ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЗИКАЛОР / ZYKALOR

Съдържа арипипразол, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, царевично нишесте, кроскармелоза натрий, хипромелоза, магнезиев стеарат, червен железен оксид

Предназначение

зикалорЗИКАЛОР се препоръчва при смущаващи симптоми като виждане и чуване на несъществуващи явления и звуци, подозрителност, настоятелна защита на погрешни твърдения, отегчение, несвързан говор и странности в поведението. Прилага се за лечението на подрастващи над 15 години и възрастни.

При част от пациентите, които имат нужда от лечение с този медикамент, се развиват симптоми като силна раздразнителност, забързан и продължителен говор, продукция на множество нереалистични идеи, свръхактивност и приповдигнатост. Медикаментът може да се използва и при депресивни състояния, тревожност, чувство на немотивирана вина и пр.

Как се приема

ЗИКАЛОР трябва да се приема според указанията на лекуващия. Най-често препоръчваната дневна доза е 15 мг, но тя може да бъде увеличена до 30 мг. Таблетките за деня се приемат наведнъж – поглъщат се цели, с вода, без връзка с храненията. При пропуснат прием дозата се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не бива да се взема двойна доза, за да се компенсира пропуснатото. Не се допуска прием на две дози в рамките на едно денонощие.

Превишената доза може да стимулира в по-силна степен страничните ефекти на лекарството, затова в подобни случаи се търси лекарска помощ.

Спирането на приема и промяната на дневната доза не може да стане без препоръка от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти са имали оплаквания от гадене и повръщане, стомашен дискомфорт и запек, замаяност и сънливост, тремор, зрителни проблеми, главоболие, умора. В по-редки случаи е възможно лекуваният да почувства учестено сърцебиене и замайване; отчита се завишено количество на хормона пролактин в кръвта.

Други описани странични ефекти са свързани със смущения в сърдечната дейност, алергични реакции с отоци, обриви и дихателни затруднения, промени в кръвната картина, висока кръвна захар, припадъци и кома, мисли за самоубийство, възпаления на вътрешни органи, хепатит, слабост и болки в мускулите, отоци и болки в крайниците, смущения в отделянето на урина, инсулт, внезапна смърт и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗИКАЛОР не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при лечението на деца под 13-годишна възраст.

Някои пациенти от рискови групи могат да вземат лекарството само след преценка за поносим риск и под медицински контрол. Това се отнася за диагнози и състояния като сърдечно-съдови заболявания, висока кръвна захар, припадъци, неволеви движения на мускулите, образуване на съсиреци. Смущаващи симптоми са сънливост, затруднения при преглъщане и пр.

ЗИКАЛОР не трябва да се приема по време на бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинациите на ЗИКАЛОР с други медикаменти, при което може да се развият неприятни или опасни симптоми, са продуктите за корекции на сърдечния ритъм, антидепресанти – включително на билкова основа, противогъбични, антиконвулсанти, повишаващите нивото на серотонин, трициклични антидепресанти и пр.

Усреднена цена в аптеките – 46 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *