ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БРОМОКРИПТИН / BROMOCRIPTINE

Съдържа бромокриптин mesylate, лактоза монохидрат, инозитол, пшенично нишесте, силициев колоидален диоксид, винена киселина, магнезиев стеарат, карбоксиметил целулоза натриева сол

Предназначение

бромокриптинБРОМОКРИПТИН представлява средство за потискане свръхпроизводството на пролактин. Повишените стойности на този хормон в организма могат да се свържат с доброкачествени тумори на хипофизата, което от своя страна е причина за чести главоболия и в смущения функциите на репродуктивната система при двата пола. При изразена акромегалия БРОМОКРИПТИН намалява свръхпроизводството на растежен хормон. Лечението с този медикамент подобрява състоянието на ендокринната система; възстановява се нарушения менструален цикъл, овладяват се някои от мъчителните симптоми на паркинсонизъм.

Медикаментът може да бъде препоръчан при акромегалия, болест на Паркинсон, смущения в менструалния цикъл и предменструални симптоми, доброкачествени заболявания на млечната жлеза и др.

Как се употребява

БРОМОКРИПТИН се приема само по лекарска препоръка. Дозата се определя индивидуално, в зависимост от здравословния проблем. Така например при аменорея или смущения в менструалния цикъл терапията започва с доза от 1.25 мг два пъти дневно; тази доза се увеличава през около седмица с по 1.25 мг дневно до достигане на желания ефект. При начален мастит приемът е еднократен при доза 2.5 мг; ако е необходимо този прием се повтаря след 6 до 12 часа. При акромегалия началната доза от 2.5 мг може при необходимост да нарасне до 20 мг в рамките на две седмици. При Паркинсонова болест дневната доза може да достигне до 50 мг. Пределната дневна доза от този медикамент, която се препоръчва в изключителни случаи, е 100 мг. Всяка корекция може да бъде правена единствено от лекуващия.

Предозирането може да причини гадене и повръщане, замайване, спадане на артериалното налягане и припадъци. Възможни са симптоми като световъртеж и халюцинации. В подобни случаи задължително се търси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

При започването на лечението е възможно да се появят симптоми като гадене и повръщане, главоболие, промени в кръвното налягане. Повечето от тези симптоми са преходни и постепенно изчезват.

Сред страничните ефекти – рядко – са още смущения в чернодробните функции, анемия, бъбречна недостатъчност. Съобщава се и за кожни обриви, сърбеж, чувствителност към светлината. Ако се приемат високи дози са възможни запек, сънливост, пресъхване на устата, халюцинации. В подобни случаи е необходима корекция на дневните дози, при което страничните ефекти отслабват или изчезват.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Не е подходящ за пациенти със сърдечни заболявания, хипертоници, с психози, при токсикози на бременността и пр. не е желателна употребата при бременност.

Рискован е приемът при пациенти, които шофират активно заради опасността от замайване, влошена концентрация, зрителни проблеми.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е специално внимание при съчетаване с лекарства за понижаване на кръвното налягане. Противопоказан е паралелен прием с диуретици, някои антибиотици, допаминови антагонисти, алкохол.

_______

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 30 таблетки по 2.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *