ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АМЛОДИКОН / AMLODICON

Съдържа амлодипин, безводен калциев хидрогенфосфат, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат

Предназначение

амлодиконАМЛОДИКОН е медикамент от групата на т.н. калциеви антагонисти. Приемът на лекарството разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане или предотвратяване на стенокардични пристъпи с характерна болка в гърдите. Предотвратяването на болките при стенокардия става благодарение на оптимизираното кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Този медикамент не се използва за постигане на бързо обезболяване при стенокардични пристъпи.

Как се приема

АМЛОДИКОН се взема по лекарска препоръка в дози и с продължителност, определени от специалист на база точна диагноза, възраст и общо здравословно състояние. Обичайната дневна доза е 5 или 10 мг; таблетките се вземат веднъж дневно, по едно и също време в рамките на деня, непосредствено преди или след хранене. Поглъщат се цели, с малко вода.

Деца над 6 години и подрастващи под 17 приемат веднъж на ден 2.5 или 5 мг.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия; взема се обичайната доза, а не удвоена с цел компенсиране. При неволно предозиране е възможно да се получат симптоми на спад на артериалното налягане – замайване, отслабване и пребледняване, припадъци. При прогресия на симптоматиката е необходима медицинска намеса.

Спирането на приема става само по лекарска препоръка; преждевременният отказ от медикамента обикновено влошава за кратко време състоянието на пациента.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с АМЛОДИКОН може да предизвика алергични реакции, изразени в сърбеж, зачервяване и обриви на кожата, оток на лицето, гърлото и езика, затруднено преглъщане и дишане, хрипове и задушаване, шок.

В някои случаи се получават промени в сърдечния ритъм, ускорен пулс, болки в корема и гърба, възпаление на жлъчката, общо неразположение.

Често съобщавани симптоми са главоболие и замайване, сънливост, гадене, отоци на крайниците. Възможни са и смущения от рода на депресии, тревожност и безсъние, зрителни и слухови отклонения, ринит, диария или запек, пресъхване на устата, косопад, промени в цвета на кожата и сърбеж, интензивно уриниране нощем, отслабване на либидото и импотентност, мускулни крампи, необясними промени в теглото. Не са изключени и редки симптоми като промени в показателите на кръвната картина, фоточувствителност, тремор и схващане на крайници, кашлица, ринит, подуване на венците, гастрит, възпаление на кръвоносни съдове и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМЛОДИКОН не се прилага при алергия към съставки на медикамента.

Медикаментът е противопоказан при ниско артериално налягане, кардиогенен шок, аортна стеноза, сърдечна недостатъчност след инфаркт.

Рискови са пациентите, преживели инфаркт, такива с чернодробни заболявания, в напреднала възраст. За лечението им с този медикамент е необходима внимателна преценка на всички рискове.

Медикаментът е противопоказан при деца под 6 години. Над тази възрастова граница АМЛОДИКОН се използва като средство за лечение на повишено артериално налягане в подходящи дози.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с медикамента само след точна лекарска преценка на риска за плода/кърмачето.

При лечение с този продукт не трябва да се консумира грейпфрут или сок от цитруса.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекарствените комбинации при терапии с АМЛОДИКОН на всяка цена трябва да се одобрят от лекар, тъй като са възможни промени в терапевтичния ефект или интензивна проява на странични ефекти. Условието се отнася и за медикаменти, които са били приемани наскоро. Повишено трябва да е вниманието към противогъбични продукти, лекарства за ХИВ-позитивни, антибиотици, статини, продукти с жълт кантарион, лекарства за сърце, други медикаменти за понижаване на кръвното налягане.

__

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *