Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рефлекс или болест? Наистина ли прозявката е предупреждение за опасно заболяване?

Все някога трябва да си зададете въпроса дали прозявката е просто рефлекс, или би могла да бъде предупреждение за някакво заболяване

Ако често се прозявате, ако прозявката се случва дори когато сте отпочинали и не чувствате умора – трябва ли да се притеснявате за това? В тази статия ще се опитаме да ви дадем информация, която ще представи прозявката като нещо повече от рефлекс на тялото.

Мнозина смятат, че да се прозяват е напълно безобиден и дори полезен рефлекс. Когато човек се прозя, мускулите му се отпускат и мозъкът се насища с кислород. Но, специалистите предупреждават, че честото и безсмислено прозяване може да бъде симптом на опасни заболявания. Как да различим безобидната сънливост от неразположението и да осъзнаваме, че е време да отидем на лекар?

Защо се прозяваме?

Хората се прозяват поради няколко причини. Прозявката може да бъде психологическа „верижна реакция“, умора, липса на кислород, емоционално и физическо натоварване. Най-често тя идва тогава, когато „не можете да дишате“: като правило в такива случаи човек е прекарал дълго време в непроветрено и задушно помещение. Прозявката гарантира насищането на мозъка с кислород, вентилира и помага да се работи по-добре.

„Имайте предвид, че е полезно да се прозяте. Скоро ще имате решение на проблема, който ви занимава от сутринта, или ще ви хрумне някаква идея, която ще ви донесе успех“, казва терапевтът Александър Зубарев . – Това е така, защото мозъкът, в резултат на дълбокото дишане, се насища с кислород и става по-активен.“

Случва се, обаче човек да започне да се прозява когато е нервен или преди някое важно и отговорно събитие. По време на стрес хората на рефлексно ниво задържат дъха си, дори и без да го осъзнават. Нивото на кислород в кръвта пада, а тялото „кара“ човек да се прозя и да осигури приток на въздуха.

Вярно е, че прозяването има не само положителни аспекти, казва доктор Зубарев. Понякога честото прозяване без видима причина може да говори за наличието на сериозни заболявания – от хормонални разстройства в тялото до диабет и множествена склероза.

Прозяването предупреждава за опасност?

Ако стаята е вентилирана, а през нощта сте спали добре, но все още не спирате да се прозявате, няма да е излишно да се консултирате с лекар. Редовното прозяване може да бъде знак за сериозни заболявания – например диабет. Факт е, че при това заболяване, глюкозата не влиза в клетките на тялото и не произвежда енергия. Пациентът изпитва ужасна умора, винаги иска да спи – оттук и честите прозявки, като следствие от умората.

Сънливостта в комбинация с прозяване може да бъде симптом на друго опасно заболяване – нощна апнея или продължително забавяне на дишането по време на сън. Обикновено в рисковата зона са хората, които хъркат. Понякога в процеса на хъркане човек внезапно спира да диша, и само няколко секунди по-късно започва да отново. Това задържане на дъха може да продължи няколко минути. Някои не придават голямо значение на този факт, но всъщност апнеята нанася значителна вреда на тялото. Докато човек не диша, кислородът не влиза в тялото и всички органи започват да работят по-зле. Малко след като се събуди тялото се стреми да компенсира липсата на кислород и човек постоянно се прозява.

Как да разберем, че е време да отидем на лекар?

Прозявката се появява при понижено налягане. „Рязкото намаляване на налягането е симптом на сериозни патологии“, предупреждава терапевтът Зубарев. „По-специално, това може да бъде аневризъм на аортата, много опасно заболяване, което е практически асимптоматично и изпълнено с негативни последици“. Също така, повтарящото се прозяване може да означава начален етап на множествена склероза – заболяване, при което нервната система е увредена.

Лекарят напомня: само по себе си прозяването не може да бъде независим признак на болестта. Всяко заболяване се проявява с набор от различни симптоми. Така че, при множествена склероза, в допълнение към прозяването, такива са нарушение на координацията на движението, зрителното увреждане, слабост на мускулите.

 

„Честото прозяване в съчетание с други симптоми може да бъде признак на емоционален стрес или депресия, както и хормонални нарушения или неправилно кръвообращение и други заболявания“, казва Зубарев. – Ако често се прозявате и изпитвате други видове дискомфорт, потърсете лекар. Усещането на постоянна, съсипваща умора свидетелства само, че се нуждаете от по-добър сън! Често човек се прозява и просто защото съседът му се прозява – тази „верижна реакция“ е известна на всички. Има много различни мнения за природата на прозявката, но е абсолютно сигурно, че не причинява никаква вреда. Така че, ако някой наблизо се прозява сладко-сладко, не се колебайте да му направите компания: дайте на мозъка допълнителна порция кислород!“

Източник: www.segodnya.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *