ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АКТАЛИПИД / ACTALIPID

Съдържа симвастатин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, бутилхидроксианизол, аскорбинова киселина, безводна лимонена киселина, колоиден силициев диоксид, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, оцветители

Предназначение

акталипидАКТАЛИПИД е продукт от групата статини; приемът му подпомага липидната обмяна и регулира високия холестерол. Терапията с АКТАЛИПИД цели намаляване стойностите на т.н. лош холестерол и триглицеридите. Тези компоненти създават риск за кръвоносната система и сърцето, като причиняват отлагане на мастни плаки и втвърдяване на артериите, намаляване на просвета в кръвоносните съдове и влошено кръвоснабдяване на важни органи и тъкани. Чрез акталипид този риск намалява, като същевременно пациентът трябва да води здравословен живот и да спазва подходяща диета.

АКТАЛИПИД се препоръчва при хора с повишени стойности на LDL-холестерола, фамилно обременени със склонност към висок холестерол, за предпазване от поява или прогресия на исхемична болест на сърцето и диабет.

Как се приема

Приемът на АКТАЛИПИД се препоръчва от лекар, който определя и дневната доза за конкретен пациент. Лекарственият продукт се предлага под формата на таблетки от 5, 10, 20, 40 или 80 мг. Лекарството се взема веднъж дневно – вечер, преди лягане. Максимално допустимата доза от 80 мг се назначава сравнително рядко – само при възрастни пациенти, при които високият холестерол не е бил повлиян от терапия със статини в по-ниски дози. Приемът на този продукт изисква спазване на подходяща диета.

При деца на възраст над 10 години, които са с наследствена склонност към високи стойности на холестерола, границите на дневната доза са 10 до 40 мг дневно.

При предозиране е задължително да се направи консултация със специалист, или при проява на необичайни симптоми да се потърси помощ.

Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекар. Не бива да се спира терапията самоволно, докато стойностите на холестерина не се регулират трайно. Ако е пропуснат прием дозата се взема при първа възможност или се изчаква следващия, без удвояване за компенсация на пропуснатото.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АКТАЛИПИД може да стане причина за алергични реакции, изразени в обриви, затруднено дишане, болки в ставите и мускулите, оток на лицето и езика, затруднения в говора и преглъщането.

Възможни са симптоми като възпаление на кръвоносните съдове, подкожни кръвоизливи, възпаление на черния дроб и/или панкреаса. Последните отклонения се разпознават по пожълтяването на кожата, изсветляване на екскрементите и потъмняване на урината, гадене и повръщане и пр.

Възможни са също и промени в стойностите на кръвните показатели. При дългосрочен прием кръвната картина следва да се контролира системно, включително с данни за възможното повлияване на липидния обмен.

Сред съобщаваните странични ефекти са още главоболие и замайване, болки в корема, метеоризъм, болки в стомаха, диария, повръщане.

Има информация за случаи на косопад, сърбеж, обърканост и отслабване на паметта, депресия, еректилна дисфункция, нарушения на съня, диабет, сексуални проблеми.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКТАЛИПИД не се употребява при алергия към компонентите на продукта.

Продуктът не е подходящ при бременност и кърмене.

Противопоказан при тежки чернодробни заболявания.

При продължително лечение с високи дози от продукта е възможно увреждане на мускули и на бъбреците; в повишен риск са пациентите над 65 години, със заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза, с наследствени мускулни нарушения. Рискът е по-голям за пациентите жени.

Не се прилага при деца под 10-годишна възраст.

Да не се дава на алкохолици.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои съчетания от медикаменти могат да увеличат опасността от проява на странични ефекти или да променят действието на медикамента. Повишено внимание е наложително при съчетаването на АКТАЛИПИД с други продукти за понижаване на холестерола, за потискане на имунната система, антибиотици, противогъбични, при ХИВ-позитивни, при подложени на лечение от хепатит С, лекарства против депресия, против кисти на женската репродуктивна система и пр. това се отнася и за лекарства против депресия, подагра, повишено кръвно налягане, за фузидова киселина.

_

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 28 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *