Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шум в ушите – ето кога сигнализира за сериозен здравословен проблем

Наличието на шум в ушите може да е сигнал за сериозно заболяване

шум в ушите
Хипертонията е една от честите причини за появата на шум в ушите

Шумът в ушите (наричан още тинитус) сам по себе си не е заболяване. Но може да бъде симптом на доста сериозни проблеми със здравето. Обикновено това усещане се появява внезапно, в тиха обстановка, най-често – преди сън. Дори и само това вече е повод да се обърнете към отоларинголог.

Не бива да отлагате посещението при лекар, ако шумът в ушите ви „преследва“ вече пореден ден и е съпроводен от виене на свят, повдигане, нарушена координация на движенията, трепереща походка, силно главоболие, болки в областта на сърцето.

 

Ето какви са проблемите, за които предупреждава шумът в ушите:

 

Хипертония

Това е една от честите причини за появата на тинитус. Ако често качвате кръвното, трябва да го мерите в моментите, когато се появява пищене в ушите, и тогава, когато го няма. Ако разликата е осезаема, тогава и причината е очевидна и трябва да се обърнете към кардиолог.

Появата на шум в ушите и главоболие, „мушици“ пред очите, болки в областта на сърцето може да е проява на хипертонична криза или дори развиване на инсулт. Така че при такъв комплекс от симптоми, викайте „Спешна помощ“.

Церебрална атеросклероза

И това заболяване може да предизвика шум в ушите. Защо се получава така? При церебрална атеросклероза кръвоносните съдове губят еластичност и не могат да пулсират в такт с движението на кръвта. Така кръвотокът в съдовете става турбулентен (със завихряне) и възниква усещане за шум с всяка пулсация. Шумът в ушите може да бъде предизвикан и от спазъм на мускулите, прикрепени към слуховите осикули (малки кости, които пренасят вибрациите от тъпанчето), или от пулсирането на кръвоносните съдове, които са свързани със средното и вътрешното ухо.

Това може да се наблюдава при висока температура, възпалено средно ухо или при значително физическо натоварване. За да се убедите в правилността на диагнозата, е необходимо да отидете на преглед при невролог.

Отит

При това заболяване шумът (звън, жужене) в ушите се съчетава със сърбеж и зачервяване на външния слухов канал, болезненост при докосване, намаляване остротата на слуха, гнойно изпускане от ухото. Отитът често се появява след попадане на вода в ухото (например по време на плуване), увреждане на слуховия канал (да кажем при почистване с клечка), а също и при усложнения след респираторни инфекции.

Мигрена

Основният симптом на мигрената е пулсиращата, интензивна болка, която обикновено обхваща едната половина на главата. Често тази болка е съпроводена от шум в ушите.

Отосклероза

Това заболяване засяга костния лабиринт – получава се разрастване на костната тъкан в елементите, които свързват средното ухо с вътрешното. Причината за възникването на това заболяване е неизвестна. Обикновено е в хронична форма и започва в едното ухо, а после се разпространява в другото.

Възниква обикновено в тийнейджърска възраст, рядко – в детска, като при жените се наблюдава значително по-често, отколкото при мъжете. Проявява се с шум в ушите и значително понижен слух, понякога се стига до глухота.

Множествена склероза

Ако шумът в ушите се съчетава със световъртеж, нарушение в движенията на крайниците (парализиране), усещане за мравучкане по кожата, незадържане на урина и др., може да се предполага развитие на това сериозно заболяване на нервната система. Неговите прояви са доста разнообразни, така че точна диагноза може да постави само лекар след обстойни изследвания.

Неврином на слуховия нерв

Става дума за заболяване, при което се образува доброкачествен тумор. За невринома е характерно съчетаването на шум в ушите, постепенно намаляване на остротата на слуха (чак до загуба на слух) и световъртеж.

Невриномът може да протича безсимптомно, докато не започне да притиска други структури около ухото, което води до загуба на слух, нарушена координация на движенията, усещане за изтръпване или мравучкане по лицето и т.н. При поява на описаните симптоми трябва възможно най-скоро да се обърнете към отоларинголог за преглед и уточняване на диагнозата.

Източници: Здрaвeн жуpнал,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Шум в ушите – ето кога сигнализира за сериозен здравословен проблем

  1. Евгени Манчов каза:

    Имам шум в ушите от няколко месеца, но не откриват проблем. Може ли да предложите нещо за лечение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *