ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бронхиалната астма атакува: какво трябва да направите?

Бронхиалната астма е възпалително заболяване на бронхите, което възниква при контакт с дразнители, попаднали в тялото от въздуха

бронхиалната астма
Болестта често се придружава от задух, който може да се развие в атаки на задушаване. Ако атаката започне неочаквано и няма кой да помогне, или да окаже съдействие, всичко може да завърши със загуба на съзнание или дори смърт.

Атака на бронхиална астма

Алергичната астма се появява доста често, и нейното влошаване през есенно-зимния период не е необичайно. Честите настинки и мразовития въздух могат да предизвикат още една атака. Дори ако във вашето семейство няма астматици, е много важно да знаете помощни техники, които могат да спасят живота на човек.

Днес сме подготвили за вас референтно ръководство, което ще ви помогне да различите задушаването от обикновената кашлица. Ще научите какви мерки трябва да предприемете, за да помогнете на човек да възвърне дъха си.

Как да разпознаем атаката на бронхиалната астма?

В повечето случаи атаката започва неочаквано. Изразява се в безпокойство, бързо дишане, понякога със свиркащи звуци при вдишване и издишване. След това започва непрекъсната кашлица, докато човек чувства болка и свиване на врата и гърдите. На пациентът му е трудно да говори, кожата е бледа, а на лицето може да има ситни капчици пот. В активната фаза на атаката, устните или върха на пръстите могат да станат сини, а човекът да изгуби съзнание.

Ако забележите, че това се случва с дете, приятел или минувач – незабавно помогнете!

Неотложни мерки

Ако човек е в съзнание, но в близост до състояние на паника – убедете го да диша равномерно. Поемайте дълбоко въздух с него. Важно е да не сте нервни. вашето спокойствие е от значение. Преди пристигането на линейката, опитайте да премахнете причините, които пречат на свободното дишане.

Помогнете на човека да заеме правилна позиция: да стои или да седи. За да се отпуснат дихателните мускули, трябва да разпери лактите си настрани. Най-добре е пациентът да седне на стол обратно – с облегалката към него, да се наклони малко напред и да изправи гърба, с широко отворени ръце. Опитайте се да осигурите чист въздух, ако сте на закрито или в транспортно средство. Разхлабете яката на ризата, шалчето или вратовръзката.

Ако пациентът е в състояние да говори, попитайте го дали има инхалатор, дали е в състояние да излезе и му помогнете да диша. Не се притеснявайте да погледнете в джобовете му или в чанта за наличието на лекарства или инхалатор. Свалете капачката, разклатете инхалатора няколко пъти и направете 1-2 „инжекции“ в устата на човека. Дръжте инхалатора „с главата надолу“, така че струята на лекарството да се инжектира в посока отгоре надолу. Ако няма подобрение след 10 минути, повторете.

Лекарството не действа незабавно, така че енергично разтривайте ръцете на пациента преди пристигането на линейката. Това трябва да се направи в случай, че няма инхалатор. Не забравяйте да покажете на лекарите какви лекарства приема пациентът.

Предотвратяването на атаките на бронхиалната астма винаги е било и остава единственият начин, който може да минимизира риска от задушаване. Вижте какви предпазни мерки трябва да се вземат при пациент с астма, за да се предпази в студения сезон.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПАЦИЕНТ С АСТМА ПРЕЗ СТУДЕНИЯ СЕЗОН

1. Безусловно се придържайте към лечението, което лекарят ще назначи. Дори ако гърчовете не се повтарят, не можете сами да отмените приема на лекарството.

2. Винаги носете инхалатора на достъпно място!

3. Минимизирайте престоя на чист въздух, когато температурата е под -10°.

4. Преди да се разхождате в студения въздух, 20-30 минути преди излизане, направете вдишване с лекарството, което лекарят е назначил.

5. Винаги слагайте на устата и носа си шал, когато е улицата е замръзнала! Този аксесоар ще помогне за загряване на вдишания въздух, което значително намалява риска от атака на задушаване. Пулмолозите слагат шала в списъка с препоръки за всички пациенти с бронхиална астма и хронични белодробни заболявания.

Това е наистина важно! Особено за деца, които обичат да дишат с отворена уста. Един прост шал, понякога, може да ви спаси живота, или да предотврати усложняване на заболяването.

Ако един от родителите има астма или някаква форма на тежка алергия, рискът от развитие на подобна форма на заболяването при детето се увеличава. Но лечението на бронхиална астма при възрастни и деца е различно, не трябва сами да предписвате лекарството на детето си, ако забележите подобни симптоми.

Ако ви е харесала статията и я намирате за полезна, споделете я с приятелите в социалните мрежи. Може би тази информация ще помогне да се спаси нечии живот.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *