КОРИОЛ / CORYOL

Съдържа карведилол, захароза, лактоза, повидон К 25, колоиден силициев диоксид, кросповидон, магнезиев стеарат

Предназначение

кориолКОРИОЛ е бета блокер: лекува хипертония и намалява риска от инфаркт и инсулт. Продуктът е препоръчван при сърдечна недостатъчност и стенокардия, разпознаваема по характерната болка в гърдите. Приемът на този медикамент може да бъде в съчетание с друг, подходящ за конкретен случай със заболяване на сърдечно-съдовата система. Комплексната терапия включва още здравословно хранене и подходяща физическа активност.

Как се приема

КОРИОЛ се препоръчва от лекар, при когото пациентът е отишъл с конкретни оплаквания. Таблетките се поглъщат цели, с течност.

За лечение на хипертония първоначално се препоръчва прием на 12.5 мг веднъж дневно – само сутрин, или два пъти по 6.25 мг сутрин и вечер. По преценка на лекуващия дневната доза може да бъде увеличена до два пъти дневно по 25 мг.

При стабилна стенокардия лечението започва с прием на 12.5 мг КОРИОЛ два пъти дневно, сутрин и вечер.

Лечението на сърдечна недостатъчност започва от минималната доза от 3.125 мг два пъти дневно и обикновено достига до 2х25 мг. Ако пациентът е с телесно тегло над 85 кг, дневната доза може да нараства до 2х50 мг.

При неволно предозиране могат да се развият симптоми като замайване, затруднено дишане, забавен сърдечен ритъм и умора. На всяка цена потърсете медицинска помощ!

Ако е пропуснат прием в обичайното време, медикаментът се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не бива да се удвоява приеманата доза за компенсиране на пропуснатото.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е приемът на медикамента да причини алергични реакции, включително тежки, с отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане. Възможни са симптоми като болки в гърдите, гадене и повръщане, силно изпотяване. Не е изключено задържане на течности и подуване на крайниците; хипогликемия, замайване и главоболие, умора и слабост.

Съобщавано е също за дихателни инфекции и възпаления на отделителната система, промени в показателите на кръвната картина, зрителни проблеми, промени в стойностите на кръвната захар и холестерола, изтръпване на крайниците, стомашно неразположение, разстройство на стомашно-чревните функции, диария или запек, косопад, еректилна дисфункция, припадъци, влошено качество на съня, др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките.

При някои заболявания се преценява конкретно дали лечението с КОРИОЛ е допустимо при определен риск; в такива случаи то трябва да е под лекарски контрол. Така е за пациенти с белодробни или бъбречни заболявания, диабет, периферна съдова болест, страдания на щитовидната жлеза, псориазис, феномен на Рейно, при тумор на надбъбречните жлези, пр.

Този медикамент не се препоръчва за лечение на бременни и кърмачки, освен ако лекуващият не прецени това като крайно наложително.

Ако приемът на лекарството причинява влошаване на концентрацията, замайване или зрителни проблеми, най-добре е да не шофирате.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание изисква съвместяването на този медикамент с други заради рискове от взаимно повлияване на въздействията и проява на странични ефекти. Това се отнася до други продукти за сърдечно-съдови заболявания и хипертония, антидепресанти, лекарства при диабет, за инфекции, за храносмилателни проблеми, язва и киселини, циклоспорин при пациенти с трансплантирани органи, нестероидни противовъзпалителни, лекарства против астма и др.

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 28 таблетки по 6.25 мг

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.