ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мастопатия – най-важното, което трябва да знаете!

Над половината от жените по света, след като навършат 40, се сблъскват с един и същи проблем: мастопатията

Колко е опасна тя и как да живеете с нея?

Основните причинители: наследствеността, хормоналният дисбаланс, стресът. Зад името мастопатия се крият цяла група проблеми, свързани с гърдите. Общото между тях е, че става дума за доброкачествени промени в структурата на млечната жлеза.

мастопатия
Зад името мастопатия се крият цяла група проблеми, свързани с гърдите

Едни от основните причини за развиване на мастопатия са наследствеността и хормоналният дисбаланс. Ако при жените в семейството ви се наблюдават проблеми с гърдите, трябва да отделяте повече време на самодиагностиката. Какво представлява тя? На 7-10 ден след приключване на менструацията, трябва да опипвате гърдите си в търсене на уплътнения и бучки, да оглеждате за промени в цвета на гърдите, а също и за появила се асиметрия. Лекарите препоръчват това да се прави веднъж месечно.

Хормоналният баланс се проявява в по-късно или по-рано започваща менструация, нестабилен цикъл, късна менопауза. „Хормоналната буря“ може да се засили и при твърде ранни или твърде късни раждания, а също и от аборти. За да не попаднете в рисковата група, организмът ви трябва да работи като по часовник. Раждането на дете (най-добре – повече от едно) е най-подходящо да става в периода 20-35 години.

Важно е и бебето да се кърми – добре е и за него, и за здравето на гърдите на майката. Разбира се, това са оптималните условия. Когато не всички могат да бъдат изпълнени по различни причини, е добре да се постараете да нервничите по-малко, защото стресът е един от сериозните фактори за формирането на заболявания на млечните жлези.

Мнението на специалистите

Жените, подложени на постоянен стрес, влизат в рисковата група за развиване на мастопатия. При стрес хормоналният фон е неблагоприятен. А и най-ранимите места в женския организъм, които се атакуват от хормоните, са матката и млечните жлези. Какво да правите ? Вместо да се тормозите с притеснения дали всичко със здравето ви е добре, редовно посещавайте мамолог. За здравите жени до 40-годишна възраст е достатъчен преглед веднъж на 3 години, а след 40 г. се препоръчва ежегоден преглед. И имайте предвид следното: дори да се открият някакви образувания в гърдите ви, не изпадайте в паника: мастопатията не е синоним на рак.

Как се лекува?

Някои видове тумори при кистозната мастопатия трябва да се отстраняват. Но значителен процент от пациентките живеят дълго и спокойно без операция, само изпитват лек дискомфорт преди менструация. Комплексът от лечебни дейности при дифузна мастопатия е насочен преди всичко към отстраняване на хормоналния дисбаланс в организма.

Понякога се предписват допълнителни препарати за намаляване на подпухналостта. Ако жената изпитва силна болка, лекарят може да назначи локални обезболяващи. Има и комбинирани препарати за изравняване на хормоналния фон и успокояване на болката. Понякога на жени с мастопатия се предписват антидепресанти – лекарите смятат, че болката може да се усилва в резултат от психоемоционална неустойчивост. Колкото по-силно жената преживява стресовата ситуация, толкова по-силна е болката. Разбира се, тези препарати не са задължителни, особено ако жената намери начин са се успокои и да си почине.

Внимание

Не боли – значи всичко е наред? Уплътненията в гърдите могат да съществуват толкова незабележимо, че жената да живее с тях с години. Затова са важни самопрегледите!

Имплантите са безопасни?

Да, но за онези, които не са в групата на риска за заболяване от мастопатия. При дамите в риск имплантите могат да стимулират вече започналия процес по образуване на тумори.

Източници:Жуpнaл,wоmаn.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *