ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблеми с простатата: как да ги познаем и да се предпазим от тях?

Простатата, това е жлеза, която се намира в мъжката полова система. Нейното разположение е в областта на малкия таз, точно под пикочния мехур като обгражда уретрата

Намира се точно на кръстопътя между пикочните и половите пътища. Има формата на кестен. Основна нейна функция е секрецията- започва от пубертета, под действието на мъжкия полов хормон- тестостерон. В секрета му се съдържат голямо количество ензими, които представляват белтъци с важни функции.уголемена простата

Симптоми при проблеми с простатата:
–честата нужда за уриниране (особено през нощта)
–намалява се притока на урина
–наблюдава се болка при уриниране
–има проблеми с изпразването на пикочния мехур
По-голямата част от мъжете започват да наблюдават тези симптоми след навършването на 50 години. Увеличаването на простатата( хипертрофия на простатата) е основната причина за възникването на това нарушение.

Младите мъже на обръщат много внимание на тази малка жлеза, чиято основна функция е да секретира течност. Нейната роля е да осигурява по-голямата мобилност на сперматозоидите по време на еякулация. През последните години се наблюдава все по-честата поява на нарушения, свързани с простатата. Тя започва да се уголемява- по принцип това е един естествен процес в организма, но когато размерът на простатата се увеличи до точката на притискане на уретрата. Това може да доведе до проблеми с уринирането.

 

За по-лесно разбиране на мъжката пикочна и полова система

Простатата заобикаля произхода на уретрата- това е малкия канал, който пренася урината от пикочния мехур извън организма. Това анатомично разположение обяснява защо толкова много хора с проблеми с простатата изпитват болка по време на уриниране.

проблеми с простататаСимптоми на доброкачествена простатна хипертрофия
Разширяването на простатата започва скрито, понякога дори на 30-годишна възраст. Освен това, ДПХ (доброкачествена простатна хипертрофия) не причинява симптоми или разстройства, тоест може да се развие и да продължи известно време, без да дава никакви признаци.
Първите причини за разширяването на простатата са забавяне при уриниране, необходимост за напъване, намаляване притока на урина- тя става все по-прекъсната, и по-прекъсната. Често изпразването на пикочния мехур се постига след няколко опита и то в комбинация със силни мускулни усилия в областта на корема.
В напреднали стадии може да се появят и други симптоми като например- образуване на уринен остатък в края на уринирането, наличието на „късни“ капки, намалени интервали между уринирането, пълното изпразване на пикочния мехур е невъзможно.

 

Как да се предпазим?

Често се казва, че простатата е „слабата“ точка на човек. Това е така, защото проблемите с нея не са необичайни при мъжете. БХП е едно от най-честите доброкачествени състояния при мъжете над 40-годишна възраст. Освен това, разпространението му се увеличава с нарастване на възрастта. След 50 години ще стане така, че един от двама ще страда от уринарно разстройство. Не е възможно да се предотврати уголемяването и следователно доброкачествената хипертрофия на простатата. Но някои добри рефлекси могат да предпазят от влошаване и да понижат опасността от неговите последици.
Необходимо е:
–да се спазва здравословна и нискомаслена диета
–да се поддържа нормално телесно тегло
–да се практикува редовна физическа активност
–умерена консумация на алкохолни напитки
–да се ограничи или напълно избегне тютюнопушенето

                                                                                         Рак на простата
С около 57000 случая годишно, ракът на простатата се превръща в най-разпространения рак при хората, обикновено след 50-годишна възраст. Шансовете за възстановяване се увеличават драстично, ако се диагностицира на по-ранен етап. Мъжете трябва да бъдат редовно наблюдавани за индивидуален скрининг на 50 години,

 

Уролозите посочват, че този скрининг намалява смъртността от рак на простата с 4% годишно

Причините за появата на рак на простата са сложни и все още не са известни. Възрастта е най-големият рисков фактор. Семейната история съще оказва влияние, особено когато става дума за близки членове на семейството (баща или брат).

Какво споделя специализирания лекар Лорент Саломон, Урологичен отдел:
„Във Франция, броят на операциите на простата е намалял с 35%. Има няколко обяснения за това. На първо място, честотата на рак на простатата намалява. За някои видове рак, хирургичната намеса не е най-доброто решение. Такава операция може да предизвика редица странични ефекти като еректилна дисфункция. За 10 години постигнахме голям резултат в лечението на напреднал рак, тоест с един или повече метастази. На този етап, леченията се основават на хормонална терапия и химиотерапия. Тяхната роля е да помогнат в контрола на заболяването. Хормоналните терапии обикновено се извършват чрез химическа кастрация с лекарства. Целта е да се предотвратят ефектите на мъжките хормони, които са склонни да стимулират разпространението на рака. Напоследък се наблюдават реални ползи чрез комбиниране на химиотерапия и хормонална терапия.“

Андре, на 67 години, е лекуван от рак на простата:
„Когато бях на 50 години, започнах да си правя кръвен тест всяка година, за да се следя нивото на PSA. След един от тестовете, нивата не бяха в нормата. Бях много притеснен и се обадих на лекаря си. Той ме успокои, че може да е „просто“ аденом. Оказа се, че нямам аденом след диагностиката с ултразвук, а рак. След обсъждане с уролога, избрах операция, въпреки всичките рискове от странични ефекти. Започвам да се възстановявам малко по малко.“

Източник:onmeda.fr

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *