ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МАКРОПЕН / MACROPEN

Съдържа мидекамицин, микрокристална целулоза, калиев полакрилин, магнезиев стеарат, талк, кополимер на метакриловата киселина, макрогол 4000, титаниев диоксид

Предназначение

макропенМАКРОПЕН е антибиотик от макролидната група. Приемът му блокира растежа на патогенни бактерии, причинили инфекции в организма. Често е препоръчван при дихателни инфекции, възпаления на кожата и подкожната тъкан, на органи от отделителната система. Подходящ за терапия при някои видове диария, като лечебно и профилактично средство срещу дифтерит и коклюш. Коментира се като алтернатива на пеницилина при свръхчувствителни пациенти.

Как се приема

МАКРОПЕН се взема преди хранене, три пъти дневно – на 8 часа, в продължение на 7 до 14 дни. Точната доза и продължителността на приема зависят от здравословния проблем и състоянието на пациента. Най-често единичната доза е 400 мг – за възрастни и за деца с телесно тегло над 30 кг. При деца с по-малко тегло се определя индивидуална доза в зависимост от телесната маса. Медикаментът може да се предлага и под формата на суспензия, което е по-добрият вариант за малките деца.

Ако е пропуснат прием, дозата следва да се вземе при първа възможност или в часа за следващата доза. Не бива да се приема по-голямо количество с цел компенсация. Превишаването на съответстващата доза може да причини гадене и повръщане, препоръчително е да се потърси лекар.

Възможно е да настъпи подобрение още 2-3 дни след началото на приема. Въпреки това лекарството не трябва да се спира, тъй като здравословният проблем ще се появи отново.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този антибиотик може да предизвика алергични реакции – уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднен говор, дихателни проблеми. Тези реакции са доста редки; изискват незабавна връзка с лекар и мерки за овладяване на алергичната реакция.

Сред съобщаваните странични ефекти са гадене и повръщане, диария, възпаление на лигавицата в устната кухина, отслабен апетит, както и чернодробни нарушения и жълтеница.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МАКРОПЕН не бива да се употребява при алергия към основния компонент или към някоя от помощните съставки.

Антибиотикът е противопоказан при увреден черен дроб и при заболявания на дебелото черво.

МАКРОПЕН се избягва при кърмене; възможно е да се препоръча на бременни, при условие че очакваните ползи превишават потенциалния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои съчетания от лекарствени продукти и МАКРОПЕН могат да предизвикат тежки странични ефекти или да се промени терапевтичното въздействие на всеки от приеманите медикаменти. С особено внимание се анализират възможните съвместявания с антикоагуланти, циклоспорини, лекарства при епилепсия и пр._

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 16 таблетки по 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *