Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФОРСИД СОЛУТАБ / FORCID SOLUTAB

Съдържа амоксицилин трихидрат, калиев клавуланат, микрокристапна целулоза, диспергираща се целулоза, кросповидон, магнезиев стеарат, есенция – ванилия, мандарина и лимон, токофероли, захарин

Предназначение

Антибиотикът ФОРСИД СОЛУТАБ лекува инфекции на дихателната система, средното ухо и синусите, отделителната система, инфекции на меките тъкани, зъбите, костите и ставите. Той постига терапевтичните си ефекти благодарение на два активни компонента: амоксициклин и клавуланова киселина. Антибиотичната съставка амоксициклин е от пеницилинов тип; понякога ефектът й може да бъде блокиран. Затова в продукта е прибавена клавулановата киселина, която не допуска споменатия блокаж. ФОРСИД СОЛУТАБ е медикамент, подходящ за лечение на деца и възрастни в съответни дози.

Как се употребява

ФОРСИД СОЛУТАБ трябва да бъде препоръчан от лекар, който преценява ефективността му при заболяване на конкретен пациент.

Възрастни и деца с тегло над 40 кг могат да приемат по една таблетка два пъти дневно, или по лекарско предписание – три пъти дневно. Децата с телесно тегло под 40 кг следва да бъдат консултирани от лекар, след което да се реши дали да бъдат лекувани с този антибиотик и при какъв режим.

Таблетките могат да се поглъщат с вода или да се разтварят до получаване на суспензия; половин чаша вода е достатъчна за получаването на разтвора. Приемът е малко преди хранене или в началото му. Интервалът между два приема е най-малко четири часа, а продължителността на лечебния курс не повече от две седмици.

При някои рискови пациенти – например с чернодробни проблеми, е наложителен контрол върху кръвните показатели или избор на друг медикамент.

Детският вариант на лекарството се дава в съответстваща доза – според възрастта и теглото. Медикаментът не е подходящ за възрастовата група под две години.

Възможни нежелани ефекти

ФОРСИД СОЛУТАБ може да предизвика алергични реакции, изразени в кожни обриви, възпаление на кръвоносни съдове, ставни болки, треска, оток на лимфни възли, оток на лицето и гърлото със затруднено дишане, припадъци. При подобни симптоми е необходима спешна медицинска помощ.

Сред съобщаваните странични ефекти са и възпаление на дебелото черво с тежка диария, гъбични инфекции, гадене и повръщане, замаяност и главоболие. В редки случаи се наблюдават главоболие и замаяност. При лабораторни изследвания е възможно при някои пациенти да се установят промени в кръвните показатели и стойностите на чернодробните ензими.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФОРСИД СОЛУТАБ не се прилага при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при чернодробни заболявания или прекарана жълтеница.

При рискови пациенти се преценява конкретно дали прилагането на този антибиотик е безопасно. Става дума за случаи с инфекциозна мононуклеоза, възпаление на дебелото черво, проблеми с уринирането, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Бременни и кърмачки могат да приемат този медикамент само след консултация с лекар.

Не шофирайте, ако терапията с ФОРСИД СОЛУТАБ причинява замайване и главоболие и концентрацията ви е влошена.

Взаимодействие с други медикаменти

ФОРСИД СОЛУТАБ влиза в лекарствени взаимодействия с медикаментите срещу подагра като алопуринол и пробенецид. Това следва да се има предвид, когато се определя дневната доза за конкретен пациент; възможно е също комбинацията да провокира интензивна проява на страничните ефекти.

Специално внимание е необходимо при комбинации с антикоагуланти и продукта метотрексат – използван срещу рак и ревматизъм.

_________

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за опаковка от 14 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *