Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фармацевт съветва: Какви лекарства трябва да се използват при болка в ставите?

При болка в ставите е от значение изписаното от специалист лечение, но и помощта, която всеки сам може да си окаже у дома

болка в ставите

Болката от този вид, според статистиката, измъчва около 70% от възрастните хора. Болка в ставите, болка в кръста, болка в коленете – това са все усещания, които бавно, но сигурно ограничават, и в последствие убиват мобилността ни.

Има много причини за появата им, но някои от най-честите са артроза, наднормено тегло, метаболитни нарушения, разхлабване на ставните връзки или плоско стъпало.

Причини за болки в ставите

Най-често срещаното ставно заболяване, наречено артроза, произтича от факта, че с възрастта хрущялът в ставата се разрушава, причинявайки възпаление. Ставата става по-плътна и губи мобилност.

Друг често срещан проблем със ставите, който е характерен за възрастните хора, е натрупването на остеоидна тъкан. Познато е и като натрупване на костна тъкан. Заболяването е свързано и с „износване“ на тялото: ставните връзки отслабват, има възпаление и като резултат – костно натрупване. До 75 годишна възраст 85% от хората се оплакват от болка в петата. Пациентите с плоски крака са в специална рискова зона.

Разбира се, наднорменото тегло също засяга ставите – всеки натрупан килограм значително увеличава натоварването на т.нар. носещи стави – бедрената и колянната става. Според статистиката заболяванията на коленните стави, при хора с наднормено тегло, се срещат четири пъти по-често от тези, чието тегло е в границите на нормата.

По ирония на съдбата, метаболитните нарушения могат също да повлияят на ставите. Например, отлагането на кристали от пикочна киселина в редица случаи води до подагра – възпаление на ставата на големия пръст.

Лечение на болка в ставите

Какви лекарства се ползват при болка в ставите? Какво е добре да имаме под ръка, в домашната аптечка, така че да преживеем без болка следващото посещение при лекаря? Ирина Дъбоносова има 50-годишен опит като фармацевт в Москва. От нейните съвети се възползва популярното издание „Аргументи и факти“.

При болка в ставите, лекарите препоръчват използването на нестероидни противовъзпалителни средства или анестезиращи и затоплящи мехлеми.

Почти всички лекарства, които се предписват при болки в ставите, за съжаление, не могат да се използват дълго. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) и анестетичните мехлеми могат да предизвикат проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

С особено внимание към употребата на такива лекарства трябва да бъдат диабетици, хора със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Също така има мехлеми, базирани на отрова от змия и пчелна отрова, които имат затоплящ и регенериращ ефект. Въпреки това, те също не се препоръчват за ползване дълго време. Първо, те могат да доведат до опъване на лигаментния апарат и влошаване стабилността на ставата. И второ, подобни мазила съдържат токсини – отровата си е отрова. Използвайте тези лекарства най-добре под наблюдението на лекар.

Лекарствата на основата на лют червен пипер със силно затоплящ ефект също трябва да се приемат с повишено внимание. Те могат да предизвикат възпаление на кожата.

Друг вид лекарство е лечението с медицинска жлъчка. Лекарствата с медицинска жлъчка имат затоплящ ефект, притежават и аналгетичен и абсорбиращ ефект, подобряват кръвообращението, нормализират силата на костната и хрущялна тъкан, облекчават спазмите в мускулите около ставата, увеличават ефекта на други лекарства, включително болкоуспокояващи и противовъзпалителни.

От повечето лекарства, които може да си закупите от аптеката без рецепта, мехлемите, които съдържат медицинска животинска жлъчка, са за предпочитане. Най-важното – подходящи са за продължителна употреба. Трябва да е има предвид, че при по-дълга употреба предизвикват появата на малки рани по кожата в областта на прилагане.

Препоръчително е да използвате лекарствата, които сте закупили няколко часа преди да излезете. Те могат да се използват и за болка след физическо натоварване, или при травма, например с разкъсване или, както хората казват, опъване на връзките.

Ето кратък списък на лекарствата, които може да си закупите без рецепта при болка в ставите

– STOP PAIN – УНИВЕРСАЛЕН УРЕД ЗА БЪРЗО ПРЕМАХВАНЕ НА БОЛКАТА.

– Коланът НАНОБЕЛТ, който спира болките в кръста!

– Масажен гел с медицинска животинска жлъчка “ Ортофит“ – 125 мл.

– Масажен гел с черен оман. От същата серия са и масажен гел с див кестен и арника.

– Масажен крем Амрита с люта чушка

– Масежен гел с дяволски нокът

– Долорен таблетки

– Ибудолор и другите, подобни на него.

артромин
Артромин – чешкото чудо за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *