Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЦЕРИДОЛ / CERIDOL

Съдържа парацетамол, пропифеназон, кофеин, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, талк

Предназначение

церидолАналгетикът ЦЕРИДОЛ се препоръчва за овладяване на зъбобол, ревматични и менструални болки, главоболие, зъбобол, както и при състояния с повишена температура и простудни болки. Медикаментът трябва да подейства в рамките на седмица. Ако това не се случи, задължително търсете лекарска помощ.

Как се употребява

ЦЕРИДОЛ може да се набави без рецепта, но е желателно приемът да се консултира с лекар.

Допустимата доза за деца над 12 години е до три пъти дневно по една таблетка. Възрастни пациенти могат да вземат до три пъти по една-две таблетки. Таблетките следва да се поглъщат цели, с достатъчно вода, като се разпределят равномерно в рамките на деня. Допустимо е разделянето на хапчето на две части по делителната линия, за по-лесен прием. При неволно предозиране е необходимо да известите лекуващия, за да се предприемат съответни мерки за неутрализиране на нежеланите ефекти. При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност. Не трябва да се поглъща двойна доза, за да се компенсира пропускът.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи е възможно да се проявят симптоми на задух и астма. Съобщавано е още за промени на показателите в кръвната картина, отклонения в чернодробните функции, смущения във функциите на храносмилателната система (гадене и повръщане, диария, коремна болка). Има информация и за сънливост и световъртеж, бъбречни увреждания, кожни обриви от различен тип, включително токсична епидермална некролиза. Не са изключени и тежки алергични реакции като отоци и смущения в дишането – до анафилактичен шок.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦЕРИДОЛ не се употребява при алергия към парацетамол, кофеин, пропифеназон или към помощните съставки на продукта. Противопоказано е приложението и при алергия към аспирин и продукти, съдържащи изброените активни съставки.

Продуктът не се прилага при хемолитична анемия и чернодробна порфирия. Необходима е оценка на риска при пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания, както и при хематопоетична дисфункция.

Медикаментът не се използва за лечение на деца под 12-годишна възраст.

Медикаментът не се препоръчва при бременност и кърмене. Краткосрочното му прилагане в тези случаи е допустимо само след изрично разрешение от лекар. Не шофирайте, ако приемът на ЦЕРИДОЛ ви причинява сънливост и замайване.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ЦЕРИДОЛ следва да бъде съобразен с възможните лекарствени взаимодействия, ако се налага паралелен прием с други медикаменти. Особено внимание е нужно в случаите, когато другите медикаменти съдържат аналогични съставки, например парацетамол или кофеин.

Лекуващият следва да планира промени в дозировките, режима на прием, възможната замяна на лекарства или временното спиране на някои от тях. Специално внимание е наложително при съчетаване с хипнотици, антиепилептични лекарства, метоклопрамид, рифампицин, хлорамфеникол, антикоагуланти, антихистамини, барбитурати, бензодиазепини, перорални контрацептиви и др.

ЦЕРИДОЛ не се приема едновременно с алкохол.

_________

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 10 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *