ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ХОББ: коварно заболяване на белите дробове, което убива милиони хора по света

Според прогнозите, до 2020 г. хроничните респираторни заболявания могат да станат третата причина за смърт в света

ХОББ
За опасността от сърдечно-съдовите заболявания и рака, както и за значението на превенцията на тези заболявания се говори постоянно. Хроничните респираторни заболявания се споменават някак рядко и между другото. Но от тях страдат стотици милиони хора по света. Не, тук не става въпрос за банални настинки и сезонни респираторни заболявания, а за много по-опасна патология, наречена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 250 милиона души страдат от това заболяване. Само през 2015 г. болестта отне живота на 3,2 милиона души. А в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

В България няма официална статистика на това заболяване. През 2017-та година проф. Коста Костов – завеждащ Клиниката по белодробни болести във ВМА, заяви пред „Хоризонт“, че 150 хил. деца в България са болни от ХОББ и астма.

Не вярвайте на статистиката!

Когато заболяването е частично или непълно, e увредена проходимостта на бронхите и има хронично възпаление, поради което белодробната тъкан губи своята еластичност и постепенно се унищожава. Хората с ХОББ умират от пневмония 20 пъти по-често от другите.

Според неофициалната статистика и наблюдения на лекарите един на всеки 15 човека страда от ХОББ. Объркването между официални и неофициални статистически данни се дължи не само на нежеланието на хората да отидат на лекар, но и на това, че най-често ХОББ се свързва с нарушения, приписвани на други заболявания. Хроничното запушване (стеснение) на белите дробове може да влоши работата не само на белите дробове, но също така и на сърцето, мозъка, бъбреците, мускулите, кръвоносните съдове. По-специално, наличието на ХОББ в продължение на една година (без да се лекува) увеличава риска от инфаркт с 5 пъти.

Уви, най-често заболяването се диагностицира и започва да се лекува на един по-късен етап. И още – ако по-рано това страдание беше наблюдавано главно при по-възрастни мъже, днес то се свързва с хора на средна възраст, и още по-често – при деца. Сред заболелите от ХОББ има значително повече жени (57,2% от всички пациенти в света). Между другото, при по-слабия пол болестта протича по-тежко, лекува се по-сложно и усложненията са много по-чести.

5 минути годишно за здраве

Всеки знае за необходимостта да се контролира кръвното налягане. Знаем и как се измерва. Но за това, че поне веднъж годишно трябва да се прави спирометрия, са чували малцина. В края на краищата това е прост, бърз (5-10 минутен) тест, който има за цел да изследва функционалността на дишането. Освен това е и достъпно проучване. И въпреки че не е включен в програмата за профилактичен медицински преглед, почти всички поликлиники са оборудвани със спирометри, така че спирометрията може да се извършва без да е необходимо да правите специално проучване къде и как. Особено необходимо и задължително е пушачите да си направят спирометрия.

Къде може да изследвате дишането и да направите спирометрия?

В София:

Медицински център по белодробни болести
Адрес: бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов №19, Телефон: 02 851 39 50

Спирометрия (ФИД) – 15,00 лв.
Спирометрия с бронходилататорен тест – 25,00 лв.

Болница Токуда

Телефон за записване:02/ 403 4000
Локална регистратура:02/403 4917
Спешни случаи:02/ 403 4112

Подробна информация за цените:

Проследете ТОЗИ линк 

Пловдив

Спирометрия може да бъде извършена в Клиники Торакс

гр. Пловдив
ул. „Д. Цончев“ 5 (до четвъртък пазара)
032/ 621 620
032/ 625 125
0885 240 570

В сайтовете за колективно пазаруване често се пускат ваучери и за функционално изследване на дишането.

Не трябва да чакате специална покана, за да се подложите на тази процедура. Също така, не отлагайте това изследване за по-късно, защото ХОББ е заболяване, което не се лекува. Важно е да отбележим, че в първите етапи болестта е асимптомна. Въпреки това, колкото по-рано се разкрие, толкова по-лесно, по-евтино и по-ефективно може да се подобри състоянието на пациента.

Отделете 5 минути веднъж годишно, за да направите спирометрия. Спирометрията се извършва по следния начин: човек, по заповед на лекар, вдишва и издишва въздух в тръбата на устройството през мундщук за еднократна употреба. Основните показатели, които са измерени в същото време са витален капацитет (FVC) и експираторен обем за една секунда (FEV1). Чрез тях може да се прецени както наличието, така и тежестта на заболяването.

Дишате ли добре?

Както вече стана дума – ХОББ не се лекува, но е възможно да се постигне стабилна ремисия. Това е важно, защото всяко влошаване води до прогресиране на болестта и появата на усложнения. Има голям брой лекарства и методи, които са ефективни при ХОББ. Заболяването, например се третира с малки дози глюкокортикостероиди.

Много пациенти обаче „хронично“ забравят да си взимат лекарствата и нарушават режима на инхалация, ако е предписан такъв. Пациент, който е съвестен, и се придържа стриктно към лечението, е главният помощник на пулмолога. Без усилията и дисциплината на болния ХОББ няма да се подобри.

Между другото, в допълнение към лекарствата за овладяване на пациенти с ХОББ могат да помогнат и нелекарствени методи : дихателни упражнения (надуване на 2-3 балона на ден), плуване, вокални упражнения, колоездене, ски. Редовната физическа активност при това заболяване е не просто необходима – тя е задължителна! Също така е много важно да се намали теглото, тъй като затлъстяването влошава хода на ХОББ. Ваксиницията срещу грип е препоръчителна. И най-важното е да се сбогувате с цигарите веднъж и завинаги. Пушенето прави лечението безсмислено.

За здрави бели дробове!

ХОББ е мултифакторно заболяване. Значение има генетично предразположение, прекарани вирусни заболявания (особено в детска възраст), лоша екология, професионални опасности. Но основният рисков фактор е пушенето. Уви, в наши дни, въпреки факта, че общият брой на пушачите е намалял с 8%, тютюнопушенето сред жените значително се е увеличило. Откажете цигарите! Много по-добре е да бъдете живи и здрави, отколкото модерни!

Източник: medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *