ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

На какво най-често се дължат болките в гърба?

Болки в гърба – какви са причините?

80% от хората са страдали поне веднъж от болки в гърба. Проблемът касае всички възрастни и двата пола са еднакво потърпевши.

Тази неприятност до голяма степен се дължи на неправилното положение на тялото при седене и стоене, при което отпуснатите мускули на гърба и корема не дават достатъчна опора на гръбнака. Как да подобрим нещата? С правилно лечение, рехабилитация и, най-важното – с правилно движение!

болките в гърба
Болките в гърба могат да бъдат внезапни

При по-леките болки в гърба се препоръчва кратка почивка на легло с използване на лекарства, мехлеми, кремове, гелове и др. срещу болката. При продължително залежаване цели пет пъти нараства рискът проблемът да стане хроничен и да се стигне до инвалидност.

Най-уязвимото място в гръбнака е дискът между последния бедрен и първия кръстов прешлен. Цялата тежест на горната половина на тялото пада върху площ с размера на монета. И най-често се стига до проблеми именно в тази област.

Болките в гърба могат да бъдат внезапни и еднократни или хронични и продължителни. За хронични болки говорим, когато продължават над три месеца или се повтарят в рамките на една година.

Поставяне на диагноза

Болките в гърба могат да се дължат на редица причини. Най-често срещаната е дисбаланс на мускулите на гърба. Други проблеми са свързани с междупрешленните дискове. Най-честото заболяване е лумбагото (което често наричаме „сецване в кръста“) – внезапна рязка болка при навеждане или завъртане на гръбнака, при която се стига до претоварване или скъсване на връзките между прешлените.

Дисковете са гъвкави хрущялни „възглавнички“, които разделят прешлените като буфери. Натискът, на който са подложени, зависи от положението на тялото. При лежане на гръб той е около 25 кг, а при стоене – около четири пъти повече. Ако вдигнем предмет с тегло 50 кг, натоварваме гръбнака си с тежест от 700 кг!

Но повече от моментното натоварване вреди продължителното неправилно положение на тялото. Ако седим прегърбени, с извит гръбнак, натискът върху дисковете между хрущялите се разпределя неравномерно, деформира ги и може да доведе до разкъсването им, при което може да изтече част от мекото желеобразно ядро. Причина за болката е притискането на оголените нервни влакна. Повредените дискове могат да причинят и прищипване на нерва, преминаващ край тях. При раздразване на седалищния нерв, който преминава по протежение на гръбнака в областта на кръста, болката се спуска по външната страна на бедрото чак до ходилото. Решението на тези проблеми е задача на невролозите, а в краен случай – на неврохирурзите.

Друга група възможни увреждания са дегенеративните изменения – износване на дисковете, образуване на шипове по прешлените, остеопороза или намаляване на калция в костите, артроза, артрит, който представлява възпалително заболяване на ставите, болест на Бехтерев и др.

Болките в гърба обаче могат да са проява на заболяване на други органи – жлъчка, бъбреци, панкреас, гинекологични органи и др. Не се изключват и туморите и метастазите в гръбнака.

Не можем да не споменем и сколиозата.

Това е изкривяване на гръбначния стълб, което може да е вродено, а също и придобито заради неправилна стойка. Лекува се със специална гимнастика, а в някои случаи се налага носене на корсет и дори операция.

Естествено, болките в гърба могат да се дължат и на травма, довела до счупване или изместване на прешлен. В този случай е застрашен и гръбначният мозък.

Увреждането на нервите на гръбначния мозък може да се прояви чрез двигателни нарушения и намаляване на чувствителността на крайниците, както и чрез нарушения в отделителната система. И в двата случая трябва да се отиде на лекар.

Източници:Здрaвeн журнaл,kр.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *