Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хормоните диктуват: Какви промени настъпват в женския организъм всеки месец?

Ето какви промени настъпват в организма на жената всеки месец

Менструалният цикъл влияе на всички аспекти от живота на жената – на външния вид, вкусовите предпочитания, чувствителността към болка, теглото, кожата, самочувствието. Ето няколко съвета от специалисти как да подхождате към организма си предвид хормоналните промени.

1-8 ден на цикъла

Внимание – повишен естроген! През първата седмица намалява апетитът, особено за висококалорични продукти. Това е подходящ период за разтоварващ режим, като е най-добре да се храните с повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Така и нервната ви система ще е по-стабилна.

хормоните
Хормоните диктуват

От 8-ия ден на овулацията

Нивото на естрогена и тестостерона се повишава, но не достига своя максимум. Това е най-доброто време да се захванете с нещо ново: да усвоите основите на компютърното програмиране, нови кулинарни имения или да се заемете с изучаването на чужд език.

Благодарение на високото ниво на естроген, всичко, свързано с познавателни дейности, ще ви се отдава по-лесно. Концентрацията на този хормон дава енергия, засилва краткосрочната памет и скоростта на мислене, подобрява настроението. Така вие сте по-способни и търпеливи да решавате сложни задачи и проблеми.

1-ви ден след овулацията + 8 дни

Повишение на прогестерона, намаляване на естрогена и тестостерона в първата половина от седмицата (после естрогенът пак се повишава). Прогестеронът има успокояващ ефект. Иска ви се да си лежите на дивана и да почивате. Позволете си го. Но ако намерите сили да се надигнете, се заемете със спорт.

Изследвания показват, че този хормон помага да се изгарят 30% повече мазнини, затова ако положите малко усилие, можете да отслабнете доста по-успешно.

Последните 6 дни от цикъла

Естрогенът и прогестеронът намаляват. Ако в този период ви хрумне да се явите на събеседване, помислете добре. Когато естрогенът намалее, това предизвиква изменения в „химията на мозъка“, вие ставате по-неспокойни и песимистично настроени.

Така че е много вероятно резултатът от вашите усилия да е отрицателен. По-добре е през тези дни да не предприемате никакви съществени действия.

Източници:Здрaвeн журнaл,wоmаn.ru,Pixabay.com

царски билки за жената
Царски билки за жената – поддържа нормалния хормонален баланс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *