препоръчва при състояния с болки в резултат от настинки, зъбобол и главоболие, за умерена болка след стоматологични манипулации, при менструални болки, артрит, болки в ставите и гърба. Подходящо средство за краткосрочни терапии след травми, болки в костите, болки в кръста, подагрозен артрит и др.

Как се приема

Приемът на капсули КЕТОНАЛ като доза и продължителност зависи от здравословния проблем на пациента. Обикновено се препоръчва прием на една или две капсули дневно; срокът на терапията е ограничен до три дни, ако се касае за простуда и свързани с нея болки и повишена температура. При други възпалителни процеси с болки медикаментът може да се приема до десет дни.

Капсулите се поглъщат цели, най-малко със 100 мл вода или мляко, по време на хранене или непосредствено след това. Обикновено приемът е една капсула сутрин и една – вечер. Капсулите не се дъвчат, не се разтварят за прием само на съдържанието. При пропуснат прием се изчаква времето за следващия.

Ако пациентът вземе по-висока доза, може да усети болки в корема, гадене и повръщане; възможни са вътрешни кръвоизливи – разпознаваеми по кръв в изпражненията или черни екскременти. Приемът на голямо количество КЕТОНАЛ може да наложи стомашна промивка; не са изключени бъбречни смущения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира анемия и костно-мозъчна недостатъчност. Описвани са случаи с алергични реакции: обриви, дихателни затруднения, дишане с хрипове; ангиоедем, анафилаксия.

Има информация за психични нарушения – депресивни състояния, халюцинации, зрителни и слухови смущения, нарушена ориентация, объркана реч, кошмари, сънливост. Възможно е пациентът да се оплаква от слабост, главоболие и световъртеж, нарушения на нормалната сърдечна дейност, изтръпване на крайниците, повишаване на артериалното налягане.

Налични са и данни за гадене и повръщане, болки в стомаха и коремната област, възпаление на стомашната лигавица – гастрит, афти и язви, колит, перфорация на стомаха с кръвоизлив, възпаление на устната кухина, задържане на течности, кървене от матката, нефрит и пиелонефрит, промени в чернодробните функции, наддаване на килограми и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КЕТОНАЛ не се прилага при алергия към съставка на медикамента. Да не се прилага, ако пациентът е проявявал свръхчувствителност към други нестероидни противовъзпалителни средства.

Не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не се използва при бременност и кърмене. По преценка на лекар бременната може да приеме при крайна необходимост неголеми дози от медикамента, за кратко и под контрол.

КЕТОНАЛ е противопоказан при тежка сърдечна недостатъчност, при бъбречни и чернодробни заболявания в напреднал стадий, при склонност към кръвоизливи, при преживян кръвоизлив от язва.

При пациенти в напреднала възраст има повишен риск от проява на странични ефекти, затова обикновено се използват редуцирани дози за възможно най-кратък срок.

Взаимодействие с други медикаменти

КЕТОНАЛ не трябва да се приема заедно с други нестероидни противовъзпалителни, антикоагуланти, литий и метотрексат.

Някои лекарствени комбинации с КЕТОНАЛ водят до взаимно повлияване на ефекта, усилване или отслабване, поради което всяко съвместяване следва да се прецени внимателно от лекуващия. Става дума за продукти като диуретици, лекарства за високо кръвно, кортикостероиди, лекарства за периферна съдова болест, тромболитици, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, пробенецид, циклоспорин.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 20 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *