Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебна мъдрица – как да си приготвим лекове от тази билка?

Лечебната мъдрица помага при кашлица

Целебникът, известен като лечебна мъдрица, расте край пътищата, из рововете, по сухите тревисти места. Среща се и като плевел. Стъблото му е изправено и гладко, високо до 90 см. Клонките са почти хоризонтални, с извита като дъга нагоре връхна част. Цветовете са дребни, единични, събрани в съцветия по върховете на стъблото и разклоненията му.

Лековити са цъфтящите надземни части на растението и семената. Стръковете заедно с цветовете се берат от май до края на цъфтежа, като се отрязват внимателно. Най-лековити са в свежо състояние.

лечебна мъдрица
Билката лечебна мъдрица

Семената се събират и сушат по следния начин. Отрязва се цялата надземна част на растението заедно с шушулките в пълна техническа зрялост.

Събраният материал се разстила в проветриви помещения да позасъхне, а после се очуква или овършава. Семената се прочистват чрез пресяване и после се разстилат на проветриво място за доизсушаване. Съхраняват се опаковани на сухо място, но не за дълго време.

Свежите надземни части на целебника съдържат голямо количество витамин С. Семената имат до 30 на сто тлъсто масло, етерично, синапено масло и др.

Още от древни времена лечебната мъдрица се използва при различни заболявания. Нашата народна медицина също препоръчва свежите цъфтящи стръкове или семената като диуретично средство. Доказано помага и при кашлица и за избистряне и подобряване на гласа.

Как да си приготвим лекове от билката?

– Най-целесъобразна е употребата на пресните листа. Те се нарязват ситно. Сокът, получен след изстискване на листата, се приема в доза 50-100 мл на ден, на глътки.

– Счуканите свежи стръкове или пък сок от тях, смесен с равно количество зехтин, се прилагат за бързо заздравяване на рани под формата на компреси.

– Семената, прясно смлени, се използват във вид на лапа за налагане при простудни заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *