Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Псориазис – изберете крем, билки или лекарство сред тези доказани лекове

Псориазис – лечение с крем, лосион, добавки: Билков крем, Дермалекс, Дексерил, Канадерм атопос, Йодис актидерм, Ин дерма, Индии скин, Арганово масло, Бирена мая, Кутисора, Кедроф – кедър 3, Билкова смес, Псориазис формула солуцио. Билки за псориазис. Лекарство за псориазис. Диета. Какво е псориазис? Псориазис вулгарис. Псориатичен артрит. Псориазис на главата.

Крем за псориазис

Псориазис – лекува се с крем, лосион, добавки и още!

При псориазис и проблеми с кожата сме свикнали първо да посягаме и да ги лекуваме с крем. В това понятие се събират различни мазила, които прилагаме директно върху поразените участъци.

С пълна сила това правило важи и за псориазис – голям брой са продуктите, които влизат в графата крем и които се използват за преодоляване на лющенето на кожата, причинено от кожното заболяване. Именно поради това се спираме първо на тях – продукти за мазане при псориазис. Трябва да имате предвид, че дали ще има ефект при вас даден продукт зависи от много фактори, сред които тежестта на болестта, типът кожа, цялостното здравословно състояние и други. Ето сред кои можете да избирате:

Билков крем при псориазис на VADIMELIS

Продуктът на Vadimelis се предлага в опаковки от 40 мл и от 100 мл и се използва за облекчаване на псориазис, екземи, алергични реакции и кожни обриви от различно естество. Цената му варира от 10 лв до малко над 20 лв в зависимост от количеството, а съставът включва сарсапила, живениче, обичниче, змийско мляко, пчелен восък и зехтин.

Кремът се употребява сутрин и вечер. Предварително участъците от кожата, които ще се третират, се обливат с отвара от живениче. След подсушаване се нанася тънък слой от крем.

Самият крем се съхранява в хладилник след отваряне на опаковка.

Дермалекс крем при псориазис
Дермалекс помага при псориазис!

Кремът на Дермалекс може да се открие в опаковка от 60 мл, като цената му е около 22 лева. Продуктът се използва за лечение на псориазис при възрастни и деца над 14-годишна възраст. Действието му е насочено към ограничаване на симптомите на състоянието. В същото време хидратира кожата и намалява риска от нови проявления. Смята се, че действа директно върху естествения механизъм на кожата за самовъзстановяване и нормализира процеса на регенерация на кожните клетки.

Продуктът се използва по 2-3 пъти на ден върху засегнатите участъци, като добре е поне през първите няколко дни нанасянето да става след баня, докато кожата е още влажна.

Дексерил крем против псориазис

Дексерил крем против псориазис се предлага в опаковка от 250 мл на цена от около 12 лева. Съдържа глицерол, бял парафин, течен парафин, силиконово вода, стераринова киселина и други съставки.

Използва се срещу признаците и симптомите на изсъхване на кожата, предизвикано от различни кожни заболявания, като псориазис, атопичен дерматит, ихтиоза.

Действието му срещу проявленията на сухата кожа са в няколко посоки:

  • има филмообразуващ ефект, благодарение на белия и течния парафин;
  • намалява загубата на вода и по този начин предпазва кожата от дехидратиране;
  • създава естествена защита срещу външни увреждания и други.

Кремът на Дексерил се прилага външно – тънък слой от него се разнася върху засегнатата кожа по 1 или 2 пъти на ден. При необходимост броят на нанасянията може да се увеличи, но не повече от 6 пъти на ден.

Канадерм атопос крем за атопични екземи и псориазис

Достъпен на цена около 18 лева за опаковка от 75 мл кремът за атопични екземи и псориазис Канадерм атопос се използва за цялостна грижа за суха, загрубяла и лющеща се кожа. Съставът му покрива изискванията за козметика при хора с псориазис и други кожни заболявания.

Самият крем се нанася лесно, абсорбира се от кожата бързо, не оставя мазни петна, а омекотява сухите и загрубели участъци. Съдържа канапено масло, торф, арника и пантеол.

Йодис актидерм крем за суха кожа, невроодермит и псориазис

Кремът Йодис актидерм се използва при специфични кожни заболявания като невродермит, псориазис и други. Действа регенериращо, като може да се използва и за ежедневна грижа при суха кожа. Нанася се по 2-3 пъти през деня върху измита и подсушена кожа.

Активните съставки в продукта са йод, пантеол и екстракт от невен.

Лосион при псориазис

Освен крем, другата основна група продукти за локално приложение при псориазис са лосионите. При тях разнообразието също е голямо, но няколко са продуктите, които се отличават с доказана ефективност.

Лосион при псориазис и други кожни проблеми с утвърдено име е Ин дерма. Продуктът е разработка на Global Health, като цената му е около 25 лева за опаковка от 100 мл. Самият продукт представлява комбинация от растителни екстракти с доказан ефект при кожни раздразнения и заболявания. Става дума за екстракти от смрадлика, лайка и алое. Към тях се добавя и масло от гроздови семки и така безценната уреа, която по естествен път тонизира кожата, подхранва я и я прави по-мека и здрава.

Казано накратко, действието на Ин дерма е в няколко посоки:

  • стартира естествевните възстановително процеси в кожата;
  • намалява характерните за псориазиса сърбеж и дразнене;л
  • охлажда и овлажнява засегнатата кожа;
  • подобрява в цялост структурата на епидермиса.
Ин дерма е доказана форма при псориазис!

Лосионът се използва сутрин и вечер, като се втрива в кожата с леки масажни движения. Има добра абсобация.

Мненията за Ин дерма в онлайн пространството клонят в посока на това, че употребата на лосиона води до така желаното облекчение. Цитираме мнението на Бистра Георгиева, на което попадаме в популярен форум за здраве и красота с леки редакции:

Бистра Георгиева за Ин дерма:

Казвам се Бистра. На 23 години съм. Нищо че казват, че псориазис имат само възрастните, аз от 10 години имам този проблем. Първо се олющи кожата на лактите, а след това и на гърба и отзад на прасците. Можете да си представите какво ми е – младо момиче, а по цяло лято и то всяко лято ходя с дълги дрехи, защото ме е срам. Още от дете майка ми ми купуваше какви ли не неща за мазане. После се запалих по рецепти, които сами си приготвях. Но ефект или нямаше, или краткотраен и незадоволителен.

Единственият продукт, който в някаква степен ми донесе облекчение, е Ин дерма. Използвах го миналата пролет – преди да започне лятото, най-тежкият ми сезон. Приемах го заедно с хранителна добавка, която я препоръчват при кожни болести. Но тъй като добавката и друг съм я пила и не е била толкова резултатна, предполагам, че именно лосионът ми е помогнал.

поръчай Ин дерма
Поръчай ИН ДЕРМА

Както винаги, когато се отнася до кожата ми, бях стриктна – мазане сутрин и вечер. Всеки ден. Видът й драстично се промени. Най-вече се повлия лющенето на прасците – място, което не е характерно за тази болест, но което за мен е ужас, тъй като няма как да обуя пола или панталонки.

Миналото лято го изкарах една идея по-спокойна.

Преустанових използването на Ин дерма около октомври месец, най-вече защото започнах работа и лекции, трудно отделях време за себе си.

Сега обаче съм си обещала да започна да се грижа отново за външния си вид. Поръчах вчера Ин дерма, очаквам бърза доставка и ще пиша отново дали този път не съм успяла да спася и лактите и гърба!

Поздрави!

Бистра

Добавки при псориазис

Наред с останалите продукти, които се използват при това заболяване, често се предлагат и хранителни добавки. Цел на техния прием е да възстановят нарушените процеси в организма, в резултат на които се появяват псориазис и други кожни проблеми. Ще се спрем на някои от най-популярните.

Инди скин – грижа за кожата при псориазис

Интересен вариант са капсулите Инди скин. Те представляват комбинация между листата, кората и други части от популярното в Индия растение Неем. То е известно с положителното си действие при различни заболявания на кожата. Именно поради това екстракти от него са вложени в Инди скин с цел да се ограничат пораженията, нанесени от псориазис, дерматит и други.

На ден се приема двукратно по 1-2 капсули, разтворени във вода или студено мляко.

Арганово масло на Sancht Bernhard

За аргановото масло от край време се говори като за истинска благодат за кожата, ноктите и косата. Действието му е доказано при редица кожни проблеми, сред които суха кожа, екземи, сърбеж, псориазис, пърхот и други. Изобилието на ненаситени мастни киселини в него го прави идеален вариант за поддържане на здрава, хидратирана кожа без бръчки.

Наложил се продукт с утвърдено положително мнение е аргановото масло, предлагано от компанията Sancht Bernhard. Ако се спрете на него в битката с проблемната кожа, на ден трябва да приемате 3 пъти по 2 капсули.

арганово масло
Арганово масло при псориазис
поръчай арганово масло
Поръчай АРГАНОВО МАСЛО
Бирена мая на Equilibra

Вариант за добавка при проблеми с кожата е бирената мая. Тя се препоръчва в случаи, когато е налице недостиг на витамини А, Е, С и витамини от група В. Доставя на организма още ценни аминокиселини, минерали и микроелементи. Общоукрепващият ефект, който има по отношение на тялото, спомага за преодоляване на кожни проблеми като екзема, дерматит, себорея, псориазис. Употребата й прави кожата гладка и еластична.

Продуктът на Equilibra, който е сред най-търсените варианти на бирена мая под формата на хранителна добавка, се приема по 6-8 капсули на ден до пълното възстановяване на организма.

БИРЕНА МАЯ
БИРЕНА МАЯ
поръчай БИРЕНА МАЯ
Поръчай БИРЕНА МАЯ
Кутисора при псориазис

Още една хранителна добавка, която се препоръчва при това заболяване, е Кутисора. Приемът на таблетките успокоява раздразнената в резултат на кожния проблем зона, като по 2 пъти на ден се приема по 1 таблетка. Продуктът се използва от 3 до 6 месеца за постигане на желания ефект.

Масло при псориазис

Както вече споменахме, продуктите, приложими при псориазис, се предлагат в различни комбинации и под различни форми. Налични са и масла, които се използват за локално приложение при кожни раздразнения.

Пример за подобно масло е Кедроф кедър – 3, което се препоръчва за проблемна кожа заради антипсориазисното си действие. Ефектът от него се дължи на свойството му да стимулира процесите на обновяване на кожните клетки. В същото време възстановява кожната мазнина, загубена след хигиенични процедури.

Кедроф – кедър 3 може да се използва за ежедневна грижа, като малко количество от него нанася върху поразената кожа по 2-3 пъти дневно.

Шампоан при псориазис

Псориазисът често засяга и окосмената част от тялото, в това число и косата. Затова налични са и продукти, действието на които е насочено директно към елиминиране на проявленията на болестта по главата.

Псористоп шампоан против псориазис е подобен продукт, като той може да се използва и за измиване на цялото тяло вместо душ-гел. Съдържа екстракт от Махония, който спомага за облекчаване на оплакванията, свързани с псориазис, себореен демратит и други.

Използва се като традиционните измиващи продукти. Малко количество от него се разпенва и с получената пяна се измиват косата и тялото. Изплакването е с хладка вода, а при необходимост се повтаря.

Билкови смеси при псориазис

За да направим плавен преход към билките и натуралните рецепти, които идват на помощ при псориазис, ще се спрем и на билковите продукти, предлагани в аптечната мрежа. По-голямата част от тях съдържат традиционни растения, познати с лековитите си качества при кожни проблеми.

Билкова смес при псориазис предлагат от Здравница, като тя представлява комбинация от голям брой билки: росопас, кора от дъб и от върба, бял равнец, зелени черупки от орех, спирея, змийско мляко, невен, великденче и в най-голямата си част листа от коприва.

Самата смес се използва, като 2 с.л. от нея се накисват в ½ литър гореща вода. След прецеждане получената отвара се изпива на 3 приблизително равни части преди храна.

Друг вариант е Псориазис формула солуцио от Хелд ейд. Става дума за комплекс от билки срещу псориазис, сред които врабчови чревца, корен от репей, бял трън, червена детелина и лапад. При пациенти с кожни проблеми се използва за пречистване на кръвта, за детоксикация и ограничаване на проявленията на болестта.

Билки при псориазис

Както вече стана дума, преминаваме към другата голяма група елементи за лечение на псориазис, а именно билките и народните рецепти. Ще ви предложим конкретни предложения, а вие ще изберете сред тях в зависимост от конкретното състояние.

Лапад

Лападът се използва не само за ястия, но и като лек за вътрешен прием. При псориазис е възможно обаче и локалното му приложение директно върху поразените участъци от кожата. Самият подход за лечение изисква предварително да се счукат няколко листа от зеленото растение, към които да се добавят равни количества корен от глухарче, репей, живениче, сарсапарила и орегонско грозде. След като съставките се смесят внимателно, се нанасят върху червените петна по кожата.

Просо
При псориазис лечението е трудно!

Приложението на просо при псориазис е след комбинация с бира. За целта ¼ кг просо се запича за няколко минути във фурната. След това се стрива с ръце, за да може да се отделят обвивките, които се почистват внимателно. В съда с просото се добавя 1 бутилка бира и той се поставя на слаб огън. Оставя се да ври, докато сместа започне да се сгъстява и придобие кремообразен вид. С малка част от получената смес се напоява парче плат, което се поставя върху зачервената кожа. Най-добре е с компресът да се прекара нощта, като за по-удобно той се прикрепя с шал или парче плат.

Червено цвекло

Необходим е зеленчук със средни размери, който се нарязва на кръгчета. Получените филийки се накисват във вода за цяла нощ. На сутринта се отцеждат и се нанасят върху петната псориазис. Предварително кожата се маже със зехтин, а самото цвекло се прикрепя с ленена кърпа. Компресът не следва да е много стегнат, за да може кожата „да диша”.

Добре е червеното цвекло да се задържи върху кожата за възможно най-дълго време. Около час след поставянето първоначалното парене изчезва и компресът става по-поносим. На 8-10 часа се подменя парчето цвекло, като на всяка смяна кожата се оставя да почине за час. За да има ефект, компресите се редуват неколкократно.

Червен бъз

Вариант за лечение на псориазис е и приготвянето на отвара от червен бъз. Използват се няколко корена, които се измиват и почистват. За 15 минути се оставят да врат в литър вода. Така получената отвара се използва за компреси, като всеки компрес не бива да се задържа по-дълго от 15-20 минути върху кожата.

Алое вера

Смята се, че вътрешният прием на чист сок от алое вера може да повлияе положително заболявания като псориазис и други кожни проблеми. Въпреки че проявленията на болестта са кожни, знае се, че става дума за автоимунно заболяване, което може да се повлияе, като се подсили организма и се изчистят токсините.

Това са само част от лековитите растения, които се препоръчват при кожни проблеми. Ако не сте опитали облекчение до този момент с употребата на продукти от аптеката, можете да изпробвате някоя от тези или от останалите народни рецепти при псориазис.

Лекарство при псориазис

За да затворим основната част на материала ни – а именно как с помощта на крем, лосион, шампоан, билкови смеси и билки, лекарства и други – се лекува псориазис, ще се спрем и на най-популярните медикаменти. По-точно ще обърнем внимание на Иксекизумаб.

Става дума за ново лекарство, за което се твърди, че дава „безпрецедентни” резултати при лечението на псориазис. Въпросният медикамент е утвърден през 2016 г. от здравните власти на САЩ, като се смята, че 12- седмична употреба е достатъчен период за лечение, след който задоволително се повлиява среден до тежък псориазис. Резултатите се запазват до 60 седмици след приложението на продукта.

Самият препарат Иксекизумаб се прилага чрез инжектиране. Действието му е насочено към IL-17 – възпалителен протеин, за който изследователите смятат, че има пряка връзка с проявленията на псориазис.

Диета при псориазис

Вече стана дума, че псориазисът се разпознава като хронична дерматоза, която причинява обриви по кожата. За успешното преодоляване на състоянието от съществено значение е спазването на режим на хранене, чрез който се поддържа подходяща киселинност на организма.

Смята се, че алкалността на тялото трябва да е между 70-80 %, за да протичат нормално процесите в организма, в това число и обновяването на кожните клетки.

В групата на продуктите, които се препоръчват при псориазис, спадат следните:
  • плодове – пресни или замразени, от които най-вече кайсии, вишни, грозде, лимони, портокали, праскови, сини сливи и други;
  • зеленчуци – пресни или под формата на зеленчукови сокове. Подходящи са моркови, цвекло, целина, маруля, броколи, бяло зеле, спанак, тиквички, тиква и други;
  • лецитин, добавен към храната или напитките.

В същото време, в диетата при псориазис, но в по-малки количества, следва да се включат зърнени култури и ястия от тях; кафяв ориз; семена, сред които слънчогледови, тиквени, сусамени и други; макаронени изделия от пълнозърнести брашна; риба, приготвена на пара или варена (скумрия, пъстърва, есетра и други); птиче месо; крехко агнешко месо; нискомаслени млечни продукти; варени яйца; растителни мазнини.

От диетата при псориазис следва да се изключат:
  • някои зеленчуци – гъби, бобови култури, брюкселско зеле, леща, грах, царевица, домати, чушки, картофи;
  • някои плодове, сред които боровинки и авокадо;
  • някои ядки, сред които лешници и бадеми;
  • продукти, съдържащи нишесте, белтъци, захар, мазнини;
  • тлъсто месо и месни субпродукти; колбаси;
  • млечни продукти с висока масленост;
  • продукти с изкуствени добавки и оцветители;
  • пушени, пържени, панирани храни;
  • продукти, съдържащи мая и дрожди;
  • пикантни подправки;
  • палмово масло;
  • оцет;
  • алкохол.

Кафето трябва да се ограничи до 2 чаши на ден, а виното – сухо или полусухо червено – до 100 мл.

Псориазис – какво представлява?

След като обяснихме с какво  се лекува, редно е да посочим и какво представлява.

Псориазис е хронично автоимунно заболяване, което често води до появата на рецидиви. Развива се при пациенти над 20-годишна възраст, като според статистиката засегнат е всеки втори от 100 човека.

При него нарушен е естественият процес на поддържане на кожата. По правило 28 дни са необходими на клетките на кожата да узреят и повърхностният слой да бъде заменен от нов такъв. Когато обаче налице е псориазис, кожните клетки не успяват да узреят, а само нарастват като брой. На новите клетки са им необходими около 4 дни, за да достигнат до повърхността на кожата. В резултат на това външният й вид драстично се влошава – тя става суха, грапава на допир, покрива се с люспи с белезникав или червеникав цвят. Самите люспи лесно се отделят, а слоят кожа под тях е зачервен и нездрав.

Най-често кожната болест поразява лактите и колената, но се открива и по окосмените участъци от тялото, в това число и по веждите. В зависимост от формата си тя може да засегне до 20% от повърхността на кожата и да доведе до появата на мехури, на изменения в ноктите и проблеми със ставите.

Тъй като споменахме, че псориазис рецидивите се срещат често, факторите, които ги провокират са протриване на кожата, прекомерно излагане на слънце или използване на солариум, прием на някои медикаменти, прекарана инфекция, злоупотреба с алкохол или резки температурни условия.

Псориазис вулгарис

По всяка вероятност този, който е търсил информация за псориазис, е попадал на съчетанието псориазис вулгарис. Под този термин се разпознава най-често срещаната форма на псориазис – тази с образуването на плаки, която е позната още като нумуларен псориазис. Характеризира се с появата на плаки с овална форма, които се откриват по тялото и скалпа, а продължителността и силата на самото проявление са различни при отделните пациенти.

Опасното е, че по-тежките пристъпи на псориазис вулгарис могат да провокират други, по-опасни заболявания, сред които пустулозен или еритродермичен псориазис.

Нещо повече. Смята се, че всеки пети пациент с псориазис вулгарис страда от артрит.

Псориатичен артрит

Заболяването псориатичен артрит е комбинация между хроничен възпалителен артрит и псориазис. Едновременно поразени са ставите и кожата.

Самото възпаление предизвиква болка и възпаление в ставите, може да засегне различни мускулно-скелетни структури, периферни стави, връзки между сухожилия и ставни капсули.

Степента на заболяването не се намира в зависимост от проблемите на кожата.

На този етап няма конкретизирана причина за развитието на псориатичен артрит. Смята се, че някои фактори, сред които генетична обусловеност, имунологични нарушения, околната среда, оказват влияние.

Псориазис на главата
Псориазис често поразява и главата!

Темата приключваме с още една разновидност на псориазис, а именно псориазис на главата. Най-често поразени са лицето и скалпа. Когато засегната е главата, кожата се зачервява и се образуват характерните плаки. Най-често поразените места са скалпа, зоната между челото и косата, зад ушите и по клепачите. Често състоянието се бърка с атопичен дерматит или себореен дерматит.

Когато се подходи към лечение, от значение е да се прилагат по-щадящи методи и продукти, защото зоната е деликатна и силно чувствителна.

Източници:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics

https://www.healthline.com/health/psoriasis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *