ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на поликистозните яйчници – всичко, което трябва да знаете!

Като хормонално заредена бомба, за жалост, този синдром може да атакува жените на всяка възраст

Историята на една жена на 27

Габриела забелязала, че менструалният й цикъл започнал да става нередовен, след като получила повишение. Преди това месечните й периоди били много редовни и затова тя отдала промяната на стреса от многото работа и новите отговорности. Габриела била много заета през първата година на новата позиция. Когато установила, че качва килограми – го отдала на липсата на време да спортува и да се храни здравословно.

Озадачила се за ставащото, чак когато започнала да получава циститно акне и се появило прекомерно окосмяване в областта на челюстта. Посещението при специалист и направените изследвания доказали, че Габриела страда от синдром на поликистозните яйчници (СПЯ) – състояние, което може да причини безплодие и проблеми с метаболизма.

Синдром на поликистозните яйчници
Синдром на поликистозните яйчници – историята на една жена

Какво представлява и как се лекува?

Както вече уточнихме, синдромът може да засегне жените във всеки стадий от живота им. Докато при някои от тях симптомите се проявяват още в пубертета, при други това се случва доста по-късно, като често е катализирано от преживян по-продължителен стрес. Според Medical Journal of Australia СПЯ засяга 12-21% от австралийките в репродуктивна възраст и е по-разпространен сред жените с наднормено тегло.

Всъщност терминът синдром на поликистозните яйчници е подвеждащ. Най-характерното за проблема са многообразните метаболитни нарушения, които имат широк спектър от последици за хормоналния баланс и метаболитното здраве. Така че говорим за спектър от проблеми. Някои от страдащите имат само едни от възможните нарушения, докато други може да страдат от цялата гама метаболитни проблеми. Диагнозата СПЯ обикновено е силно шокираща за жените, защото потенциалното безплодие е доста стряскащ факт. Но с помощта на природната медицина и съпътстващи промени в храненето и начина на живот последиците от синдрома могат да бъдат овладени в голяма степен. С правилната подкрепа и лечение може дори да се стигне до пълно изчезване на неприятните симптоми.

Малко се знае за факторите, които причиняват СПЯ. Няма един единствен причинител. По-скоро се предполага, че става дума за сложно взаимодействие между гените и околната среда. Като повечето комплексни проблеми, няма и бързо и еднозначно решение за него. Трябва да се потърсят всички фактори, довели до състоянието, за да се третират правилно. Ето все пак кои са „основните заподозрени“:

Генетика: всеки генетично е предразположен към евентуално развитие на някои болести, но за да се стигне до разболяване, от значение са средата и начинът на живот.

Когато става дума за СПЯ, изглежда, че стресът и непълноценното хранене може да провокират гените. Те влияят на сигналите, подавани на инсулина, хормоналния метаболизъм и производството на андрогенни хормони както от яйчниците, така и от надбъбречната жлеза, което може са доведе до СПЯ.

Но при всеки човек това е индивидуално. Онова, което е предизвикало появата на синдрома у едни жени, може да не повлияе на други по този начин. Ето защо и лечението за възстановяване на хормоналния баланс трябва да е специално подбрано за всеки пациент.

Инсулинова резистентност: тя е главният провокатор на СПЯ. Инсулинът е транспортна молекула, която ескортира глюкозата в клетките с цел да се произведе енергия. Когато жените страдат от инсулинова резистентност, техните клетки имат по-малка способност да получават „гориво“ от кръвотока, така че панкреасът произвежда още и още инсулин, за да компенсира това. Вместо да бъде транспортирана до клетките, за да се превърне в енергия, глюкозата остава в кръвта и води до напълняване.

Фоликулите на яйчниците пък се стимулират преждевременно, когато има инсулинова резистентност, което провокира появата на кисти. Смята се, че някъде около 50-80% от жените със СПЯ имат и някаква степен на инсулинова резистентност. Често на пациентките се предписват орални контрацептиви, за да се намалят симптомите и последиците от СПЯ. Но това невинаги е най-добрият вариант на лечение, защото може да влоши инсулиновата резистентност.

Развитието на инсулинова резистентност зависи от няколко фактора като храненето, стреса и възпалителните процеси. Някои жени са по-чувствителни към диета, съдържаща много рафинирани въглехидрати, и това им е генетично заложено.

Стрес: той може да изиграе съществена роля за развитие на СПЯ. Защото има способността да променя метаболизма на глюкозата, чувствителността към инсулин и да влияе на производството на хормони от надбъбречните жлези. Предполага се, че има подвид СПЯ, който е провокиран от надбъбречните жлези. Той се среща най-често у жени, които спортуват прекомерно и имат много високи нива на стрес. Тези дами могат да имат значителни признаци на излишъка на андрогенни хормони, като акне и прекомерно окосмяване. И въпреки че спортуват много, пак може да са с инсулинова резистентност и да пълнеят.

При жените и яйчниците, и надбъбречните жлези произвеждат андрогенни хормони. При стрес и крайно изтощение надбъбречните жлези произвеждат повече от тях. Лечението на тези пациентки трябва да е по-различно от това на жените, страдащи от СПЯ заради генетична предразположеност.

Когато стресът и бърнаутът са причинителите, се налага различна терапия – като повече упражнения съвсем не е правилният подход! За тези пациентки е нужна подкрепа на надбъбречната жлеза, контролиране на стреса и промяна на начина на живот, съвместно с терапия за регулиране на хормоните.

Възпалителни процеси: често са подценявани като фактор за възникване на СПЯ, но те действат като нож с две остриета, който инициира както инсулиновата резистентност, така и секретирането на андрогенни хормони. Едни от най-разпространените причини за системни възпаления са лошото храносмилане и синдромът на пропускливите черва. Последният е често срещано състояние, провокирано от прекомерен прираст на бактерии (дисбиоза), които дразнят порите на червата, а чрез тях се абсорбират хранителните вещества. Така червата стават свръхпропускливи и поемат много токсини, които отиват в кръвта и причиняват възпалителни процеси.

За да се стигне до прекомерно размножаване на бактериите, които иначе населяват нормално червата, допринася храненето, богато на рафинирани въглехидрати, хербицидите, пестицидите и подобрителите, прибавяни към хранителните продукти. Фактори за развитие на дисбиоза са и приемът на антибиотици и други медикаменти, сред които и оралните контрацептиви. Друг виновник може да е стресът. Доброто функциониране на червата е от изключителна важност за хормоналния метаболизъм. Така че ако имате лениви черва, подувания в областта на корема или други стомашни неволи – непременно трябва да потърсите адекватно лечение. Лечението на синдрома на пропускливите черва ще подобри чувствителността ви към инсулин и ще помогне да свалите натрупаните излишни килограми.

Лечението

Първото, което е нужно да направят пациентките със СПЯ, е да променят диетата си така, че да се нормализира чувствителността им към инсулин и да се провокира загубата на излишните килограми. Диетата трябва да набляга на храни с нисък гликемичен индекс. Най-важно е да се изключат всички рафинирани въглехидрати и захарта. Приемът на въглехидрати трябва да е добре контролиран и да се свежда до консумирането на малки порции пълнозърнести продукти като киноа, елда и червен ориз. Бобовите продукти са отличен вариант на храни с нисък гликемичен индекс. Същевременно те са богати на фибри (които способстват за доброто функциониране на червата), както и на инозитол (витамин В8), който регулира хормоните.

Синдром на поликистозните яйчници лечение
Синдром на поликистозните яйчници лечение – лечение

Освен храните с нисък гликемичен индекс, съществено е в диетата на жените със СПЯ да има и продукти с противовъзпалителни свойства. Това означава да се наблегне на растителни храни, риба, морски дарове, ядки и семена, които са източник на полезни мазнини.

Ако този вид хранене все пак не доведе до подобряване на чувствителността към инсулин и нормализиране на теглото, може би ще трябва да се замислите за продължително нощно гладуване. Това означава да вечеряте не по-късно от 20.00 часа и да не хапвате нищо поне до обяд на другия ден.

Важно е да се подчертае, че не всички жени със СПЯ имат инсулинова резистентност. Но дори и те е добре да се хранят по посочения вече начин, защото това ще подобри хормоналния им баланс.

Упражненията също са много важни за пациентките със СПЯ. Нужно е те да са съобразени с индивидуалните нужди на всяка жена. Пълните дами със СПЯ, обусловен от инсулинова резистентност, трябва да се стремят към спорт поне по 45 минути 4-5 пъти седмично. Доказано е, че жени със СПЯ, които успеят да свалят 5% от теглото си, постигат и значително подобрение на здравето.

Източници:Жуpнaл, wоmаn.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *