ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Увеличена щитовидна жлеза – какво представлява и как се лекува

Щитовидна жлеза. Увеличена щитовидна жлеза. Гуша. Добавки: Келп. Селен. Черен орех. Ти лайф. Билки: Зелени орехчета. Еньовче. Тиква. Съветите на Димков. Диета при увеличена щитовидна жлеза. Диета. Лекарства. Причини. Форми. Симптоми. Увеличена щитовидна жлеза и сърцебиене. Профилактика. Операция. Увеличена щитовидна жлеза при жените, при мъжете, при деца

Ето какво представлява и как се лекува гуша!

Увеличена щитовидна жлеза разговорно наричаме гуша, а медицинският термин е ендемична струма.

Самата щитовидна жлеза е разположена под адамовата ябълка. Ролята й е да произвежда хормони, от които зависят редица жизнени функции в човешкото тяло, в това число растежът, метаболизмът и други.

Именно поради това, когато тя заболее, това засяга целият организъм. Физическото увеличение на размерите на жлезата е сред първите и основни признаци на заболяването, което се изразява в нарушено усвояване на йодните йони от кръвообращението.

Добавки

Тъй като мнозина отварят този материал с надеждата да попаднат на адекватни съвети за лечение на уголемена щитовидна жлеза, започваме направо с приложимите съвети и по-точно с подходящи добавки:

Келп – кафяви водорасли

При йоден дефицит и произтичащата от това гуша незаменима е ролята на кафявите водорасли, познати още като Келп. Можете да откриете множество продукти с подобно съдържание. Ние се спираме на Фреш Келп – екстракт от кафяви водорасли, приложим под формата на капки. Приемът му доставя на организма нужните нива йод, магнезий, калций и витамини. Спомага за нормализиране на функциите на щитовидната жлеза, пречистване на токсините, детоксикация, поддържане на разумни нива на естрогена, действа антимикробно и противовъзпалително.

На ден се препоръчва прием на 1 капка Фреш Келп с храната.

Селен

Другата основна група добавки, препоръчвани при изменения на щитовидната жлеза, са тези, които съдържат селен. Самият минерал се открива в някои храни, но в недостатъчни количества. Допълнителният прием на полезното вещество се препоръчва горещо при гуша, защото играе съществена роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Регулира хормоните, които тя произвежда, действа антиоксидантно и укрепва имунните сили на организма. Подходящ избор е хранителната добавка на производителя Nature’s way, от която се приема по 1 таблетка на ден с храната.

Черен орех

Сред задължителните добавки е и орехът. Много от предлаганите препарати залагат на ползите на черния орех. Такъв е примерът и с продукта на Nature’s way – Шушулки от черен орех под формата на капсули.

Самият черен орех дължи славата си на комбинацията между аминокиселини, витамини и минерали, действа имуностимулиращо и антиоксидантно. Съдържа йод в големи количества, което го прави изключително подходящ при гуша – по естествен път подпомага функционирането на щитовидната жлеза. В същото време допринася за нормализиране на обмяната на веществата.

Тиреостим

Тиреостим са таблетки, които се препоръчват за укрепване на щитовидната жлеза при недостатъчен прием на йод и други смущения. Добавката има успокояващ ефект по отношение на жлезата, като в същото време намалява риска от вредни въздействия върху сърдечно-съдовата и периферната нервна система.

Съдържа комбинация от споменатите от нас вече полезни за жлезата естествени продукти като кафяви водорасли, арония, орех и други, като на ден се приемат 3 пъти по 2 таблетки. За оптимален ефект се изисква прием от поне 5-6 месеца.

Щитовидна жлеза комплекс

Още един продукт, който съчетава в състава си ползите от различни натурални елементи, е Щитовидна жлеза комплекс. В състава му влизат селен, цинк и витамини от група В, които нормализират функцията на жлезата и намаляват характерните изменения в резултат на смущения.

Тирамин

Като естествен регулатор на щитовидната жлеза се използва и Тирамин. Става дума за хранителна добавка, в състава на която влизат полипептиди и нуклеинови киселини, спомагащи за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Ти лайф

В списъка на препоръчваните продукти при гуша няма как да пропуснем да споменем и Ти лайф. Въпреки че в случая не става дума конкретно за добавка, а за билкова комбинация под формата на чай, тя си е завоювала мястото на един от най-препоръчваните съюзници за здрава щитовидна жлеза.

Ти лайф е уникална билкова комбинация!

Самият чай представлява комбинация между биологично активни вещества, сред които флавоноиди, киселини, полизахариди, витамини, микроелементи и други, спомагащи за нормализиране на функциите на щитовидната жлеза. Рецептата за напитката идва от индийската народна медицина и е сред най-старите и утвърдени формули, предаващи се от дълбока древност. Смята се, че нормализирайки функциите на щитовидната жлеза, Ти лайф укрепва общото здравословно състояние, подобрява тонуса и имунните сили на организма.

Ще си позволим да цитираме малка част от писмото на Марина Колева, която преди време ни беше писала:

„… Четох много за Ти лайф. Намерих информация в англоезични източници – там беше обяснено какво точно е съотношението и кои са билките в състава на Ти лайф. Признавам си, че издребнях доста, но като се има предвид колко хапове, добавки и треви съм изпила, направих го за собствено успокоение.

 

Доволна съм, че го направих. Че се доверих и че поръчах. Имат първа степен гуша – нещо, което за човек на 27 г. си е направо плашещо. Още повече ме притесняваше това, че смятах проблемите с щитовидната жлеза за причина за проблемно забременяване.

С течение на времето изчистих този проблем и благодарение на Ти лайф и на моята упоритост да не се тъпча вече с лекарства. Е, бременност още няма, но аз не се отказвам…”

 

Билки

Щом отворихме темата за полезните растения, естествено е да продължим и с билковите комбинации, които биха били полезни при увеличена щитовидна жлеза. Ето рецептите, които подбрахме за вас:

Зелени орехчета

Необходими са 40 зелени орехчета, които се почистват и разрязват на половинки. Поставят се в подходящ съд или буркан и се заливат с 1 кг захар. Така престояват 20 дни, като ежедневно се разбъркват. Познава се, че лекът е готов по това, че орехчетата са се сбръчкали и са пуснали достатъчно сок. Самият сироп се прецежда, а орехчетата се отмиват със студена вода. Същата вода се добавя към получения сироп, както и 1 ч.л. лимонена киселина.

Приемът на ден е 3 пъти по 10 капки преди хранене.

Еньовче

Сред най-популярните растения при гуша е еньовче. Необходими са 2 ч.л. от билката, които се накисват с 1 литър гореща вода. Оставят се за час, след което настойката се прецежда. Изпива се на няколко приема през деня.

Тиква
Като домашен лек се използва и тиква!

Взема се около 300 г тиква, почиства се и се настъргва сурова. Към нея се добавят 3 с.л. зехтин. Съставките се оставят за няколко часа да престоят. След което напоената тиква се разстила върху марля и се поставя на гушата като компрес. Най-добре е процедурата да се прави вечер и да се остави компресът да действа цяла нощ. Рецептата се изпълнява 15 поредни вечери.

Съветите на лечителя Димков

Ако страдате от увеличена щитовидна жлеза, то със сигурност докато сте се интересували по темата, сте се попаднали и на съветите на лечителя Петър Димков. Не едно или две са мненията на пациенти, които потвърждават лечебния ефект от напътствията, които Димков дава. Затова внимание ще им обърнем и ние. Нещо повече – неговите заръки помагат не само за лечение на гуша, но и за общо укрепване на организма.

I рецепта

Ежедневно около 20 минути преди закуска, обяд и вечеря болният трябва да взема по 1 ч.л. от смес, приготвена от следните съставки:

  • 50 г пепел от гъба сюнгер (след като се овъгли, гъбата се счуква до прахообразно състояние);
  • 250 г чист пчелен мед.

Тази лековита смес може да се замени с такава, приготвена от пепел от млади пръчки ракита и мед, или с настойката от зелени орехчета, която цитирахме по-горе.

Дозата за деца е ½ от лъжичката.

II рецепта

10 минути по-късно се изпиват около 100 мл (за деца дозата е наполовина) отвара, приготвена от исландски лишей, мента, орехови листа, спирея с корена. В равни части билките се смесват и 2 с.л. от билковата смес се вари 10 минути в ½ литър вода на тих огън. След прецеждане отварата може да се подслади с малко мед или лимон.

III рецепта

Около 2 часа след всяко хранене се приема по 1 с.л. от следната смес:

  • 20 зелени листа индрише;
  • 20 ядки сладки бадеми, които се счукват на каша;
  • 3 сочни лимона, смлени с корите, но без семките;
  • 10 г обикновена валерианова тинктура, която може да се закупи от всяка аптека.

Ако рецептата е за дете, листата индрише са по-малък брой – 5-10.

IV рецепта
За здравето на щитовидната жлеза от значение е и храната!

10 минути след консумацията на лека от предишната рецепта се изпива 1 чашка от отвара, приготвена от исландски лишей, борови връхчета, агримония, орехови листа, спирея, росопас, смил. В равни части билките се смесват и 2 с.л. от тях се варят за 25 минути в ½ литър вода. След прецеждане отварата може да се овкуси с мед или лимон.

Препоръчва се дори при еднодневен запек да се прави клизма. Главата, краката и коремът да се загряват с гореща баня. Върху гушата всеки ден да се поставя торбичка от тънки хасе, която е напълнена с топъл селски квасец за хляб, който е забъркан преди 4 часа. За по-голям ефект към него се добавят 3 с.л. настъргани сурови диви кестени, разбъркани с малко количество нишандър на прах.

Друг вариант за компрес върху гушата се приготвя от 50 г ориз и 1 ч.л. ленено брашно, сварени в 150 мл вода. Преди поставяне лапата се поръсва с щипка пудра захар.

Едновременно с тези компреси, се прави такъв и върху тила с квасец и кестени.

От изключително значение е спазването на хранителен режим при хора с увеличена щитовидна жлеза. Храната, която присъства в менюто, трябва да съдържа приоритетно йод. Подходящи са зелето, моркови, ябълки, лимони, чесън, коприва, маруля. Ако се консумират картофи, нека е с обелките, защото в тях дозите йод са най-високи.

Препоръчително е да се консумират много пресни и сурови плодове и зеленчуци, а жаждата да се утолява с дестилирана вода.

Подходящ десерт е мармаладът от моркови.

Диета при увеличена щитовидна жлеза

Тъй като вече стана дума колко съществена е ролята на храната при гуша, то сега малко по-обстойно ще се спрем върху онези храни, които е добре да избягваме, и върху тези, на които да заложим. Със сигурност вече сте наясно, че трябва да предпочетете онези храни, който внасят йод в организма. Трябва обаче да наблегнете и на тези, които съдържат изброените по-долу полезни елементи:

селен – набавя се от скариди, риба херинга, ядки (най-вече бразилски орех), портокали;

омега-3 мастни киселини – мазни риби – сардина, сьомга, скумрия, ядки, ленено семе, слънчогледови семки, са сред подходящите източници.

йод – храни, които привнасят йод са орехите, скаридите, сушените смокини, лукът, месото, яйцата, млякото и млечните продукти;

витамини А и D – от съществено значение за правилното функциониране на жлезата, тези витамини се набавят от риба, месо, яйца, масло и млечни продукти, моркови, ядки, зеленолистни зеленчуци, манго;

цинк – заложете на агнешко и пилешко месо, риба мерлуза, банани, ананас, бадеми, ленено семе;

желязо и мед – съдържат се в постните червени меса, рибата, стридите, пресните зеленчуци, лещата, ядките, спанака, лапада.

Храните, които попадат в групата на неподходящите и забавят или затрудняват функцията на щитовидната жлеза, са:

  • соя и продукти от соя;
  • съдържащи глутен;
  • броколи, брюкселско зеле, карфиол, цвекло и други, за които се смята, че възпрепятсват усвояването на йод от жлезата;
  • пушени меса и риби;
  • пържени храни.

Гладуването и нискокалоричните диети са изключително противопоказни при влошена функция на щитовидната жлеза.

Лекарства

Често нарушенията във функционирането на щитовидната жлеза се повлияват трудно. За да има ефект, трябва да се подбере правилно лечение, съобразено със състоянието и потребностите на организма, с болестта, възрастта на пациента, с наличието на съпътстващи заболявания и редица други фактори. Не без значение е и конкретният медикамент, който ще бъде предписан.

Медикаменти при проблеми с щитовидната жлеза се предписват най-често в случай на хипотиреодидизъм или при разглежданото от нас състояние – увеличена щитовидна жлеза.

Разнообразието от лекарствени продукти не е безкрайно. Сред приоритетно назначаваните терапии е тази с Л-тироскин. На практика това е синтетичният вариант на тироксина. По време на бременност се назначава Левотироксин при необходимост. Това е един от малкото лекарствени продукти, които се смятат за безвредни по време на износването, като приемът му не крие здравословни рискове нито за майката, нито за бъдещото й дете. Ако заболяване на щитовидната жлеза е диагностицирано още преди зачеването и жената е на терапия, то по време на бременността лекуващият я специалист може да промени доза на приемания препарат.

Друг пример за медикамент, който регулира функциите на жлезата, е Лиотиронин. Това е синтетичен вариант на Т3, който обаче рядко се назначава заради краткотрайното му действие.

Комбинират продукт, който съчетава ефектите на двата основни за щитовидната жлеза хормона, е Лиотрикс. Използва се при редица състояние, сред които Хашимото, вроден хипотиреоидизъм, гуша, както и при рак на щитовидната жлеза.

При правилно назначено лечение пациентите, които страдат от различни изменения във функциите на щитовидната жлеза, могат да очакват следните ефекти в здравословен план:

  • повишен тонус;
  • регулиране на телесното тегло;
  • подобрение в настроението, паметта и концентрацията;
  • подобрени показатели на сърдечно-съдовата система;
  • нормализиране на нивата на холестерола и триглицеридите.

Не на последно място, ще посочим, че съобразената с конкретния пациент медикаментозна терапия мжое да доведе до намаляване на размерите на самата щитовидна жлеза.

Причини за увеличена щитовидна жлеза

Няколко са основните теории, около които се обединяват теориите за развитието на гуша. Всяка една от тях дава различно обяснение. Според първата – проблемът се крие в питейната вода. Друга обяснява състоянието с въздействието на токсини или инфекциозни причинители. Има и теория, според която причината е чисто геологична. Може би с най-голяма достоверност се откроява тази версия, според която липсата на йод в околната среда е от решаващо значение за генезиса на болестта. Не бива да се пренебрегват и фактори като занижена лична хигиена, мизерни условия на живот, питейна вода със съмнителни показатели, липса на йод в храната и други.

Сред причините за увеличена щитовидна жлеза намират място още:

  • завишена нужда от хормони на щитовидната жлеза през пубертета;
  • измененията в организма в хормонален план през бременността;
  • прекомерно излъчване на йод през бъбречната система;
  • болести с наследствен характер;
  • нарушено производство на хормони в резултат на ензимни дефекти в жлезата и други.

Сама по себе си йодната недостатъчност провокира изменения в производството на тиреоидни хормони. А непрестанната хипофизна стимулация води до уголемяване на размерите на щитовидната жлеза. Това е компенсаторен механизъм, чрез който тялото се опитва да възстанови йодната концентрация в кръвта и да нромализира функцията на щитовидната жлеза. Това изменение, на свой ред, е предпоставка за образуването на калцификати, кисти и други формации, които стоят в основата на възловидния вид на жлезата.

Увеличена щитовидна жлеза – основни форми

Ако се разгледа в детайли, увеличената щитовидна жлеза може да се причисли към една от трите основни форми на състоянието:

  • дифузно увеличена – разрастването обхваща целия паренхим на жлезата. Най-често състоянието се развива при млади хора, при които увеличението в обема е равномерно;
  • частично увеличена – уголемяването в подобен случай е в областта на един или няколко възела, но не обхваща целия паренхим на жлезата;
  • смесена форма – този вид е най-труден за диагностициране, ако се използва стандартния метод на палпация. При смесената форма може да е налице едновременно увеличение на цялата жлеза, като в същото време се наблюдават множество възли по повърхността й. В някои случаи е възможно да се активизират и огнища на фиброза, да се формира гранулационна тъкан и да се наруши трайно функцията на жлезата.

Симптоми на увеличена щитовидна жлеза

Увеличението на щитовидната жлеза се установява с преглед!

Нарушенията във функциите на щитовидната жлеза и произтичащите от това симптоми се класифицират въз основа на швейцарския метод за работа и диагностициране. Той обхваща всички основни клинични прояви на болестта, обединявайки ги в 5 основни форми на изменение в естествените размери:

*Нулева степен – жлезата не изглежда увеличена, изменение не се установява и чрез палпация. Най-често промяната се установява при преглед с ехограф или рентгеново изследване по друга причина. Смята се, че нулевата степен е изключително близка до нормалните размери.

*Първа степен – увеличението трудно може да се забележи с просто око. При палпация обаче се установява патологично изменение. Потвърждава се чрез акт на преглъщане при пациента.

*Втора степен – визуално се забелязва промяна в нормалните размери;

*Трета степен – нарича се разговорни „дебела шия’, защото естествените очертания на шията са изкуствено загладени, в резултат на увеличената жлеза.

*Четвърта и пета степен – измененията са ясно откроими – щитовидната жлеза може да достигне огромни размери. Преглъщането и дишането са затруднени, защото притиснати са трахеята, хранопровода, ларинкса, фаринкса.

Увеличена щитовидна жлеза и сърцебиене

Връзката между разглежданото състояние и нарушенията в сърдечно-съдовата система се обяснява с патогенетичната проява на сериозните струми. Става дума за притискането в областта на шията, което оказва въздействие върху вегетативните нерви и кръвоносните съдове. Развива се специфично състояние, което засяга сърцето – в резултат на уголемената жлеза се увеличават и размерите на сърцето. Състоянието се среща като струмозно сърце и се свързва със сърцебиене, проблеми с дишането и други.

Профилактика

Освен посочени от нас по-горе варианти за справяне със състоянието увеличена щитовидна жлеза, трябва да се има предвид още нещо важно. А именно профилактиката. Две са насоките, в които е добре да се предприемат мерки. Да се подобрят санитарните условия особено там където е доказано, че случаите на гуша се дължат именно на липса на нормална хигиена. От друга страна, йодната профилактика е задължителна. Тук идва ролята и на личните лекари, които трябва да дават насоки и да насърчават пациентите си към спазване на общите условия за понижаване на заболеваемостта.

У нас практиката за йодна профилактика е въведен още в края на миналия век, след като това е направено първо в Швейцария още през 1922 г. За целта решаваща е ролята на йодираната сол. Към всеки 1 кг сол се добавят 20 мг калиев йодид, което води до получаването на т.нар. тежка сол. Смята се, че това количество е достатъчно да покрие нуждите на организма от йод. В райони с повишена заболяваемост обаче трябва да се обърне специално внимание на подрастващите и да се пристъпи към допълнителен прием на препарати, съдържащи йод, при необходимост.

Операция

Смята се, че дифузните струми, които принадлежат към първа, втора или трета степен, не следва задължително да се оперират. Не така стои обаче въпросът при дифузни струми от четвърта или пета степен. При тях хирургическата интервенция е наложителна, защото засегнати могат да са и други органи и системи.

В случаите на частично увеличена щитовидна жлеза се препоръчва оперативно лечение, без значение към коя степен се причислява изменението. Същото важи и за смесените форми на заболяването. Смята се, че при тях консервативната йодна терапия или който и да било друг мето за повлияване трудно и недостатъчно би постигнал търсените резултати.

Какъв ще е видът операция и нейният обхват зависи изцяло от състоянието на пациента и от съпътстващите фактори. Възможно е да се осъществи хемиструмектомия, при която се премахва в цялост дял от щитовидната жлеза, но се запазват паращитовидните жлези. Друг вариант е резекция и на двата дяла на жлезата. При единичен възел, често по време на операцията се отстранява само той.

Увеличена щитовидна жлеза при жените, при мъжете, при деца

Смята се, че жените в напреднала възраст са най-често изложени на риск от уголемяване на размерите на жлезата. Именно при тях в най-голямата част от случаите се назначават и контролни изследвания при наличието на друг здравословен проблем.

При мъжете по-рядко се смята, че йодният дефицит за щитовидната жлеза стои в основата на други болести. Дали това е така се потвърждава чрез кръвни тестове или преглед. Може да се назначи и ехографско изследване, което да проследи наличието на изменения в структурата на жлезата.

При децата състоянието също се среща, като осовновните причини са от значение и тук – липсата на приемливи санитарни условия и йоден дефицит. Преди години у нас много по-голям е бил броят на подрастващите с подобен проблем, но след въвеждането на йодната профилактика статистиката значително се е подобрила.

На този етап се смята, че момичетата през периода на пубертета са предраположени към гуша, но увеличението на жлезата в повечето пъти е минимално и лесно се коригира. Оплаквания обаче състоянието почти не провокира или те са минимални, затова е добре родителите и личният лекар да обръщат достатъчно внимание.

ТИ ЛАЙФ (капсули)
2 на цената на 1: ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлеза

Източници:

https://www.onhealth.com/content/1/thyroid_disorders

https://www.medicinenet.com/thyroid_disorders/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *