ЗОКОР / ZOCOR

Съдържа  симвастатин, бутилхидроксианизол, аскорбинова киселина, лимонена киселина монохидрат, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, магнезиев стеарат, лактоза монохидрат, хипромелоза, талк, оцветители

Предназначение

зокорЗОКОР оптимизира липидния обмен в организма. В резултат от действието на продукта се намаляват стойностите на лошия холестерол LDL и триглицеридите в кръвта, а се увеличава т.н. добър холестерол – HDL. Високите стойности на лошия холестерол означават склеротични промени в стените на кръвоносните съдов, втвърдяване и намаляване на артериалния просвет. ЗОКОР предотвратява с действието си тези промени. По този начин се намалява и рискът от драматични епизоди като инфаркт и инсулт.

Медикаментът се препоръчва при високи стойности на холестерола в кръвта с опасност за инфаркт / инсулт, стенокардия, заболявания на кръвоносните съдове, диабет с последващи промени на кръвоносната система.

Как се приема

Приемът на ЗОКОР е съобразен със здравословния проблем и общото състояние на пациента. Дневната доза се приема наведнъж; определя се индивидуално от лекуващия в границите 5 – 80 мг. При възрастни пациенти обичайната доза е 10 или 20 мг, по-рядко 40. В някои случаи се налага пределната зона от 80 г, която е допустима само при пациенти в напреднала възраст с висок  риск от инсулт или инфаркт.

Ако пациентът на ЗОКОР е дете на 10-17 години, пределно допустимата дневна доза е 40 мг. Терапията започва от 5 или 10 мг дневно; при необходимост тя се повишава плавно и през продължителни интервали от време.

Ако е пропуснат редовен прием, при следващия се приема обичайната доза, без удвояване за компенсация. Спирането на приема може да стане само след контролно изследване и по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

ЗОКОР може да провокира тежки алергични реакции с обриви, мускулни крампи, посиняване н участъци от кожата, затруднено дишане и пр. при подобни симптоми е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ.

Не са изключени тежки последици като възпаление на черния дроб, панкреаса, болки в корема, промени в кръвната картина, изтръпване на крайниците, главоболие и световъртеж, гадене и повръщане, затруднено храносмилане, коремни спазми, диария или запек. В редки случаи могат да настъпят нарушения на съня, отпадналост, влошена памет, сърбеж на скалпа, косопад.

Съобщавано е също за еректилна дисфункция, белодробни заболявания, промени и болки в сухажилията и мускулите с тенденции към разпад, диабет и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗОКОР не се употребява при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при бременни, кърмачки и деца под 10-годишна възраст.

Рискови пациенти, чиято безопасност при лечение със ЗОКОР се преценява конкретно, са боледувалите от чернодробни заболявания, алкохолно зависими, потребители пред операция, хора от азиатски произход.

Медикаментът не се препоръчва на алкохолно зависими.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението със ЗОКОР изключва приема на продукти като противогъбични, лекарства за инфекции, медикаменти за ХИВ-позитивни, лекарства против хепатит, антидепресанти, лекарства за пациенти с трансплантирани органи, лекарства за ендометриоза, фузилова киселина.

________________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 14 таблетки по 10 мг

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*