Симптоми преди инфаркт: как да ги разпознаем?

Инфарктът представлява смъртта на част от сърцето поради недостатъчно подхранване и доставяне на кислород. Вредите са необратими

инфарктСърцето се подхранва и окислява от артерии, наречени коронарни артерии. Те биват 3 основни вида

Ако една от тези артерии се стесни или запуши, тогава част от сърцето няма да получава кислород. Това ще причини болка и след време тази част от сърцето ще умре. Нарича се инфаркт или по-често сърдечен удар.

Други причини, предизвикващи сърдечен удар:
–вирус
–смърт от електрически ток
–травматизъм
–грешка при храненето със здравословна артерия (анемия, хипотония, недостиг на кислород)

Инфарктът се характеризира от 2 параметъра:
1.Местоположение
Важно значение има мястото на запушване на артерията- дали ще бъде в началото, в средата или в края. Както при реката, колкото е по-близо замърсяващия фактор към източника, толкова щетата на брега ще бъде по-голяма.
2.Продължителност
Плаките на атерома се образуват в лигавиците на артериите през целия живот. Атерома, това е доброкачествено кожно образувание. В състава му може да влизат мазнини, кръв, фиброзна тъкан и други. В резултат на натрупването от вътрешната страна на артериите, диаметърът на кръвоносния съд намалява значително и това пречи на потока на кръвта.
Плаките на атерома се дължат на:тютюнопушене
–тютюнопушене
–диабет
–повишено кръвно налягане
–висок холестерол
Без промяна в начина на живот, плаките продължават ще продължават да се натрупват, затруднява се преминаването през коронарните артерии и довежда до болка в областта на сърцето.

Храни, богати на холестерол, които трябва да се избягват

Само храните от животински произход съдържат холестерол. Жълтъкът в яйцето съдържа около 250г холестерол. Други съставки богати на холестерол са саламите, черния дроб, бъбрек, мозък, наденички на скара, някои видове риби (сардини), масло, крем брюле, тирамису и други.

Симптоми за инфаркт
Симптомите за инфаркт са различни за всеки един човек. 80-90% от случаите се характеризират с болка в гръдния кош- понякога интензивно, а други пъти по-скоро като неудобство. Често се свързва с болка: 56% лява ръка; 30% дясна ръка; 27% между раменете и 31% в челюстите. Други класически симптоми са затрудненото дишане, гадене или повръщане, нарушения в храносмилателната система (болка в областта на коремната кухина).
След инфаркт е задължително да се следи състоянието на пациента, защото има голяма вероятност да има повторение. Обикновено симптомите остават същите като при първия инфаркт. Може да се появи сърдечна недостатъчност.

Сериозността на заболяването
В някои страни като Франция, се наблюдава понижаване броя на сърдечните удари. Това вероятно се дължи на намаляването консумацията на тютюн, регулация на повишеното кръвно налягане, холестерола и диабет. Най-застрашени са жените и хората над 75-годишна възраст.
сърдечен удар

Какво да правим в случай на инфаркт?
Ако симптомите се прояват леко, може да се подозира, че е ангина пекторис. За всеки случаи, е необходимо да се извърши консултация със специалист. Ако симптомите са скорошни или протичат умерено, в такъв случаи е задължителна консултацията и освен това трябва да се избягват всякакви усилия. По време на инфаркт, симптомите не отминават. Изключително важно е да не се влошава ситуацията и организмът да се нуждае от повече кислород. Необходимо е, да си починете и да останете спокойни. През това време се обадете на Бърза помощ и дайте точно описание на състоянието ви.

Как да избегнем появата на сърдечен удар?

100% избягване от инфаркт е невъзможно. Дори хора, водещи здравословен начин на живот без рискови фактори, могат да преживеят инфаркт. Някои фактори, като например генетиката на човек, не могат да се променят.
Хора, страдащи от диабет, с високо кръвно налягане и високи нива на холестерол, трябва да спазват определени диети и редовно да се изследват.
Тютюнът е първият рисков фактор за младите хора, който увеличава шанса от инфаркт преди 50-годишна възраст.
Наднорменото тегло също е основен фактор, отговарящ за появата на диабет и хипертония. Причината е липсата на всякаква физическа активност.

Какво да предприемете след инфаркт?
След инфаркт, започнете прием на медикаменти, които да предотвратят опасността от повторна поява.
1.Лекарите препоръчват да направите „почивка“ за 1 месец. Почивката е, от една страна, липса на физическа дейност, а от друга психическа- тоест пълно отпускане.

2.Редица изследвания доказват, как диетата е ключов елемент от поддържането на доброто състояние на сърдечносъдовата система.

3.Спрете тютюнопушенето!
Тютюнът е водещ фактор рисков фактор за появата на инфаркт.

4. Направете омега-3 лечение!
Както знаем омега-3 са полезни за нашето здраве. Използват се като лек за хора, претърпели миокарден инфаркт. Тяхната функция е да подобри сърдечната функция и да намали възпалителните процеси.

5.Осъществявайте лека и приятна за вас физическа активност!
Ходете 30 минути всеки ден, плувайте с вашето темпо, правете йога. Тези дейности позволяват на сърцето да възстанови функциите си, да се съживи. Освен това намаляват стреса.

6.Слушайте музика.
Музиката оказва влияние върху нашите физиологични отговори. Някои стилове музика забавят сърдечния ритъм, понижават тревожността.

Лечение на инфаркт чрез народни средства:

–диета на ябълки
–картофена диета
-смес от чесън, мед и лимон-приемат се по 4 супени лъжици на ден от сместа
–смес от Валериана, корен от Ангелика, Лавандула и Градински чай- 3 пъти на ден по 1 чаша
–екстракт от глог, приготвен от плода му- прием сутрин и вечер
–комбинация от мед, стафиди, ядки и сушени кайсии
атеросклероза

Доктор Ангелова е диетолог и препоръчва, за да се избегне появата на инфаркт, трябва да знаем, че в основата стои процесът атеросклероза. Характеризира се с плаки от холестерол, калций и наситени мазнини. За да се избегне този проблем, е необходимо спазването на определен тип диета. Трябва да се приемат повече плодове и зеленчуци, по-голямо количество вода. Да се избягва консумацията на кафе, алкохол и безалкохолни напитки.

Източник:onmeda.fr

Оценете статията
Оценка 3 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.