ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АТОРИС / ATORIS

Съдържа аторвастатин, повидон, натриев лаурилсулфат, калциев карбонат, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, талк, оцветители

Предназначение

аторисАТОРИС е един от продуктите статини, прилагани за регулация на липидната обмяна. Повлиява лошия холестерол и липидите, като намалява риска от сърдечни заболявания, високо артериално налягане, инсулт и инфаркт. Приемът на този продукт се съчетава с подходяща диета и умерена физическа активност.

Как се приема

АТОРИС се взема по лекарско предписание. Индивидуално определената доза се взема веднъж дневно – по едно и също време, без връзка с храненията. Таблетката се поглъща цяла, с вода.

Терапията започва с дневна доза от 10 мг. Тя може да се коригира през интервали от четири седмици до пределната от 80 мг. При лечението на деца над 10-годишна възраст допустимата максимално доза е 20 мг дневно.

Дневната доза и продължителността на приема се контролират от лекуващия. При пропуснат прием обикновено се изчаква времето за следващия; пропуснатата доза не се компенсира. При неволно предозиране трябва да се консултирате със специалист за възможните последици.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АТОРИС в някои случаи предизвиква алергични реакции с тежки обриви, отоци на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, шок.

Възможни са обриви с поява на мехури, включително по дланите и стъпалата, лющене на кожата и болки.

Не са изключени отклонения във функционирането на черния дроб, кървене, възпаление на носоглътката, главоболие, повишаване на кръвната захар, гадене и повръщане, газове, диария и запек. Съобщавано е също за болки в мускулите и ставите, болки в гърба, анорексия, влошено качество на съня и сънуване на кошмари, проблеми със зрението и слуха, панкреатит, замайване, травми на сухожилия, гинекомастия, задух, сексуални затруднения, диабет и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТОРИС не се прилага при алергия към една или повече съставки на продукта.

Продуктът не е подходящ за лечението на деца под 10-годишна възраст.

Противопоказан при бременност и кърмене.

При рискови групи е необходима индивидуална преценка за безопасно приложение. Касае се за пациенти с чернодробни заболявания, заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза; преживелите инсулт;  със заболявания на мускулите; с дихателна недостатъчност; редовно употребяващи алкохол; хора на възраст над 70 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е проследяване на лекарствените взаимодействия при паралелен прием с АТОРИС. Това се налага поради възможното повлияване на въздействията; касае се за комбинациите с циклоспорин, някои антибиотици, контролиращи липидните стойности, блокери на калциевите канали, лекарства за регулиране на сърдечния ритъм, антикоагуланти, перорални контрацептиви, болкоуспокояващи, антиациди, продукти със съставка екстракт от жълт кантарион.

При лечение с АТОРИС се ограничава консумацията на грейпфрут/сок от плода, както и на алкохол.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *