Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на гърдата – най-важното за болестта и за традиционното и алтернативното лечение

Рак на гърдата. Лечение на рак на гърдата: Добавки. Билки. Химиотерапия при рак на гърдата. Лъчетерапия при рак на гърдата. Хормонална терапия при рак на гърдата. Видове рак на гърдата. Причини. Симптоми. Стадии. Преживяемост.

Рак на гърдата е тема, за която е писано и споделяно много. Затова без да пълним материала с излишни писания, преминаваме директно към адекватните мерки за лечение.

Лечение на рак на гърдата: Добавки

Рак на гърдата – всичко най-важно!

Хранителните добавки са голяма група от продуктите, които се използват за лечение и като укрепваща терапия при редица онкологични заболявания, в това число и при рак на млечната жлеза. У нас разнообразието от предлагани алтернативни препарати вече е толкова голямо, че човек трудно би се ориентирал, ако предварително не проучи и не се консултира.

В настоящия материал ще се спрем на някои от най-използваните, някои от най-коментираните, някои от най-старите и прочие. Целта ни е не е да ви накараме да си купите този или онзи продукт, а да се опитаме да ви дадем общи насоки за избор. Ето върху кои се спряхме ние:

Витамин В17
В17 вече е достъпен и у нас!

Сред най-популярните продукти за укрепване на организма при онкологични заболявания е витамин B17. У нас вече е достъпна оригиналната лековита комбинация, която доскоро се поръчваше единствено от чуждестранни сайтове.

В състава на доказаната хранителна добавка влизат като основна съставка кайсиеви ядки на прах. Лечебните качества на продукта се допълват от плодове облепиха, гъби рейши, гъби кладница – всички те предварително изсушени и стрити на прах. Не бива да се пренебрегват и ползите за здравето, които има и другият основен компонент – маслото от кайсиеви ядки.

Именно в кайсиевите ядки и в маслото се съдържа безценният витамин В17, познат още като Леатрил. Той има общоукрепващо действие, като повишава естествените защитни сили на организма. От гъбите тялото черпи бета-глюкани, които подпомагат регенерацията на клетки, а плодовете облепиха влияят положително върху съдовата еластичност и съсирването на кръвта.

Цялото това изобилие от полезни вещества се смята за достатъчно условие да се насърчи организмът сам да се бори срещу болестта. Нещо повече – ако потърсите повече информация, ще срещнете десетки коментари на онкоболни, които са се справили с основните неразположения на заболяването и дори са преминали в ремисия чрез приема на витамин В17.

Публикуваме едно от многобройните мнения:

Ако решите да приемате витамин В17 – вие или ваш близък, то добре е да се знае, че дневната доза е двукратен прием на ден по 1 или 2 капсули преди храна. Капсулите се поглъщат цели или съдържанието се разтварят и съдържанието се добавя към храна или вода.

За да се добие реална представа за ефекта от нея, добавката се приема за период от поне 3 месеца.

Селен

Запазено място сред хранителните добавки, които се препоръчват при ракови заболявания, имат тези със съдържание на селен. Причината се крие в това, че полезният микроелемент действа мощно срещу свободните радикали, причинители на оскидативен стрес.

Нашето предложение е Селен + А, Е, С на италианската компания Equilibra. Комбинацията между селен и витамини в продукта го прави още по-подходящ при пациенти, страдащи от онкологични заболявания. Продуктът се справя със свободните радикали, като по този начин повишава и устойчивостта на организма към инфекции и вирусни зарази.

Дневната доза е 1-2 таблетки, приети с малко вода по време на хранене.

Генотрон
Генотрон съдържа екстракти от корен на глухарче!

Сравнително нов продукт у нас, който вече подлежи на сериозна дискусия, е Генотрон. В състава на иновативната хранителна добавка влизат екстракти от корен на глухарче. Именно този натурален продукт предизвиква истинска сензация наскоро, когато популярност доби случаят на възрастен пациент, успял сам да се излекува от рак именно с корен от глухарче.

Но да се върнем на Генотрон. Приемът на продукта се препоръчва при редица онкологични заболявания, сред които разглежданият от нас рак на гърдата, още рак на яйчниците, рак на белия дроб, рак на  дебелото черво, рак на панкреаса. Мощното си антираково действие дължи именно на корена от глухарче, към който са добавени още биологични активни вещества. Те подпомагат функцията на стомашно-чревния тракт, повишават имунните сили на организма, спомагат за нормалната обмяна на веществата и кръвоснабдяване.

В допълнение на мощните сили на корена на глухарче идват и полезните вещества, съдържащи се в гъбите рейши и чага, които също влизат в състава на Генотрон. На тях именно препаратът дължи мощното си имуностимулиращо действие. Цялата тази гама от лековити елементи превръща продукта в предпочитан избор при срив на организма, какъвто се наблюдава при онкологични заболявания. Нещо повече – те са така комбинирани, че взаимно усилват действието си, подпомагат физическата и психическата издържливост и дават тласък на организма да се бори с болестта и последиците от нея.

Терапията с Генотрон се осъществява, като на ден се приемат от 2 до капсули. Най-добре е това да става по време на хранене, като не бива да се надвишава препоръчителният максимум.

Пациентите за Генотрон

Въпреки че препаратът е сравнително ново попълнение в арсенала срещу раковите заболявания, достъпен у нас, вече се срещат и мнения на пациенти и техни близки, които са провели възстановителен курс с Генотрон. Това, което четем в преобладаващата част от мненията, гласи следното: Не смятайте Генотрон за вълшебно хапче, което ще изплаши рака и той ще си отиде с подвита опашка. Редовният му прием обаче за мен имаше много по-важна роля – накара ме да върна желанието си за живот. Значително укрепна както тялото, така и психиката ми. От някъде много дълбоко в мен се появи отново пламъчето, което ме караше да се будя с усмивка всеки ден до момента, в който чух думата „рак”.”(б.р. цитатът е част от мнението на потребител в популярен здравен форум).

Броколи

Нетрадиционен поглед към темата за добавките, приложими при злокачествени заболявания, ни отвежда до продукта на Sanct Bernhard, който представлява екстракт от бороколи, действието на който е насочено срещу раковите клетки.

Добавката се препоръчва при злокачествени образувания в стомаха, дебелото черво, белия дроб, млечните жлези и други, както и за цялостно пречистване на тялото от отпадни продукти и токсини.

Действието на препарата се дължи на високото съдържание на фибри, фолиева киселина, полезни микроелементи, сред които калий, фосфор, магнезий, още витамини от група В, С, А и К. Наред с останалите важни за здравето елементи, в екстракта от броколи се съдържат и сулфорафани – съединения, които се отличават с мощно антираково действие. Те оказват влияние върху специфични гени на клетката, като по този начин насърчават детоксикацията на организма.

Приема се по 1 капсула по 2 пъти през деня.

Омега-3 рибено масло

Този път ще пропуснем да изброяваме всички онези ползи за здравето, които носи приемът на рибено масло. Ще обърнем само внимание на това, че продукти като този на Doctor Nature, са незаменим съюзник в битката с онкологичните заболявания. Причината се крие в това, че така ценните омега-3 мастни киселини подобряват имунния отговор на тялото, нормализират кръвообращението и укрепват почти всички органи и системи.

Кориолус
Кориолус помага в битката срещу рака!

Добавка, която търси своето търговско място у нас, е Кориолус. За разлика от България обаче в световен план и най-вече в Япония добавката се използва като лек срещу рак от десетки години. Основно продуктът се използва при тумори на яйчниците, на гърдата, на кожата, но и при други форми на онкологични заболявания. Успешно тушира неразположенията, предизвикани от химиотерапията, възпрепятства развитието на дихателни инфекции, гъбични инфекции, вирусни заболявания и други.

Антираковото си действие Кориолус дължи на веществото крестин, което намира място в редица продукти против рак. За него се знае, че е първото лекарство против злокачествени образувания, което е сертифицирано от Японското здравно министерство.

Натанал

Не на последно място – сред широко дискутираните добавки е Натанал. Наличен в 2 варианта – с или без съдържание на алкохол, продуктът съдържа суров чесън без добавки и преработени суровини. Няма да се спираме обширно на този препарат поради една основна причина – налични са прекалено много мнения за него, въз основа на които всеки сам за себе си може да прецени да опита или не терапия с Натанал.

Лечение на рак на гърдата: Билки

Идва ред на онази част от текста, в която ще се спрем и на темата за билките и народните рецепти, които се препоръчват за лечение и поддържане на състоянието при тумор в млечната жлеза. Ще се опитаме да дадем напътствия, но важно е да се има предвид, че не бива да се посяга на посоки към лековитите в растения в този толкова деликатен за здравето на човек момент. Защото въпреки доказаните си ползи, някои от билките могат да са противопоказни в конкретния случай, при конкретния пациент, при конкретната лечебна терапия. Те могат да се използват като съпътстваща терапия, но препоръчително е да се не се възлагат надежди за цялостно изцерение на природните елементи с лековит ефект.

Билкова рецепта на Мария Требен

Сред най-често дискутираните рецепти е тази на лечителката Мария Требен при рак на гърдата. Тя има редица поддръжници, но и мнозина отричат ефекта от нея. Ще ви представим по-популярния от двата на лековитата комбинация между невен, бял равнец и коприва.

Към 500 мл гореща вода се добавят по 1 с.л. от билките невен, бял равнец и коприва. Съдът се връща на слаб огън за няколко минути, а след отдръпването билките киснат за 10-15 минути. След прецеждане отварата се разделя на няколко дози, които се изпиват в рамките на деня.

Още една билкова рецепта

Позволяваме си да публикуваме и мнение на потребител в популярен форум, в който споделят пациенти с онкологични заболявания. Става дума за конкретна билкова рецепта при рак на гърдата:

Петнист бучиниш

Сред малкото билките, за които ще си позволим да дадем точен метод за лечение, поради съображенията, която посочихме по-горе, е петнистият бучиниш. Това е отровно растение, от което се приготвя лековита тинктура. Важно е да се спазва стриктна схема за прием.

Самата тинктура се приготвя, като първо 1/3 от 3-литров буркан се запълва с нарязани на ситно или смлени цветове от билката петнист бучиниш. Добавя се чиста водка без примеси в съотношение 1:10. Съставките се оставят за 3 седмици на тъмно при стайна температура, като периодично съдът се разклаща. Важно е през цялото време билката да е покрита от алкохола.

В същото време се приготвя втора настойка от недоузрели семена на растението. Изпълнява се същата рецепта при същите пропорции.

След като изминат 3 седмици, двете инфузии се прецеждат и се смесват в равни количества. Получената лековита смес може да се използва в рамките на 1 година, като се съхранява на тъмно и недостъпно за деца място.

Налични са различни интерпретации за това как се приема настойката от петнист бучиниш при рак на гърдата. Една от най-популярните схеми е следната. Приемът започва, като към 150 мл вода се добавя 1 капка от лековитата смес. На втория ден – капките стават 2, на третия – 3. Моделът се спазва 13 поредни дни, когато е необходимо количеството вода да се увеличи до 200 мл, като броят на капките трябва да достигне 20. Следва обратно отброяване в същата последователност. В последния се приема само 1 капка.

Прави се почивка, след което схемата на прием и почивка се повтаря общо 3 пъти. След 3 курса следва едномесечна пауза, след която приемът се подновява, като този път дозата трябва да достигне до 40 капки на ден.

Важно!

Трябва да се има предвид, че приемът на билката е продължителен, изисква търпение и последователност. С времето в организма се натрупват полезните вещества от растението. При достигане на оптималното им количество тялото само започва да отхвърля настойката, като това най-често става чрез повръщане.

Химиотерапия при рак на гърдата

Химиотерапията е сред най-често прилаганите медицински похвати за лечение на онкологични заболявания, в това число и при рак на гърдата. Чрез употребата на различни медикаменти се цели унищожаването на туморните клетки, ограничаване на заболяването или пълно излекуване.

Химиотерапия най-често се прилага при рак на гърдата!

Както при преобладаващата част от раковите заболявания, така и при рак на гърдата прилаганите медикаменти са насочени към унищожаване на туморните клетки в момента на тяхното делене. Високата скорост на делене ги прави по-уязвими и е предпоставка за намаляване или изчезване на тумора.

При рак на гърдата химиотерапията най-често последва оперативна интервенция и нейната цел е да ограничи опасността от метастази. Това е т.нар. адювантна химиотерапия. Когато химиотерапията предшества останалите методи за лечение и се прилага, за да се намали размерът на самия тумор, се говори за неоадювантна химиотерапия. Най-често на подобно лечение са подложени пациентки в напреднала форма на болестта и при наличието на метастази.

Химиотерапията при рак на гърдата комбинира използването на няколко медикамента и се прилага интравенозно в повечето случаи. Най-често се прилага на курсове, по време на които се редуват лечение и почивка. Преди стартирането на всеки следващ курс се правят контролни изследвания, въз основа на които се заключава дали терапията е нанесла поражения върху отделни органи и системи в тялото. След края на цялостното лечение се прави нова серия изследвания, които помагат да се разбере как и дали се повлиял туморът от проведеното лечение.

Важно! Странични ефекти

Факт е, че химиотерапията провокира редица странични лекарства. Това се провокира от факта, че използваните лекарствени продукти, които атакуват туморните клетки, са токсични и за здравите. Засегнати най-често са кръвните клетки, клетките на лигавицата на храносмилателния тракт и други. Именно поради това е важно при появата на какъвто и да било симптом, своевременно да бъде осведомен лекуващият лекар.

Лъчетерапия при рак на гърдата

Лъчетерапията представлява метод за лечение, при който локални тумори се третират чрез високоенергийни рентгенови лъчи. Цели се унищожение на туморните клетки при възможно най-ниска степен на увреда на здравите клетки около самия тумор.

При рак на гърдата лъчелечението се прилага най-често, за да се унищожат остатъчни туморни клетки. Разглеждат се 2 основни вида:

  • външна лъчетерапия – прилага се в най-голям брой от случаите. При нея източникът на лъчение е разположен извън тялото;
  • вътрешна лъчетерапия – нарича се още брахитерапия. При нея в самия тумор или на мястото, на което се е намирал, се въвежда радиоактивно вещество. По този начин се прилагат високи дози радиация в малки параметри, като здравите тъканите са подложени на много по-ниска степен облъчване.
Важно! Странични ефекти

Евентуалните странични ефекти при лъчетерапия не могат да се посочат конкретно, защото зависят от редица фактори: област на тялото, която е подложена на терапия, степен на облъчване, брой терапии, индивидуална поносимост. При някои пациентките пораженията са минимални, но при други се наблюдават сериозни отклонения, които трябва стриктно да се следят от специалист.

Трябва да се има предвид, че приложена вътрешно, лъчетерапията рядко води до странични ефекти. Ако такива все пак се появят, те са минимални. Най-често преминали през подобно лечение споделят за появила се слаба умора, кожни реакции, наподобяващи тези при слънчево изгаряне, пигментация на кожата, опадане на космите и други. Възможно е обаче да настъпят и дългосрочни последици върху гърдата, която е била подложена на лъчелечение.

За да се избегнат, доколкото е възможно, последиците, които споменахме по-горе, най-често се дават следните препоръки:

  • да се положи грижа за кожата – тук влиза както подготовката преди лъчетерапията, така и грижите по време на самото лечение. Важно е кожата в третираната зона да не се маже с продукти, които не са съгласувани предварително с лъчетерапевт, да не лепят лепенки и пластири, да не се използват дезодоранти. Рискът от нараняване трябва да се сведе до минимум, а измиването да става само с измиващи средства, препоръчани от лекаря;
  • да се носи свободно облекло от естествени материали;
  • да се ограничи излагането на слънце на третираната зона.

Хормонална терапия при рак на гърдата

Хормоналната терапия при пациентки с рак на гърдата се прилага с цел да се ограничи растежът и разпространението на заболяването. Използва се и в периоди на ремисия за задържане на моментното състояние. Трябва да се има предвид, че този метод няма способността самостоятелно да лекува болестта.

Хормоналната терапия се прилага в следните случаи:

  • преди операция – с цел ограничаване и намаляване на размерите на раковите клетки. По този начин се цели отстраняване на малка част от гърдата, а не на цялата гърда;
  • след операция – прилага се, за да се предотврати повторна поява на болестта;
  • вместо операция – прилага се при жени в тежко здравословно състояние или на възраст над 70 години. При пациентки, отказващи операция, също се използва този метод за лечение.

Най-общо за хормоналното лечение може да се каже, че самите хормони са безопасни. Въпреки че приемът им се свързва със странични ефекти, той не застрашава здравето и живота на пациентката.

Видове хормонална терапия

Най-общо хормоналното лечение при рак на гърдата се дели на следните основни видове:

*прилагат се медикаменти, които не позволяват хормоните естроген и прогестерон да се свързват с рецепторите за тях, намиращи се върху туморните клетки;

*прилагат се медикаменти, които потискат синтеза на естроген и прогестерон;

*отстраняване по хирургичен път на яйчниците, като по този начин окончателно се стопира синтеза на женски полови хормони.

Към коя форма на лечение ще бъде насочена конкретната пациентка в най-голяма степен зависи от агресивността на заболяването, от обхвата му, както и от възрастта на жената.

Сред често използваните препарати по време на хормонална терапия са следните: Тамоксифен, Летрозол, Екземестан, Анастрозол, Торемифен, Мегестрол и други.

Видове рак на гърдата

Ракът на гърдата бива инвазивен и неинвазивен!

Когато се прави разграничение между видовете рак на гърдата, се извеждат 2 основни понятия:

  • неинвазивен рак на гърдата;
  • инвазивен рак на гърдата.

Ако става дума за неинвазивната форма на болестта, то карциномът се намира все още на мястото, на което е възникнал. Зловредните клетки все още не са довели до разрушение на базалната мембрана и не са се разпространили из околната тъкан. Няма метастази на заболяването.

Основните форми на неинвазивен рак на гърдата са дуктален карцином ин ситу (още интрадуктален карцином) или лобуларен карцином ин ситу.

При инвазивната форма на рак на млечната жлеза туморните клетки са разрушили базалната мембрана, разположена под епителните клетки, и са навлезли и продължават да навлизат в околната тъкан. Това състояние се определя като истинското раково състояние.

Форми на инвазивен рак на гърдата са:

  • инвазивен дуктален карцином – при преобладаващата част от пациентките с диагноза рак на гърдата става дума именно за тази форма на болестта. Характеризира се като инфилтрираща формация, която е с първоизточник каналчетата на гърдата;
  • инвазивен лобуларен карцином – среща се при 5 до 15% от заболелите. Самият тумор започва да се развива от жлезните делчета. Основната характеристика на тази форма е наличието на няколко огнища на болестта. Голяма е вероятността процесът да засегне и другата млечна жлеза. Прогнозите при тази форма на онкологичното заболяване обче са значително по-добри в сравнение с тези при инвазивен дуктален карцином;
  • възпалителен карцином – рядко срещана форма, при която туморните клетки се намират в лимфните съдове или в кожата. Специфичното за този вид тумори е, че те растат бързо, кожата е болезнена на допир, зачервена и подута. Често е по-топла и втвърдена, каквито симптоми са характерни за възпалителен процес;
  • карцином на Пейджет – представлява злокачествена ракова екзема на гърдата, която се среща рядко. Най-често произходът е злокачествен тумор в млечните каналчета, който се е разпространил в прилежащата тъкан и предизвиква изменения, наподобяващи екзема, по зърното, ареолата или самата гърда.

Сред останалите форми на инвазивен карцином, които се срещат още по-рядко, са медуларен карцином, муцинозен карцином, папиларен карцином, тубуларен карцином, анапластичен карцином и други.

Причини за рак на гърдата

Смята се, че дезодорантите причиняват рак!

Ако беше възможно да се посочат 1, 2,10 или повече конкретни фактора, които провокират рак на гърдата, то със сигурност те щяха да се избягват от всички жени. Истината е, че много трудно може да се посочи какво точно отключва онкологичното заболяване. Все пак ще се спрем на няколко от най-дискутираните причини за рак на гърдата:

  • хормони в храната – високите дози хормони в храната, която консумираме, най-вече в млякото и месото, се смята за предпоставка за развитието на много заболявания, в това число и на рак;
  • облъчване – едва ли сте се замисляли, но стоматологичните снимки и скрининг устройствата на летищата например, също влизат в графата на евентуалните причинители на болестта;
  • алуминий – съдържащ се в дезодорантите и продуктите против изпотяване. Много от туморите на млечната жлеза произхождат в близост до подмишницата, която редовно се третира с продукти, съдържащи алуминий и други химични вещества;
  • токсична козметика – съдържанието на вредни вещества в козметичните продукти се смята за изключително опасно;
  • ГМО продукти;
  • изкуствени подсладители и други.

Симптоми при рак на гърдата

При някои пациентки ракът на гърдата се диагностицира още преди реалното развитие на симптоматика. Това може да се случи по време на редовен мамографски преглед например. Все пак трябва да се има предвид, че не всички злокачествени образувания могат да се засекат по време на преглед. Именно поради това всяка жена носи отговорност за собственото си здраве.

Сред най-честите симптоми за заболяването се посочва появата на бучка или уплътнение в гърдата. В повечето случаи става дума за твърда маса, която не предизвиква болка. При някои жени образуванието е с груби, неравни ъгли, при други – меко и заоблено. Именно това разминаване налага всяка нова бучка или по-скоро всяко изменение в гърдата да се проследи от специалист.

Сред останалите симптоми, на които трябва да се обърне внимание, влизат:

  • подуване на цялата гърда или на част от нея;
  • вдлъбване на кожата или раздразнение;
  • болка – била тя в цялата гърда, в част от нея или в сърното;
  • пропадане на самото зърно;
  • появата на зачервяване или удебеляване на зърното;
  • освобождаване на течност от зърното.
Появата на бучка е основен симптом!

Важно е да се вземе под внимание наличието на бучка или подуване на подмишницата или в областта на вратната кост, защото при някои пациентки онкологичното заболяване може да обхване лимфните възли в близост. Тези изменения често се появяват дори преди реалното разрастване на тумора. Именно поради това е важно да бъдат обсъдени с лекар.

Стадии при рак на гърдата

Важен аспект от разглеждането на раковото заболяване, най-вече при избора на подходящ метод за лечение, е определяне на това в какъв стадий се намира развитието на тумора.

Ние ще разгледаме т.нар. Нова класификация на рака на гърдата, при която се отчита биологията на туморната клетка. Тя стъпва върху наличието на хормонални рецептори в туморната клетка, както и на наличието или отсъствието на специфичния HER2 протеин. Обуславят се следните групи и стадии рак на гърдата:

  1. Хормонални тумори – тези тумори са положителни за рецептори за естроген и прогестерон и представляват около 2/3 от всички ракови заболявания на гърдата. Характерни са за жени в постменопауза. Най-често при тях се провежда хормонално лечение. Прогнозата при този вид тумори е най-оптимистична.
  2. HER2 положителни тумори – при тях в туморната клетка се наблюдава свръхекспресиран протеин, но не и хормонални рецептори. Представляват около ¼ от всички злокачествени заболявания на гърдата. Към днешна дата прогнозите за пациентки с тази диагноза е значително подобрена.
  3. Тройно отрицателни тумори – при тези образувания туморната клетка няма нито хормонални рецептори, нито свръхекспресиран HER2 протеин. Срещат се сравнително рядко. Единственият използван метод за лечение е химиотерапия.
  4. Хормонално положителни тумори – в туморната клетка се откриват както рецептори за естроген и прогестерон, така и свръхекспресиран хормон. Смята се, че в процентно съотношение се диагностицират при 12% от пациентките с рак на гърдата. Лечението комбинира химиотерапия с хормонална терапия.
Ще се спрем и на т.нар TNM класификация, която разглежда 3 аспекта на болестта:

Т – с буквата се означава големината на самия тумор или иначе казано локалното му разпространение. Т1 – тумор с големина до 2 см; Т2 – големина между 2 и 5 см; Т3 – големина над 5 см; Т4 – туморът е прораснал в кожата или гръдната стена.

N – отчита наличието или отсъствието на засегнати лимфни възли. При N1 засегнати са между 1 и 3 лимфни възела; при N2 – между 4 и 9 лимфни възела; N3 – над 10 лимфни възела или лимфни възли над ключицата или вътрешната стена на млечната артерия.

М – определя наличието или отсъствието на метастази. М0 отчита липсата на метастази, а М1 – наличието.

Въз основа на тези разграничения се прави и следното стадиране на рака на гърдата. Ще отбележим, че от съществено значение е да се проведе серия от изследвания.

Клинични стадии

Стадий 0 – предракови лезии, при които туморните клетки са разположени по стените на лобулите или млечните канали;

Стадий 1 – T1, N0, M0 – туморът е с размер 2 см, като няма поразени лимфни възли и няма метастази;

Стадий 2 – туморът е с размер от 2 до 5 см. Разделя се на стадий 2А или стадий 2В. (2А T0,N1, M0 или T1, N1, M0 или T2 N0 M0; 2В T2, N1, M0 или T3, N0, M0);

Стадий 3 – кожата засяга лимфни възли и/или кожа. Самият стадий бива стадий 3А с T0-2, N2, M0 или T3, N1-2, M0, стадий 3В с T4, N0-2, M0) или стадий 3С с T0-4, N3, M0;

Стадий 4 – туморът е обхванал и други органи (всяко T, всяко N, M1).

Преживяемост при рак на гърдата

Самото стадиране на онкологичното заболяване е в пряка връзка с прогнозата, която се дава, и с преживяемостта. При стадий 1 процентът на 5-годишна преживяемост е 100%. При стадий 4 обаче той не надхвърля 20%.

https://www.youtube.com/watch?v=hjEiG76WZ5o

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php

http://www.breastcancer.org/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *