Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АМЛОДИГАММА / AMLODIGAMMA

Съдържа  амлодипин, повидон, микрокристална целулоза, безводен калциев хидрогенфосфат, кросповидон, магнезиев стеарат

Предназначение

амлодигаммаАМЛОДИГАММА е медикамент за лечение на хипертония, стенокардия, вариантна ангина или ангина на Принцметал. Медикаментът действа отпускащо на стеснените кръвоносни съдове и кръвта преминава по-лесно през тях, така че повишеното артериално налягане се нормализира. При стенокардия продуктът дава възможност за подобряване на кръвоснабдяването, така че характерната гръдна болка може да бъде предотвратена.

Как се приема

Приемът на АМЛОДИГАММА трябва да бъде препоръчан от лекар. Стандартно начало на лечението е една таблетка от 5 мг веднъж дневно; дневната доза може да бъде увеличена до 10 мг веднъж дневно. Лекарството се приема по едно и също време – с чаша вода, преди или след хранене. Комбинацията със сок от грейпфрут е противопоказана.

При лечение на деца и подрастващи на 6-17 години лечението следва да започне с минималната доза от 2.5 мг веднъж дневно; максимално допустимата е 5 мг дневно.

При пропусната доза се изчаква времето за следващия прием, като неприетата не се компенсира. Приемът на медикамента не може да се спира без лекарско указание.

Предозирането може да причини рязко спадане на артериалното налягане, което се изразява в умора, замайване, объркване. При по-високи дози е възможно да настъпи шок; необходима е бърза медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Не са изключени алергични реакции, изразени в отоци на клепачите, лицето и езика, затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове, сърбеж и зачервяване на кожата, обриви, поява на мехури и белене на кожата. Сред тежките странични реакции са възпаление на панкреаса, аритмия, инфаркт.

Има информация за оплаквания от главоболие, сърцебиене, болки в корема, депресия и тревожност, сънливост, ринит, влошени функции на стомашно-чревния тракт с диария или запек, косопад, проблеми с уринирането, ставни и мускулни болки, еректилна дисфункция, повишаване/понижаване на телесното тегло, смущения в зрението и слуха.

Съобщавано е също за промени в показатели на кръвната картина, хипергликемия, гастрит, кашлица, напрежение в мускулите, възпаление на кръвоносни съдове, тремор, изтръпване на крайниците, “мравучкане” и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМЛОДИГАММА не се прилага при алергия към активната съставка или към помощните компоненти.

Медикаментът е противопоказан при лечението на деца под 6-годишна възраст. Не е препоръчително прилагането му при бременност и кърмене, но индивидуалната лекарска преценка за конкретна пациентка може да го допусне.

Не се използва в случаи на хипотония, аортна стеноза, сърдечна недостатъчност след инфаркт.

Рискови групи са пациентите в напреднала възраст, след преживян инфаркт, с чернодробно страдание, при хипертонична криза.

Взаимодействие с други медикаменти

АМЛОДИГАММА може да се повлияе или да окаже влияние върху други медикаменти при паралелна употреба. Внимание изисква комбинирането с  противогъбични, лекарства за СПИН, антибиотици, статини, съдържащите жълт кантарион, лекарства за сърдечни болести, против температура.

Сокът от грейпфрут усилва действието на АМЛОДИГАММА и при игнориране на този факт е възможно твърде силно въздействие за смъкване на кръвното.

_______

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *