ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Простатит: какво е, от какво се появява и как се лекува

Простатит. Лечение на простатит – билки и лекарства. Какво помага при простатит: масаж, диета, лазер. Какво представлява  простатит? Хроничен простатит. От какво се появява? Симптоми на простатит. Усложнения при простатит.

Ето какво представлява простатит!

Простатит е възпаление на простатната жлеза. В зависимост от това дали става дума за остра или хронична форма на болестта, се подбира и схема за лечение.

Лекарства при простатит

Както споменахме – от разновидността на заболяването зависи и подходът за лечение при простатит. Влияние при избора на медикаменти оказва и комплексът от симптоми при конкретния пациент. В някои случаи се назначава антибиотично лечение за период от няколко седмици. Приемът на антибиотици може да се допълни от терапия с болкоуспокояващи препарати, лаксативи, алфаблокери. При по-тежките форми може да се наложи и оперативна намеса.

В редовете по-долу изброяваме някои от най-често предписваните групи лекарствени препарати. Трябва да се има предвид обаче, че лекарят е този, който ще назначи подходяща схема за лечение. Не бива да се приемат самосиндикално медикаменти със съмнителен ефект при конкретния пациент.

  • Хинолони – представители на тази група са левофлоксацин и ципрофлоксацин. Те се отличават с добро проникване в простатата и с добра бионаличност, като действат с успех при основните причинители на простатита. Не се отчитат много странични ефекти;
  • ТриметропримБисептол е най-популярният представител на групата. Действието им наподобява това на хинолините, като често се използват заедно;
  • Тетрациклини – действат, ако причината за простатита са хламидии или микоплазми. Ефектът им при други бактерии е по-скоро минимален;
  • Имидазолови – в групата влизат Флажил и Тинидазол. Отличават се с действие срещу трихомоните и анеробните причинители.

Трябва да се има предвид, че от значение за успеха на терапията е начинът на прием на антибиотика – перорално, венозно или мускулно. Директното инжектиране в простататата също е възможен вариант, като необосновани са притесненията от болка, инфекция или кървене.

Добавки при простатит

Важна част от лечението на простатит е цялостното прочистване и укрепване на организма. Именно тук идват на помощ хранителните добавки. Те могат да се използват общоукрепващо и профилактично, както и по време на антибиотично лечение.

Просталек – Zona Pharm
Просталек е продукт за мъжко здраве!

Просталек е може би най-популярното наименование за хранителна добавка при проблеми с простатата. Продуктът на Zona Pharm допринася за преодоляване на голяма част от смущенията, които са налице при възпаление на простатната жлеза. Редовният прием на добавката оптимизира функциите на простатата, като намалява негативните последици, свързани с възпалителния процес и с възрастовите изменения.

Самият препарат на Zona Pharm е с изцяло билково съдържание. В състава му влизат екстракти от ветрогон и корен от коприва, комбинирани с витамин В5, цинк, селен и други полезни вещества.

С профилактична цел и като поддържаща терапия е достатъчно да се приема само по 1 таблетка дневно. При комплицирано случаи дозата може да се увеличи до 2 таблетки, като предварително се получи мнението на специалист.

Просталек – Мирта Медикус

Просталек, но произведен от Мирта Медикус, е още един продукт в подкрепа на мъжкото здраве. Представлява съвременен продукт на основата на билкови екстракти, витамини, минерали и аминокиселини, които подобряват състоянието на простатната жлеза и сексуалната функция при мъжа. Освен това, съдейства за цялостно очистване на пикочните пътища и отделителната система.

Просталек на Мирта Медикус може да се приема за продължителен период от време в доза от 1 до 2 таблетки дневно.

Цернилтон

Цернилтон представлява екстракт от цветен прашец. Приема се до 1000 мг на ден, като се смята, че по този начин ще се облекчат симптомите на простатита, най-вече на хроничната му форма.

Кверцетин

Кверцетин е антиоксадант. Приеман под формата на хранителна добавка, той неутрализира възпалението и ограничава болката и останалите симптоми на заболяването. За по-силен противовъзпалителен ефект кверцетин може да се комбинира с бромелаин и папаин.

Цинк

Цинкът е сред минералите с доказани ползи за здравето на простатната жлеза. Според някои проучвания комбинирането му с антибиотици намалява симптомите на простатит.

Витамин С

Смята се, че в доза от 500 мг на ден витамин С неутрализира растежа и размножаването на E.Coli. По този начин допринася за лечението на бактериалната форма на болестта.

Билки при простатит. Народни рецепти

Тиквени семки

Сред популярните народни лекове при простатит са тиквените семки. Най-често се цитира рецепта, за която ни е напомнил и нашият редовен читател Лилян Здравев. Ето я и нея:

Билки помагат при простатит!

„Вече съм на 65 години. Затова често си имам „мъжки проблеми”. Правя обаче всяка година следната рецепта. Трябва ми 500 г семе от тиква. Аз си имам градина, та това не ми е проблем. Мелям семките на машинката за кайма. Вече като са готови, слагам 250 г хубав мед. Правя малки топчета, колкото лешничета.

Всеки ден сутрин, обед и вечер вземам по едно „лешниче”. Държа в устата и чакам да се разтвори. Така всеки ден, докато дозата свърши.

С тази рецепта си гарантирам, че няма да имам проблеми с простатата. И така до следващата година, когато повтарям всичко.”, пише ни Лилян.

Ще добавим само, че има и други интерпретации на темата за лечение на простатит с тиквени семки. Може да се приемат по 25 г от тях самостоятелно всеки ден или 1 с.л. млени семки да се разтварят в чаша с топло мляко.

Кестени

Ако изберете да лекувате простатит с кестени, можете да изберете между няколко варианта. Първият е следният: 25 г кори от кестени, предварително почистени и нарязани, се заливат с 250 мл водка. Оставят се за 10 дни. След като времето изтече, извлекът се прецежда и на ден се приемат 2 пъти по 20 капки. Приемът се осъществява само през първите 20 дни от месеца. До края на месеца се прави почивка и лечението се подновява в началото на следващия.

Другият коментиран често вариант за лечение на простатит с кестени се изпълнява, като 50 г белени кестени се залеят с 500 мл алкохол. Спазва се същата схема за приготвяне и прием, като има единствено промяна в количеството – 2 приема по 30 капки.

Левзея

С успех при лечението на простатит се ползва и растението левзея. Приготвя се топла напитка, като 1 с.л. от билката се залива с 200 мл гореща вода.

За повишаване на ефекта билката може да се комбинира с жълт кантарион, шишарки хмел и глухарче.

Магданоз

Приготвя се прясно изцеден сок от магданоз, към който се добавя равно количество мед. Приемат се по 2 с.л. по 3 пъти на ден.

Прополис

Освен меда, при простатит с доказан ефект се използва и прополис. Най-често се препоръчва 2 с.л. прополис да киснат за 2 часа в студена вода. Следва варене на тих огън за още 2 часа. Съставките се оставят за 2 седмици на тъмно или в хладилника. Когато лекът е готов, на ден се приема по 1 с.л. сутрин, на обяд и вечер.

След като количеството се изчерпа, се прави почивка от месец. Лечението се подновява, като препоръчително е да се направят 3 курса с паузи помежду им.

Коприва

При простатит помагат корени от коприва. Препоръчва се 1 с.л. да се свари в 300 мл вода за 10 минути. Оставя се да кисне за 2 часа, след което се прецежда и се консумира на 3 приема през деня. Лечението трае 2 месеца, след което се прави почивка от месец и процедурата може да се повтори.

Чесън

Чесънът има доказани ползи и при простатит. За приготвянето на лек се счукват 5 скилидки и се накисват в 1/2 литър гореща вода. Оставят се да престоят през нощта, а на сутринта от получената течност се изпива 1/2 кафена чаша. До края на деня се изпива още една доза.

Леска

Лечение на простатит с леска се препоръчва при по-леки форми на болестта. Ежедневно се приготвят по няколко дози запарка, приготвена от листата или кората на растението. Ако се използва кора, напитката се запарва за 1 час. Ако са листа, достатъчни са 30 минути.

Още народни рецепти при простатит:
  • на ден се приемат по 3 с.л. изсушени и стрити слънчогледови семки;
  • ежедневно се приемат по 2 дози отвара, приготвена от теснолистна върбовка;
  • 3-4 на ден се приемат по 20 капки тинктура от брезови пъпки. По този начин се намаляват болката и позивите за уриниране;
  • приготвя се отвара от корени от магданоз;
  • ежедневно се консумира домашен компот от круши, което намалява оплакванията при възпалена простата. Вариант е и консумацията на сушени круши без захар;
  • ако заболяването е все още в начален стадий, е добре да се пият по 1-2 чаши прясно изцеден сок от аспержи;
  • с лечебен ефект се приема и фреш, приготвен от равни количества моркови и краставици.

Какво помага при простатит: масаж, лазер, диета?

Като част от лечението на простатит влизат и някои нетрадиционни методи. Ще се спрем на 3 от най-препоръчваните:

Масаж при простатит

Масажът на простата се препоръчва при хроничния заболявания на жлезата с цел да се отдели патологичният простатен секрет. Извършва се изключително внимателно и бавно чрез ректално туширане. При остра форма на болестта е противопоказен, защото може да разпространи възпалението.

Лазер при простатит

За лечение на простатит се прилага и лазерна или импулсно-лазерна терапия като нов неинвазивен метод. Прилага се при бактериална и хронична форма.

Диета при простатит

Правилният режим на хранене е от изключително значение за преодоляване на възпалението при простатит. Това важи както за острата, така и за хроничната форма на болестта, като е важно храната да се подбира не само в периоди на обостряне, но и на затишие.

От изключително значение при възпаление на простатата е консумирането на храна с високо съдържание на цинк. В това число влизат най-вече тиквените семки, още ядки, грах и зърнени култури.

Плодовете и зеленчуците се консумират сурови или след лека термична обработка.

Важно е в менюто редовно да се включват и киселомлечни продукти.

В групата на забранените храни влизат прекалено солените и подправени храни, тестените продукти, субпродуктите и тлъстото месо, газираните и алкохолните напитки.

Какво представлява простатит?

Простатит се нарича заболяване на простатната жлеза с възпалителен характер. То причинява подуване и болка, като сред основните симптоми са още проблеми с уринирането, сексуални затруднения и неразположения от общ характер.

Простатата е репродуктивна жлеза, която се намира непосредствено под пикочния мехур и пред ректума. На практика тя се разполага около уретрата, по която урината преминава след освобождаване от пикочния мехур. Простата има съществена роля за производството и движението на семенната течност при мъжа.

За да се постави диагноза „простатит” (състоянието също е познато като простатна инфекция или възпаление на простатата), е необходимо да се изследва урината и да се извърши непосредствен преглед от страна на специалист. При необходимост се изследва проба от простатния секрет или да се проследят нивата на простатния специфичен антиген в кръвта на пациента.

Сред първите индикации, че налице е проблем с простатата, са често уриниране, болка в долната част на корема или гърба, а сред най-честите причини – стрес и липса на сексуална активност.

Видове простатит

Основните видове простатит са 4. При всички тях се наблюдават най-общо проблеми с уринирането, повишена честота на уринирането през нощта, спешна нужда за уриниране, болка в корема, гърба, тестисите или пениса. Но съществуват и някои характерни белези при всяка една от разновидностите:

*остър бактериален простатит – висока температура, втрисане и гадене;

*хроничен бактериален простатит – наличие на кръв в урината или в семенната течност, чести възпаления на пикочния мехур, повишена телесна температура;

*хроничен простатит или още хронична болка в таза – при тази форма на хроничния простатит симптомите наподобяват тези при хроничния бактериален, но не се наблюдава повишена температура;

*асимптоматичен възпалителен простатит – протича без характерни симптоми. Най-често се диагностицира при изследвания във връзка с други здравословни проблеми.

Хроничен простатит

Формите на простатит имат и характерни симптоми!

Хроничният простатит или хроничната тазова болка е най-често срещаната форма на болестта. Засяга мъже от всички възрастови групи. Най-общо се характеризира като инфекция на простатата, която е активна за период, по-дълъг от 3 месеца. Наблюдава се бавно протичане на заболяването, но пораженията, които нанася, в голяма степен влошават всички аспекти на нормалния живот на пациента. Лечението при хроничен простатит е трудно и отнема време.

При повечето пациенти хроничният простатит се появява в резултат на нелекуван или неправилно лекуван остър простатит. Бактерията причинител продължава да живее и да се размножава в простатата, макар и в по-малки количества.

Смята се, че половите контакти без предпазни средства са сред основните предпоставки за заразяване с острата форма на болестта. Така например, някои от най-често спряганите бактерии, провокиращи болестта, каквито са E. Coli и E. Fecalis, се срещат по правило в дебелото черво. Когато попаднат във влагалището на жената, те рядко предизвикват инфекция. Но при интимен контакт водят до замърсяване, което при мъжа може да е предпоставка за възпаление. Макар да не става дума за типичното заразяване с болест, предавана по полов път, се създава благоприятна среда за развитие на простатит.

Характерните симптоми при острия простатит – паренето, болката, трудното уриниране – дават насоки на лекаря да назначи мигновено антибиотична терапия. Скоро след стартиране на приема, симптомите отшумяват, но това не означава, че е настъпило пълно излекуване.

Рискът бактерии да са все още обитатели на простатата е голям, в резултат на което е възможно и хронифициране на инфекцията. Опасността е още по-голяма и заради спецификата в анатомията на самата жлеза. Тя е изградена от голям брой кухини, в които е лесно да попадне и да се задържи патогенен микроорганизъм. На свой ред, тялото прави опит да се противопостави на инфекцията в кухините, като отлага около тях характерните за хроничния простатит калцификати.

Симптоми при хроничен простатит

За хроничния простатит е характерно цикличното протичане на болестта. Периоди, в които няма симптоми и оплаквания, се редуват с такива, през които влошаването е осезаемо. Влияние може да окаже смяната на сезоните, спад в имунната система и други.

Конкретните проявления на състоянието са многообразни. При някои пациенти се проявява цялото многообразие, при други отделни. Възможни са и различни комбинации между следните оплаквания, дължащи се на възпалението на жлезата и притискането на уретрата:

  • болка или дискомфорт между ануса и тестисите;
  • парене и болка по време на уриниране;
  • усещане за тежест в тестисите, парене в тестисите;
  • усещане за тежест в пикочни мехур, болка в областта на пикочния мехур;
  • тънка струя по време на уриниране;
  • видимо зачервяване на главичката на пениса.

Като съпътстващи симптоми на заболяването са възможни още проблеми с ерекцията, преждевременна еякулация и други. Смята се, че в голямата си част те се дължат не на физиологичния проблем, а на психическата нагласа и паника, предизвикани от болестта.

Внимание! Хроничен простатит

Въпреки че хроничният простатиит не е страшна и нелечима болест, не предизвиква сериозни здравословни проблеми и усложнения, както вече стана дума, диагнозата предизвиква истинска паника при представителите на силния пол. Това донякъде се дължи на обстоятелството, че болестта е в състояние да влоши качеството на живот като цяло. От друга страна, необосновани твърдения, че заболяването може да причини проблеми с ерекцията, да доведе до безплодие или да провокира рак, допълнително всяват смут в крехката психика на силния пол. Подобни теории не стъпват на здрави аргументи и не са научно обосновани.

Нещо повече. Редица медицински журнали споделят истории на пациенти с диагноза рак, при които е извършено отстраняване на простатата и дори повече. След края на лечението сексуалният живот при тях е напълно възстановен, ерекцията и оргазмите са пълноценни.

По отношение на безплодието се знае, че секретът, който простатата отделя, подобрява качеството на спермата. Ензимите, съдържащи се в него, играят важна роля за втечняването на спермата и подвижността на сперматозоидите. Няма обаче научни доказателства за това, че проблемите с простатата могат да доведат до трудности при оплождането и реално до безплодие.

Причини за простатит

Вече споменахме някои от най-честите причини, предопределящи развитието на възпаление на простатата. От съществено значение обаче са и следните предпоставки:

  • бактериална инфекция;
  • понижен имунен отговор на организма;
  • физическо нараняване.

Не бива да се пренебрегва и връзката на заболяването и с изброените по-долу фактори:

  • влошени показатели на пикочната киселина;
  • наличието на камъни в простата;
  • настъпила увреда на уретрата;
  • наличието на тумор;
  • онкологично заболяване;
  • не-ракови образувания в простатата;
  • алергична реакция;
  • инфекция с бактерии от рода на Candida;
  • вирусна инфекция.

На този етап е установено, че бактериалният простатит, както сочи и името му, се дължи на бактериална инфекция. Няма единодушие по въпроса какво причинява хроничния небактериален и асимптоматичния простатит. Сред най-често дискутираните предпоставки са разнородни наранявания на простатата, влошено състояние на имунната система, проблеми с нервната система и други.

Симптоми на простатит

Лекар трябва да назначи правилно лечение!

Вече разгледахме основните видове простатит и се спряхме на най-често срещаните оплаквания за всяка една от формите на болестта. За да не пропуснем някои от характерните за възпалената простата симптоми, ще изброим и конкретните такива, които се свързват с диагнозата простатит като цяло:

  • болка и парене при уриниране;
  • чести позиви за уриниране дори без реална необходимост;
  • болка, концентрираща се в долната част на корема;
  • болка в долната част на гърба, около бедрата или половите органи;
  • дискомфорт или остра болка между скротума и ануса;
  • проблеми с ерекцията;
  • проблеми с еякулацията;
  • наличие на гной или кръв в урината;
  • характерен мирис на урината;
  • втрисане и висока температура;
  • болка при изхождане;
  • секреция от пениса;
  • наличие на кръв в спермата.

Усложнения при простатит

В частта от текста, в която разгледахме по-обстойно хроничната форма на простатит, се спряхме и на някои от най-често спряганите усложнения в следствие на заболяването. Отрекохме някои от необоснованите твърдения. Но това няма как да ни наведе на мисълта, че болестта е безобидна. Лечението й е задължително, като към него трябва да се подходи с търпение и разбирането, както от страна на пациента, така и на специалиста. Сега ще акцентираме и на възможните усложнения в здравословен план, до който може да доведе простатитът.

Вече споменахме – влиянието на болестта върху половия живот е огромно. В голямата си част то се дължи на психическата нагласа на мъжа – че нещо не е наред, че той вече не е пълноценен мъж. Ако обаче към състоянието не се подходи с нужното внимание и не се проведе правилно лечение, е възможно възпалителният процес в простатната жлеза да се разпространи и към нервните, от които зависи еректилната възможност. Това е предпоставка за реално влошаване на сексуалната функция.

От друга страна, ако възпалението от простатната жлеза премине към пикочната система, възможни усложнения са цистит или пиелонефрит.

Сред възможните сценарии са и разпространение на инфекцията, предизвикващо вазикулит или епидидимит.

Като усложнения при простатит се сочат още:
  • задържане на урина – при това състояние пикочният мехур не може да се изпразва. Говори се за остра форма и хронична форма. При простатит по-често се среща хроничната такава, при която изпразването е непълно – в пикочния мехур остава малко количество урина, защото възпалената простата затруднява нейното преминаване;
  • камъни в пикочния мехур – остатъчната урина, която се задържа в мехура, е предпоставка за утаяване на соли и образуване на камъни. Първоначално размерите на камъните са малки, но с времето те могат да изпълнят целия мехур. Признак за запълването на мехура са честите позиви за уриниране;
  • кръв в урината – когато е увеличена простатата, тя може да кърви. Това е често срещано при пациенти, които приемат антикоагуланти;
  • чести инфекции на пикочните пътища – още едно усложнение, което се дължи на задържаната урина и за което вече споменахме;
  • проблеми с бъбреците – ако количеството на остатъчната урина се увеличи, се повишава налягането в пикочния мехур и в бъбреците. Затрудненото изпразване на бъбреците води до нарушаване на основните им функции.

Източници:

https://www.medicinenet.com/prostatitis_inflammation_of_the_prostate_gland/article.htm

https://www.webmd.com/men/guide/prostatitis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *